Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth klávesnice Adapt – adaptace na cesty

19.4.2007, Pavel Bureš, recenze
Bluetooth klávesnice Adapt – adaptace na cesty
Externích klávesnic pro kapesní počítače existuje celá řada, některé jsou kvalitní, jiné méně. Přídavná klávesnice je jediným řešením, jak zachovat nízkou hmotnost a malé rozměry a zároveň mít k dispozici klávesnici přibližně stejných vlastností jako na notebooku. V následujícím testu jsme podrobili detailnímu zkoumání Bluetooth klávesnici Adapt, která zaujme zejména rozsahem podporovaných operačních systémů.

Balení


Klávesnice do redakce dorazila v papírové krabici s průhlednou čelní stěnou. Na zadní části obalu naleznete seznam kompatibilních zařízení obsahující přístroje s Palm OS, Windows Mobile, Windows 2000, XP a Symbianem (UIQ i Series 60). Kromě klávesnice se v krabici nachází ještě CD s ovladači a manuálem, uživatelská příručka, 2 AAA baterie a pouzdro.

Dodávaný koženkový obal je velmi jednoduchý. K zapínání slouží přezka s patentkou, na bocích naleznete nepříliš vzhlednou "teplákovou" gumu. Přestože je klávesnice rozměrnější než většina kapesních počítačů a nošení na opasku by tak nebylo zrovna pohodlné, jistě by se našla řada uživatelů, kteří by tento způsob přepravy klávesnice uvítali. Bohužel, pouzdro není klipem pro uchycení na opasku vybaveno.





Design


Bluetooth klávesnice Adapt není vybavena žádnými speciálními designovými prvky, takže neznalého člověka nechá tento kus plastu chladným. Na klávesnice najdeme jen logo výrobce, nápis Bluetooth na kloubu a čtyři gumové výčnělky pro zamezení klouzání na stole. Ve složeném stavu jsou obě části klávesnice zaaretovány dvěma "packami", k jejichž uvolnění slouží velké tlačítko na boční straně.




Po otevření se vám naskytne pohled na 63 tlačítek v 5 řadách. V pravé horní části si všimněte vypouklého krytu, ve kterém se nachází dvojice AAA baterií. Držák pro kapesní počítač je zasunutý v levé části klávesnice. Jeho konstrukce je jiná než u jiných klávesnic. Na první pohled to vypadá, že je držák namontován obráceně a že displej kapesního počítače bude směřovat ne k vám, ale směrem od vás. Stačí ale chvilka přemýšlení, případně si nalistujte patřičnou část manuálu a hned vám bude jasné, jak má být PDA v držáku umístěno. Při práci s klávesnicí na stole můžete do držáku umístit i těžší přístroje, my jsme Adapt testovali s HTC Universalem a Palmem Treo 650 a oba přístroje v držáku seděly dobře. Pokud klávesnici umístíte např. na kolena tak, že nebude držák na pevné podložce, začnou se kovové spojnice nebezpečně ohýbat. PDA jsme tak nechali v držáku jen několik vteřin, abychom nepřivodili klávesnici újmu.






K uzamčení klávesnice v rozloženém stavu slouží plastový posuvník nacházející se nad číselnými klávesami 1 – 5. Stav zámku (Locked/Unlocked) je krom anglického popisku naznačen ještě graficky. Možná to byl záměr tvůrců, ale k aretaci či odemknutí klávesnice jsou dlouhé nehty takřka nutností. V posuvníku jsou totiž vyryty malé drážky, které mají pohyb s tímto ovládacím prvkem ulehčovat. Jakmile ale máte nehty důkladně ostříhané, stává se práce s posuvníkem obtížnou.





Instalace softwaru


Ovladače nejsou distribuovány ve formě několika souborů pro různé operační systémy. Na CD najdete pouze jeden instalátor pro Windows, který nainstaluje ovladače pro všechna podporovaná zařízení i manuál ve formátu PDF i DOC na váš stolní počítač. Pak stačí jen jít do Start menu a zde zvolit, zda si přejete instalovat ovladače pro Symbian, Windows Mobile (PDA či smartphone) nebo Palm OS.


Klávesnice na Windows Mobile


Po nakopírování a instalaci ovladačů se v Start – Settings – System objeví ikona BtHID. Pro započetí práce s klávesnicí je zapotřebí jediné – zaškrtnou Activate driver. PDA se bude cca 10 vteřin připojovat a pokud bude klávesnice v dosahu, objeví se Connection Established, tj. Připojení vytvořeno. Nastavit si kromě prodlevy při psaní můžete také deset klávesových zkratek (Ctrl + písmeno) pro spuštěné oblíbených aplikací. Oproti jiným zařízením (GPS či headsetům) není třeba oba přístroje párovat (tj. zadávat párovací kód).

Na některých klávesách najdete ikony známých programů, např. webového prohlížeče či kalendáře. Tyto klávesové zkratky jsou však funkční jen na Palm OS zařízeních. Kompletní přehled klávesových zkratek najdete v následující tabulce:



Palm OS


Instalace potřebných ovladačů a softwaru probíhá jako u jiných aplikací na Palmech, stačí v HotSync Manageru zvolit patřičný PRC soubor. Možnosti nastavení klávesnice jsou stejné jako na přístrojích s operačním systémem Windows Mobile. Pro neznalé uživatele může být problém to, že v návodu není o práci klávesnice na Palmech ani zmínka. O Windows Mobile i Symbianu (přesněji Series 60) manuál informace poskytuje, jen o Palm OS ne. Každý trochu zběhlejší uživatel, který někdy aplikaci instaloval, může nad neúplným návodem mávnout rukou. Ale pro laika, který používá kapesní počítač jen jako jednoduchý diář, připravil výrobce docela zákeřnou past.


Dojmy


Pochválit musíme rozložení kláves, je totiž standardní, resp. minimálně odlišné od jiných klávesnic stejného typu. Control se nachází úplně vlevo, takže můžete využívat klávesové zkratky bez toho, že byste tiskli např. Fn, které na některých klávesnicích bývá úplně vlevo. Zdvih i odpor kláves je obdobný jako na noteboocích IBM (porovnáváno s Thinkpadem T41). Po krátké chvilce vám půjde psaní docela rychle od ruky. Problémem je velmi hlasité cvakání kláves, což znevýhodňuje klávesnici Adapt při použití např. na přednáškách, kde je podobný zvuk nežádoucí.







Při psaní na pevné podložce jsme nezaznamenali problémy se stabilitou, jinak je tomu ale při psaní např. v autobuse s klávesnicí na kolenou. Adapt se během psaní citelně prohýbal. Zkoušeli jsme na klávesnici psát velmi razantně a přestože jsme ji nezničili, prohýbání je nepříjemné a snižuje efektivitu psaní.

Výhrady máme k dodávanému softwaru. Neočekával jsem, že by přinesl českých znaků, ale přinejmenším možnost přehození kláves Z a Y by přišla vhod. Rovněž chybí úsporný režim, tj. nastavení, za jak dlouho se klávesnice při neaktivitě vypne, aby se ušetřila energie.


Závěr


Bluetooth klávesnice Adapt nás při srovnání všech kladů a záporů mile překvapilo, přesto však jde jen o mírně nadprůměrný produkt s větším množstvím nedostatků. Začněme však pozitivy – v balení najdete šikovné pouzdro, zdvih a odpor vyhovuje naprosté většině uživatelů. Klávesnice je pětiřadá, takže po zakoupení lokalizace či jazykové podpory pro klávesnici můžete psát české znaky stejně jako na klávesnici notebooku. A nyní slíbené zápory – klávesnice je příliš hlučná, při psaní na nerovné podložce se Adapt prohýbá a držák kapesního počítače není stavěn na těžší modely. Takže koupit či nechat ležet? To je samozřejmě na vás, klávesnice Adapt nepatří mezi nejlevnější modely na trhu. Pokud požadujete bezdrátovou klávesnici a nemáte v PDA Bluetooth či nechcete tuto technologii použít, podívejte se také na Palm Wireless keyboard.

Klávesnici do testu zapůjčil Profitec Group, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 2 368 Kč včetně DPH