Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth a jeho využití

6.1.2003, redakce SHW, recenze
Bluetooth a jeho využití
Dnes jsme ponechali stranou synchronizaci kapesních počítačů, či připojení na internet pomocí „modrého zubu“. Zajímalo nás především jak je to s dosahem na volném prostranství a v budovách.
Kapitoly článku:
  1. Bluetooth a jeho využití
  2. Instalace a dodávaný software
  3. Využití dvou Bluetooth USB modulů

Dosah a překážky



Jako první jsme se zaměřili na dosah a propustnost přes překážky. K měření propustnosti jsme použili dva notebooky, každý s Bluetooth USB modulem a měřili jsme vzdálenost, na kterou bylo ještě možné navázat spojení.

První test jsme prováděli v kancelářích (standardní zdi s tloušťkou cca 15 cm). V rámci jedné běžně velké místnosti (36 metrů čtverečních) byl samozřejmě přenos bez jakýchkoliv problémů. Pokud se oba notebooky nacházely v různých místnostech pohybovala se úroveň síly signálu v těsně nad hranicí low. Jako hranice použitelnosti se nakonec ukázaly dvě tyto zdi. Úroveň signálu již byla sice mizerná, ale přesto bylo možné spojení používat. Při použití tří zdí jako překážky již nebylo možné použít spojení.

Dosah na volném prostranství



V přehledu technických specifikací se uvádí jako maximální dosah na volném prostranství 200 metrů (a typický 10 metrů). Rozhodli jsme se tuto hranici vyzkoušet při přímé viditelnosti na rovné ploše. Faktem je, že spojení nám začalo vypadávat těsně za touto hranicí. Výsledek platný pro 200 metrů vidíte na následujícím obrázku:


Obr. 8 - Ping na vzdálenost 200 metrů
klikněte pro zvětšení

Pozor však na skutečnost, o které se příliš nepíše. V okamžiku, když kvalita (a síla) signálu klesá, Bluetooth odpovídajícím způsobem snižuje i přenosovou rychlost. "Maximální" rychlost tak byla k dispozici na poměrně malou vzdálenost - na volném prostranství jen cca 50 až 70m. Při vzdálenosti kolem 200m již bylo spojení prakticky nepoužitelné.

K problému dosahu ještě jednu připomínku: samozřejmě by bylo možné zvýšit dosah několikanásobně (řádově až na jednotky kilometrů, myšleno na volném prostranství s přímou viditelností a bez překážek zasahujících do Fresnelovy zóny) připojením externí antény - díky frekvenčnímu pásmu 2,4GHz jsou antény stejné jako u WLAN sítí.

Jedná se však jen o teoretickou možnost - připojením ziskové externí antény byste překročili hned několik zákonů. Dalším problémem je skutečnost, že jen některé Bluetooth moduly mají vyveden 50ohmový konektor pro externí anténu (typicky Bluetooth PCI karty do PC, u nichž je externí - v tomto případě samozřejmě všesměrová anténa - nezbytností).

Bezdrátový internet a přístup do LAN



První, co nás při testování zajímalo, byl samozřejmě přístup do LAN přes BlueTooth, využití virtuálního sériového portu pro připojení na Internet přes mobil a pro propojení 2 PC "proti sobě". Oba testované moduly vyhověly při testování bez problémů - to bylo ostatně vcelku očekávané, protože software (od WIDCOMM Inc., jeden z nejrozšířenějších vůbec) používají oba moduly stejný.

Pro ilustraci blokové schéma softwarového řešení Bluetoothu a jeho napojení na Windowsy - z obrázku je zřejmé, že uživatelské aplikace mohou komunikovat přes Bluetooth buď s využitím "standardního" TCP/IP přístupu (tj. přes Winsock), na úrovni emulace sériového portu nebo přímo na úrovni přenosové vrstvy (prostředky k tomu poskytuje).



Nemá zde zřejmě valný smysl se zmiňovat podrobně o nastavení TCP/IP adresace atd. - prakticky u všech Bluetooth zařízení využívajících WIDCOMM software je vše standardní a běžné. Pokud by však ze strany čtenářů byl zájem, je možné tomuto tématu věnovat samostatný článek.


Obr. 9 - Network Connections
klikněte pro zvětšení

U obou zařízení zdůrazňuji vhodnost stáhnout ze stránek podpory výrobce nejnovější drivery a příp. i update firmware - instalace s originálními drivery na CD nebyla zcela bezproblémová, problém byl i s odinstalací (virtuální COM porty bylo potřeba odstranit "ručně"). Další problémy (jak jsem si později ověřil, nejenom u nás) byly se stabilitou BlueTooth spojení s využitím Network Access, se zablokováním celého Bluetooth modulu, kdy jediným řešením jak obnovit spojení bylo odpojení a znovupřipojení Bluetooth "dongle" z USB portu.

Poněkud mě překvapila i nemožnost připojit se přes Bluetooth k počítači, na němž není nikdo přihlášen - možná se ale jednalo jen o náš problém, nenapadlo nás tento problém otestovat na jiných počítačích a jiných OS než Windows XP.

Závěr



Na závěr krátké zamyšlení na téma "Bluetooth a jeho využití pro síťové služby". Nechci rozhodně zpochybňovat úlohu technologie Bluetooth pro periferie (myši a klávesnice), pro připojení mobilních telefonů, kapesních počítačů, domácí a spotřební elektroniky atd. Dokáži si taktéž představit její využití pro digitální fotoaparát, zde bych ho dokonce přímo uvítal (až na "nechutně" dlouhé přenosové doby poměrně dlouhých souborů).

Co ovšem nechápu je snaha používat Bluetooth i tam kde nemá co dělat: pro přístup k počítačové síti, pro sdílení připojení k internetu, ke sdílení faxových služeb, atd. Přece jen - 723 Kb/s je opravdu hodně málo a zde má nezastupitelný význam běžná WiFi (WLAN) technologie 802.11b s propustností 11 Mb/s (případně novější 802.11a s propustností 54 Mb/s).

Myslím, že obě technologie mohou koexistovat a vzájemně se doplňovat. V každém případě jsem však rád za přijatelné ceny Bluetooth USB modulů, neboť cena je to jediné, co dlouho bránilo vyššímu rozšíření této impozantní technologie.

Pozn.: Všem příznivcům technologie Bluetooth doporučiji tento článek o nově vznikající bezdrátové technologii.


Cena EPoX USB Bluetooth dongle: 1307 Kč doporučená koncová bez DPH
Záruka EPoX USB Bluetooth dongle: 12 měsíců

Cena MSI USB Bluetooth dongle: 1448,15 Kč doporučená koncová bez DPH
Záruka MSI USB Bluetooth dongle: 12 měsíců



Za zapůjčení obou produktů k recenzi děkujeme společnostem: Alzasoft (MSI) a Monima (EPoX)