Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar P4TCA Pro: Canterwood a WLAN z jednom

28.5.2003, Igor Viduna, recenze
Biostar P4TCA Pro: Canterwood a WLAN z jednom
„Nová čipová sada a rychlejší systémová sběrnice rozšiřují možnosti procesorové platformy Intel Pentium 4...“ To všechno už tu jednou bylo, a proto se již nebudeme opakovat, dnes vám místo toho nabídneme recenzi základní desky s čipsetem i875P od firmy Biostar.
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky již dávno není standardně stejný a liší se prakticky kus od kusu. Naše deska například má zabudovány čtyři USB 2.0 porty, konektor RJ-45 (ten vám může být bránou do gigabitové sítě, ale o tom až později), jeden port FireWire (ještě můžete připojit jeden) a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port, který je v současnosti stejně již asi zbytečností.


Obr.04 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší

O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom detailní fotku North Bridge. Chladič na čipu je pasivní. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Zde pak paměti DDR333 běží na frekvenci 320MHz. A pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit pouze s DDR333 (a tedy i s o poznání nižším výkonem). Na North Bridge je pak možno připojit až dva Gigabitové síťove řadiče. Podpora AGP 8x je samozřejmostí.


Obr.05 – Úplně "nahý", jak Lucie Bílá :-)


Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5R. Zde se trošku rozepíšeme zejména o podpoře RAIDu, která není zrovna bez výhrad. Jde totiž pouze o RAID0, tedy tzv. Stripping. Ten má sice výhody zejména po stránce výkonu a rychlosti práce s disky, ale z hlediska bezpečnosti dat už méně... Proto jsme velmi ocenili, že výrobce přidal externí RAIDový čip, který poměrně omezené funkce South Bridge rozšířil. To ale bohužel platí pouze pro IDE disky. O další věcech jako podpora 6-kanálového audia atd. jsme již psali v úvodu. Jinak čip podporuje ještě rozraní ATA100. (Intel nikdy oficiálně neuznal standard ATA133.)


Obr.06 – South Bridge VIA VT8235

Na desce však nalezneme ještě jeden diskový řadič - je jím VIA VT6410. Tento čip je řadičem RAIDového pole – RAID0, RAID1 a RAID 0+1. Bohužel ale pouze pro IDE zařízení, protože poskytuje dva porty Ultra ATA. Takže do RAIDu můžete zapojit i své starší IDE disky.


Obr.07 – Čip VIA VT6410


Také jsme se již zmínili o Gigabitovém Ethernetu – čip Intel 82547EI Gigabit Ethernet Controller je napojen přímo na North Bridge sběrnicí, která dosahuje teoretické prostupnosti až 266MH/s (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA). Teoretická prostupnost sítě tak stoupá na 1000 Mbitů/s.


Obr.08 - Giga je holt giga...

Další síťovou specialitou je bezdrátová síť - čip Realtek RTL8180L. Přenosové rychlosti jsou 1, 2, 5.5 a 11 Mb/s. Poněkud sporná pak bude možnost využití této technologie v domácích PC...


Obr. 09 - Řadič


Obr.10 - Anténa


Obr.11 - Slot pro anténu je umístěn před CNR slotem...

Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6307. K dispozici máte až 2 porty.


Obr.12 - čip VIA VT6307

 
Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Biostaru čip C-Media CMI9739A. Tento čip zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Ještě k tomu je opatřen podporou SPDIF.


Obr.13 – Zvukový čip CMI 8738 MX


O zajímavě upravených diskových kabelech jsme psali, nyní si je můžete prohlédnout.


Obr.14 - Všechno pohromadě...


BIOS desky pak nabízí pár užitečných funkcí. WatchDog je klasický hardware monitoring. Flasher je funkce, která vám umožní provést upgrade BIOSu bez nutnosti bootovat do DOSu či Windows, protože flashovací program je integrován přímo v BIOSu. BootBlocker vám umožní PC nabootovat a provést upgrade BIOSu, i když je poškozen BIOS (např. při flashování či virem).