Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezdrátové sítě podle standardu 802.11b

5.3.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Bezdrátové sítě podle standardu 802.11b
Bezdrátové sítě jsou v dnešní době stále více aktuální, a tak jsme se podívali na několik zařízení, která jsou na našem trhu běžně dostupná. Zajímali jsme se zejména o možnosti konfigurace a dosah.
Zapojení bezdrátové síťové karty, ať již v provedení PCI, USB či PCMCIA je velice jednoduchou otázkou. Prostě zapojíte do portu či slotu a nainstalujete příslušné ovladače. V případě karty Intel Pro/Wireless 2011B PC Card to ani nebylo nutné, neboť ovladače jsou v systému Windows XP. Mnohem zajímavější je konfigurace access pointu.

Ke každému access pointu dostanete kabel s koncovkami RJ45, pomocí kterého připojíte počítač k access pointu. Oba access pointy jsou ve výchozím stavu (výchozí stav je možné obnovit podržením tlačítka reset po dobu 4 sekund - tolik praví manuál, mě se však ten čas zdál alespoň u Intel místy rozdílný) nastaveny tak, že služba DHCP (přidělování IP adres) je povolena. V okamžiku kdy máte od access pointu přidělenou IP adresu, můžete přistoupit ke konfiguraci prostřednictvím www konzole.

V rámci této konzole můžete měnit spoustu různých parametrů, z nich vybírám, alespoň ty nejdůležitější: jméno bezdrátové sítě (ESSID - všechny prvky v síti jej mají stejný), přenosová rychlost (specifikujete buď konkrétní kanál, nebo zadáte všechny), nastavení kanálu (o tom více v části věnované roamingu).


DHCP



Další co je potřeba natavit je služba DHCP. Nejčastější využití bezdrátové sítě je koexistence s klasickou počítačovou sítí, ve které je umístěn server (který mimo jiné přiděluje IP adresy). V našem případě tomu bylo stejně a tak po nastavení ostatních parametrů, jsme vypnuli službu DHCP. Po té se již restartuje access point a v případě, že jej máte správně připojen k počítačové síti a bezdrátový adaptér také funguje korektně vám server v počítačové síti přidělí IP adresu.


Roaming



Pokud pokrýváte větší množství kanceláří a nestačí vám jeden access point (z hlediska dosahu) pak vám přijde vhod funkce roaming. Ta umožňuje nastavit stejné ESSID pro více access pointů a každému přiřadit jiný kanál. V případě změny lokality si síťový adaptér vybere konkrétní access point podle síly signálu.


Režim peer-to-peer



Všechno výše popsané se týkalo režimu provozu proti access pointu (občas se také používá termín režim infrastruktury). Tento způsob využití je nejčastější a pravděpodobně ho využije drtivá většina z vás. Druhou možností je režim peer-to-peer, kdy se obejdete bez access pointu, ale jste omezeni pouze na dva počítače. Pokud zvolíte tuto možnost (viz následující obrázky z nastavení parametrů Wireless LAN ve Windows) musíte zvolit ještě stejné ESSID, stejný kanál a potom již jen stačí dát vyhledat zařízení.





Obr. 12 až 13 - Konfigurace pro režim perr-to-peer


Screenshoty z konfigurační utility Intel






Obr. 14 až 22 - Konfigurace access pointu Intel

Pozn.: Součástí dodávaného CD je také utilita sloužící k nastavení jednotlivých parametrů. Nejste tak odkázáni pouze na webové rozhraní.


Screenshoty z konfigurační utility Ovislink





Obr. 23 až 28 - Konfigurece access pointu Ovislink

Pozn.: Na další stránce naleznete několik informací k dosahu, několik málo výsledků testů a samozřejmě závěr.