Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bose Companion 5: lahůdka pro uši

31.5.2010, Petr Štefek, recenze
Bose Companion 5: lahůdka pro uši
Téma testovaní nadstandardních reproduktorů je velmi často opomíjenou záležitostí, a tak se to v dnešním článku budeme snažit napravit. Bose Companion 5 patří mezi dražší reproduktory a uvidíme, zda svou cenu obhájí i v našem testu.

Filmy a televize


Reprodukce filmů je na jedničku, a pokud má snímek kvalitně namíchaný zvuk, tak perfektně dotvoří doprovod k HD videu, které hned dostane o poznání hlubší rozměr. Důležitou vlastností Bose Companion 5 je fakt, že při noční reprodukci je velmi dobře rozumět dialogům a detailům v hudebním doprovodu. To doceníte v případě, že se často díváte na filmy v originálním znění a slyšitelnost dialogů je pro vás stěžejní pro jejich porozumění. Díky možnosti přehrávání a dekódování 5.1 záznamu zvuku je efekt těchto reproduktorů umocněn.

Dvojice reproduktorů v satelitech skutečně navozuje (díky své odlišné směrovosti) pocit prostorovosti. Pro rýpaly uvedu, že se samozřejmě nejedná o plnohodnotnou náhradu fyzického 5.1 systému, ale o jakýsi mezistupeň, který je lepší než obyčejné stereo z 2.0 LPCM zvukové stopy. Filmy tedy za jedna mínus (mínus za absenci nejhlubších basů, které jsou pro filmovou reprodukci důležité – na druhou stranu jsou dostatečně důrazné a dynamicky prokreslené).




CD a MP3 (alternativně hudba z Youtube)


Reprodukce hudebních záznamů MP3 je úžasně vzdušná a dynamická (pokud je slušný strate záznamu) a skutečně vás ani dlouhý poslech neunavuje a není agresivní. Na počítačové reproduktory je zde u živých záznamů doposud nevídané vykreslení prostoru a jednotlivé nástroje (či hudebníci - jak chcete) jsou zde hmatatelní. Na první poslech vás po vybalení reproduktory neohromí a mnozí z vás budou spíše (pod dojmem efektnosti systému běžné produkce) zklámáni. Sedněte si ovšem k počítači, pusťte si své oblíbené songy a bude zaplaveni spoustou detailů, kterých jste si při přehrávání na běžných reproduktorech nevšimli.



Ano, největší devizou tohoto systému je detailnost reprodukce a její dynamika. Při testování se mi poměrně často stalo, že jsem byl od práce odveden a šikovně přinucen poslouchat právě přehrávanou skladbu. A tento fakt je pro reproduktorový systém k počítači za zlomek ceny kvalitního hifi řetězce tím největším oceněním. Zvuk je kvalitní jak v módu skrz USB, tak i při přehrávání na analogovém vstupu, kde ovšem přijdete o možnost přehrávání 5.1 záznamů. Za nenásilnou a prokreslenou hudební reprodukci dávám jednoznačně palec nahoru.