Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty

17.7.2008, Jan Vítek, recenze
Bluetooth klávesnice KeySonic nejen na cesty
Dnes si představíme dvě bezdrátové klávesnice od firmy Maxpoint. Obě se připojují výhradně přes Bluetooth. KeySonic ACK-340 BT je menší, ale vybavena i touchpadem. KeySonic ACK-595 BT zase nabídne lepší komfort při psaní, protože je větší a nemá touchpad.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Prvním krokem je připojení klávesnic pomocí Bluetooth rozhraní. K tomu jsem použil vestavěný Broadcom Bluetooth adaptér v notebooku Lenovo řady N200. Zpočátku jsem měl problémy s tímto krokem, protože počítač při pokusu o spárování odmítal zobrazit numerické heslo, které jsem tak nemohl na klávesnici zadat. Vše vyřešil update ovladačů a pak se již vše bez problémů podařilo na první pokus. Po spárování se samy nainstalují ovladače pro HID Keyboard Device a popřípadě také HID-compliant mouse pro vestavěný touchpad a klávesnice začnou bez problémů pracovat. Ihned jsem také vyzkoušel dosah, který bez jakýchkoliv problémů činil 10 metrů, což je v případě takového zařízení více než dostatečné. A nyní se zaměříme na jednotlivé modely a práci s nimi.



KeySonic ACK-340 BT můžeme posuzovat ze dvou pohledů - klávesnice a touchpadu. Popravdě řečeno jsem ze psaní na této klávesnici velkou radost neměl, což je ostatně pochopitelné, když si uvědomíme nahuštěnost kláves a jejich nestandardní rozložení. Pokud tedy jako uživatel přejdete z klasicky dimenzované klávesnice na tento model, připravte se, že zpočátku snad ani nebude myslitelné, abyste na ní psali, aniž byste se na ni dívali.

Mě osobně zvláště iritovalo, že zde je jen jedna klávesa Shift, a to na levé straně, přičemž využívám výhradně pravý Shift, což si samozřejmě skoro ani neuvědomuju, takže tomu se člověk jen těžko odnaučí. Za toto klávesnici ACK-340 BT ale nemůžeme vinit, protože prostě a jednoduše musíme respektovat její malé rozměry. Co ale vytknout můžeme, je poměrně tuhý stisk kláves. Výrobce se chlubí svou "X-Type" membránovou technologií, díky níž jsou klávesy při stisku tiché. Jenže to také znamená, že hmatová i sluchová odezva jejich stisku je téměř nulová, takže zpočátku psaní vypadá tak, že musíte pohledem kontrolovat jak klávesnici, tak monitor.



Co se týče touchpadu, pak při srovnání s touchpadem notebooku mi zde připadal pohyb kurzoru trošku trhaný, ale to nebylo nic hrozného. Jako ideálně zpracovaná také nevidím tlačítka, protože ta jsou spíše zapuštěna pod povrch klávesnice a především jsou už v místě, kdy se její tělo svažuje dolů. A co se týče jejich stisku, zde platí v podstatě to, co platí i o klávesách - stisk je tuhý a jeho odezva neznatelná.



S klávesnicí KeySonic ACK-595 BT se již pracuje neporovnatelné lépe, za což mohou hlavní klávesy se standardními rozměry a také jejich lepší rozložení. Jako dobré zde vidím pozici levé klávesy Control až zcela v rohu celého pole. U některých typů se zde totiž nachází Fn, což dokáže dost obtěžovat. Na druhou stranu, zpočátku budete mít jistě alespoň menší problémy s malými klávesami ve spodní řadě a také malým tabulátorem, takže častým překlepům v této části se asi nevyhnete. Lépe je na tom také tato klávesnice co se týče odezvy kláves. Zvuk jejich stisku je sice také trošku tupý, ale již bez problémů slyšitelný a zde ani tak nevadí, že klávesy mají o chlup větší odpor než pokládám za obvyklé. Víceméně je to tedy standardní notebooková klávesnice, čemuž odpovídá i zdvih kláves.


Závěr


Klávesnice KeySonic ACK-340 BT můžeme označit jako vyloženě cestovní model, který se může hodit pro vaše PDA, nebo k PC do automobilu, kde je nutné občas něco napsat či spustit. V žádném případě ji ale nelze doporučit pro účely samotného psaní, protože to je krajně nepohodlné částečně kvůli velikosti a rozložení kláves a částečně kvůli jejich tuhému stisku a nejasné odezvě. Dílenským zpracováním náš testovaný kousek také neodpovídal, ale jinak fungoval tak, jak má, včetně touchpadu. O luxusu si tedy zde můžeme nechat zdát, ale použitelný tento model je.

A KeySonic ACK-595 BT je na tom již podstatně lépe, co se týče ergonomie a pohodlí psaní, pouze bych vyčetl polohu některých kláves (zvlášť Insert a Delete) a také malé rozměry jiných (spodní řada, Tab). Připojení pomocí Bluetooth rozhraní bylo po updatu ovladačů Broadcom čipsetu bezproblémové a obě klávesnice bez problémů komunikovaly s 10 metrů vzdáleným počítačem. Otázkou je výdrž baterií, protože ty se mi nepovedlo během testování vybít a výrobce tyto údaje neposkytuje.


Ceny včetně DPH:
KeySonic ACK-340 BT: 2 034 Kč
KeySonic ACK-595 BT: 1 630 Kč

 
Za zapůjčení klávesnic KeySonic ACK-340 BT a ACK-595 BT děkujeme firmě Bostar



------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------

KeySonic ACK-340 BT may be thought of as a genuine keyboard for travelling which can be paired especially with a PDA or car computer, when we want to write a few chars or control something. But it cannot be used as a keyboard for writing long texts, because it is highly uncomfortable because of the size of the keys and also because of their toughness and almost zero tactile and auditory response. The overall quality of the design of this particular piece also was not great, but on the other hand it worked as intended including the touchpad. This product can therefore be hardly considered luxurious, but it is still useful.

Model KeySonic ACK-595 BT is much more comfortable for everyday writing, but there are still some issues. I particularly did not like the position of certain keys (especially Insert and Delete) and also the dimensions of others (bottom line and Tab). Considering the Bluetooth connection, after I upgraded the drivers of Broadcom chipset, there was no problem for the keyboards to communicate with a PC that was about 10 metres away. The question is battery life, because I did not manage to deplete them during the testing and the manufacturer says nothing about this aspect.