Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty

17.7.2008, Jan Vítek, recenze
Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty
Dnes si představíme dvě bezdrátové klávesnice od firmy Maxpoint. Obě se připojují výhradně přes Bluetooth. KeySonic ACK-340 BT je menší, ale vybavena i touchpadem. KeySonic ACK-595 BT zase nabídne lepší komfort při psaní, protože je větší a nemá touchpad.
Kapitoly článku:
  1. Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty
  2. KeySonic ACK-595 BT
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Společnost MaxPoint pochází z Německa a má svou centrálu poblíž Hamburgu. Založena byla v roce 1993 a od té doby založila mnoho poboček, kam patří známý Raidsonic Technology, NanoPoint a také Tagan Technology. Nyní se MaxPoint Group skládá celkem z osmi divizí, které se točí především kolem napájení - Tagan, Seasonic, Silverpower a Etasis. Poté to je známá značka počítačových skříní APlus Case, 19" IPC skříně Rack Max, KeySonic a nakonec Bagadillo - značka brašen pro notebooky.
 

 
Klávesnice KeySonic zahrnují celou škálu modelů od normálních desktopových klávesnic po specializované kusy s podsvícením/touchpadem/bezdrátovým připojením, atp. Dnes testované modely, KeySonic ACK-340 BT a ACK-595 BT patří do rodin FreeStyle, respektive ClassicStyle a čím se podobají, je právě využité komunikační rozhraní Bluetooth. Obě přišly podobně zabalené v červeno-bílých krabicích z papíru, kde jsou chráněny ještě pomocí igelitového obalu. Podívejme se nejdříve podrobně na menší z modelů.


KeySonic ACK-340 BT


Model AXK-340 BT má na šířku pouze 218 mm a to se muselo také projevit na velikosti kláves, a tedy i komfortu psaní. Pokud porovnám velikost kláves této klávesnice a klávesnice klasického 15,4" notebooku (abych byl přesný, jde o model Lenovo N200), pak u notebooku mají klávesy hranu 18 mm (jsou čtvercové), zatímco u této KeySonic to je 16 x 13 mm a funkční klávesy mají pouze 11 x 8 mm. Na klávesy proto bude nutné se trefovat přesně, aby nevznikaly překlepy, což donutí uživatele "datlovat" místo toho, aby psal všemi deseti. To je očividná daň za příjemně malé rozměry klávesnice a její mobilitu.


Model
KeySonic ACK-340 BT
Rozměry
218 × 21 × 150 mm
Hmotnost
0,4 kg
Rozhraní
Bluetooth, dosah cca 10 metrů
Funkce
Klávesnice + touchpad

Podívejme se ale na ni nejdříve jako na celek. Tělo je rozděleno do tří částí. Vrchní úzký pruh zaujme pouze leskle vyjeveným logem KeySonic a třemi modrými LED. Jak už to u modrých LED obyčejně bývá, vyznačují se vysokou svítivostí, která je pro oči až nepříjemná. Bráno zleva, první LED blikáním indikuje, že klávesnice je v párovacím módu a hledá Bluetooth přijímač. Blikat přestane, až když jej najde. Další LED značí, že klávesnice se znovu připojuje k jinému zařízení, které již bylo předtím korektně nalezeno. To zažijeme např. po probuzení klávesnice ze spacího režimu.

A nakonec je zde LED sdělující, že baterie jsou téměř vybité, konkrétně že napětí kleslo pod 2,4 V. Ve spacím režimu se tato LED vypne. A když už jsem se zmínil o spacím režimu, ten nastane po 15 minutách nepoužívání klávesnice. Tu je možné probudit stiskem jakékoliv klávesy kromě touchpadu a jeho tlačítek. Klávesnice se poté automaticky znovu připojí, což nastane téměř okamžitě.


- klikněte pro zvětšení -





Další část klávesnice je celá poseta klávesami, které zabírají veškeré možné místo až na dva boční úzké proužky. Nám přišla verze pouze s anglickými potisky, ale výrobce na svých stránkách říká, že tyto klávesnice jsou k dispozici v různých jazykových mutacích. Nalezneme zde klasické bílé potisky a vedle nich také zelené a modré. Zelené fungují v kombinaci s klávesou Fn a můžeme si všimnout, že to platí také pro klávesy F11 a F12, které sdílejí místo s F9 a F10. A pak je zde modrý Num Lock, který aktivuje část klávesnice s modrými potisky jako numerickou část. Jinak je rozložení kláves v rámci možností celkem standardní. Směrové klávesy sdílí své místo s Home, End, Page Up a Page Down, což je podobné s notebookovými klávesnicemi.



A poslední částí je spodní pruh, jenž má v sobě zabudovaný touchpad o rozměrech 56,5 x 34 mm. Na jeho pravém kraji můžeme vidět bíle zvýrazněné místo, které slouží jako náhražka pro scrollovací kolečko myši. Pod touchpadem jsou pak dvě podlouhlá tlačítka. Provedení se mi zde příliš nezdálo a hlavně se mi nelíbila část klávesnice oddělující touchpad od kláves, která odstávala od touchpadu, čímž se mezi jeho plochou a krytem viditelně utvořila mezera. Ona celá spodní část při blízkém pohledu z jistého úhlu je trochu deformovaná, což může být ale pouze záležitost tohoto kusu.



Při pohledu zespodu zaznamenáme tři hlavní prvky - tlačítko pro spárování klávesnice a na druhé straně hlavní vypínač a nad ním krytka pozice pro dvě AAA baterie, které dostaneme v základním balení společně s dalším příslušenstvím.






Příslušenství


To však není nijak rozsáhlé. Kromě zmíněného páru baterií ještě dostaneme manuál v němčině, angličtině a francouzštině a nakonec asi nejpotěšitelnější bonus je cestovní pouzdro z černočerné textilie, která připomíná semiš, ale je o něco drsnější na dotyk.