Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty

17.7.2008, Jan Vítek, recenze
Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty
Dnes si představíme dvě bezdrátové klávesnice od firmy Maxpoint. Obě se připojují výhradně přes Bluetooth. KeySonic ACK-340 BT je menší, ale vybavena i touchpadem. KeySonic ACK-595 BT zase nabídne lepší komfort při psaní, protože je větší a nemá touchpad.

KeySonic ACK-595 BT


Další klávesnice, model ACK-595 BT, již zhruba odpovídá svou velikostí i rozložením kláves 15,4" notebooku a každá funkce, samozřejmě kromě numerického bloku, má přiřazenou svou vlastní klávesu. To je však vykoupeno tím, že klávesy zcela vespod jsou vedle sebe dost nahuštěny, jsou úzké a také mezerník není tak velký, jak je jinak obvyklé. Zvláště nepříjemné to může být v případě směrových kláves, které by si zasloužily více místa.


Model
KeySonic ACK-595 BT
Rozměry
291 x 29 x 154 mm
Hmotnost
0,555 kg
Rozhraní
Bluetooth, dosah cca 10 metrů
Funkce
Klávesnice

Design této klávesnice se velmi podobá tomu u předchozího modelu. Horní část je naprosto shodná, a obsahuje tedy vlevo logo KeySonic a vpravo trojici modrých LED, které signalizují stav připojení klávesnice pomocí rozhraní Bluetooth a stav baterií.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní část klávesnice je uspořádána do obdélníku, čemuž se ovšem musel přizpůsobit tvar některých kláves. Vedle již zmíněné celé spodní řady to je dále klávesa Tab, která je zcela nezvykle menší než běžná hlavní klávesa a poté také Enter neoplývá zrovna velkou plochou. Bylo by tedy možná trochu lepší tuto klávesnici o cca centimetr rozšířit, což by již poskytlo dostatečný prostor pro velké klávesy.



Další otázkou je zde rozložení jednotlivých kláves. Na pozici Home, End, Page Up a Page Down ve sloupci zcela vpravo bychom si již mohli zvyknout, ale umístění Insert a Delete ihned vedle kurzorových šipek mi nepřijde zrovna jako dobrý nápad, zvláště pokud jde o Delete. A jsou to právě tyto dvě klávesy, které jsou dole navíc a způsobují to, že se ostatní klávesy musely zmenšit. A nesmíme také zapomenout na klávesu Fn, díky níž můžeme jistou část klávesnice použít jako numerický blok.





K provedení klávesnice jako takovému nemám výhrady. Konstrukce je dostatečně pevná a na rozdíl od předchozího modelu není nikde zdeformovaná. Povrch klávesnice (tedy ne klávesy samotné) je na rozdíl od ACK-340 BT, kde byl změkčený a na dotyk připomínal pryž, již na omak klasicky plastový, i když se má jednat také o povrch označovaný jako SoftSkin.





Na druhé straně můžeme vidět zapuštěné tlačítko pro spárování klávesnice, dále hlavní vypínač klávesnice a opět nad ním krytku pozice pro baterie, které jsou i zde dvě typu AAA. Dále zde však najdeme také dvě výklopné nožky, díky nimž si můžeme zvětšit sklon.


Příslušenství


K této klávesnici dostaneme naprosto to samé, co k jej menší sestřičce, tedy dvojici AAA baterií, manuál v němčině, angličtině a francouzštině a nakonec cestovní pouzdro.