Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC

5.1.2012, Petr Štefek, recenze
Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC
Bowers & Wilkins není třeba fanouškům kvalitního poslechu nijak představovat, ale pro ostatní musíme dodat, že tato firma představuje v oblasti reproduktorů absolutní špičku. Pro dnešní test jsme si vybrali reproduktory k PC z dílny právě této společnosti.
Kapitoly článku:
Když se u prodejce zastavíte a rozhodnete si B&W MM1 koupit, pak po zaplacení částky téměř 15 tisíc korun vás jako první napadne, že ta krabice, kterou si nesete domů, je podezřele malá. Skutečně je tomu tak, neboť celé balení je velmi kompaktní a lehké.





Design obou monitorů je poplatný směru, v jakém se v současné době ubírají ostatní modely společnosti, ale nelze jím upřít jistou svébytnost a co je hlavní, tak i opravdu kvalitní povrchové materiály. Design je to, o co zde šlo především, a tak po vybalení na vás vykouknou černé malé skřínky, kde je kombinována přízvučná tkanina s kovovými prvky.

Na první pohled se nedá určit, že ozvučnice reproduktorů je z plastu. Samozřejmě jde o poněkud sofistikovanější konstrukci a kvalitu materiálu, než co je zvykem u běžných i těch velmi drahých reproduktorů k počítači. Monitory jsme neměli povolení rozebrat, takže jsem se v tomto případě musel spokojit se zdroji z jiných recenzí. Ozvučnice je uvnitř vystlána i tlumicí vatou, která zamezuje rezonancím poměrně tenké stěny plastové ozvučnice.

Výškový reproduktor je podle společnosti vybaven stejnou technologií Nautilus jako u velmi drahé série 800. Samozřejmě si nedělejme iluze, že by zde byl použit stejný měnič, ale bude zřejmě alespoň postaven na základech této technologie. Vzhledem k velmi dobré reprodukci výšek, které jsou neunavující a postrádají i náznak agresivity, bych o tom nepochyboval, respektive chtěl bych tomu věřit.




Středobasový měnič


V tomto případě mi poněkud vadí sice stylové, ale nepraktické ovládání hlasitosti ze strany reproduktoru. Ale po čase si lze zvyknout a nastavení hlasitosti bude otázkou chvíle. Stav reproduktorů signalizuje jediná malinká dioda, která ve „stand by“ svítí červeně a v aktivním stavu modře. Světelnost diody a její velikost je perfektní, takže vás v žádném případě nebude dráždit ani v úplné tmě.




Ovládání hlasitosti


Největším problémem jsou v tomto případě kabely spojující reproduktory a také USB kabel. Jsou jednoduše extrémně krátké, a pokud máme monitor větší než 23-24“, pak můžete mít problém s jejich umístěním vedle LCD. Tento problém je uživateli často zmiňován a skutečně by bylo vhodné, aby společnost kabel vyměnila za jiný typ a pro současné majitele tento kabelový set dala za symbolickou cenu k prodeji.





Zajímavý je výkon udávaný společností, tedy 4x18 W, což naznačuje vzhledem k přítomnosti 4 měničů, že jde o klasickou koncepci bi-amp, což je jednoznačně ku prospěchu věci. Reproduktory jsou velmi kompaktní, což dokládají i jejich faktické rozměry 17x10x10 cm. Zde jsem byl opravdu na pochybách, jestli spodní pásmo bude reprodukováno s dostatečnou razancí a hloubkou. Fyziku nejde ošálit, takže zázraky opravdu čekat nelze a celá koncepce spíše hovoří pro kvalitní komorní poslech s důrazem na výšky, středy a vyšší basy.