Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC

5.1.2012, Petr Štefek, recenze
Bowers & Wilkins MM-1: exkluzivní repro k PC
Bowers & Wilkins není třeba fanouškům kvalitního poslechu nijak představovat, ale pro ostatní musíme dodat, že tato firma představuje v oblasti reproduktorů absolutní špičku. Pro dnešní test jsme si vybrali reproduktory k PC z dílny právě této společnosti.
B&W MM-1 jsou značkou míněny jako doplněk k plnohodnotným firemním reprosoustavám pro ty, kdo při práci na počítači rádi poslouchají hudbu a poptávají určitý standard reprodukce. Reproduktory mně udělaly radost především svým kultivovaným zvukem, který nepostrádal dynamiku a detaily, které jsme zvyklí slýchávat spíše ve vyšších cenových relacích. Zklamáni budou vyznavači hutných basů, které MM-1 reprodukují podle výrobce už od frekvence 57 Hz s poklesem -6dB, což znamená, že nejnižší tóny klavíru nebo basové kytary nejsou reprodukovány s dostatečným důrazem.

Na těchto reproduktorech je zajímavé, že ač postrádají od spodu tu pravou „šťávu“, vydržíte poslouchat hodiny bez únavy a hudba vás baví. Nejsou to v žádném případě nejdokonalejší reproduktory k PC, ale dokáží bavit. Nevím, zda je tento fakt dostatečným ospravedlněním pro cenu téměř 15 tisíc korun, ale díky špičkovým výškám (samozřejmě v této kategorii) pro mě osobně ano. Volit je tedy nejspíše budou majetnější vyznavači spíše akustické hudby, kteří by rádi měli na svém pracovním nebo domácím stole něco reprezentativního, co navíc ke všemu velmi slušně hraje.





Pokud bych jejich výkony měl srovnat např. s Acoustic Energy Aego M, tak testované reproduktory mají značný náskok v reprodukci výšek a středů, které u Aego M nezní zcela přesvědčivě ve srovnání s MM-1. Nevýhoda je samozřejmě v oblastí basů, kde je subwoofer znát. Musíme zde uvažovat nejen o objemu basů, ale i o jejich přednosti a rychlosti. Jinak řečeno, to co B&W zahrají, zahrají zatraceně dobře. Osobně mi alespoň o chloupek objemnější basy také chyběly.

Další výtku lze mít ke koncepci reproduktorů, které směřují výškový reproduktor do oblasti, kde zaručeně nemáte uši a pokud vezmeme v úvahu, že šíření výškových frekvencí je směrové, pak zde máme problém. Ten lze vyřešit stojany o výšce zhruba 30 cm a dostat tak výškové reproduktory do optimální poslechové roviny. Fajnšmekři mohou využít možnosti nechat si podobné stojany vyrobit z žuly nebo mramoru. Rozdíl s těmito stojany bude jen ku prospěchu reprodukce a vůbec k nalezení optimálního poslechového místa, tedy hrotu trojúhelníku.

Další výtku bych směroval k velmi krátkému kabelu mezi pravým a levým reproduktorem, který je dostatečný pouze v případě notebooku nebo menších monitorů do uhlopříčky 24“. V případě nutnosti umístění vedle 27-30“ nebudete mít dostatečně dlouhý kabel. Tento kabel nejde ani bezbolestně „dobastlit“, neboť je opatřen speciálním 4pinovým konektorem. Snad tento neduh B&W v budoucnu napraví.

B&W MM-1 nejsou pro každého a snad opravdu nikdo nečeká, že budou trhat rekordy v prodejnosti a nahrazovat běžnou produkci Logitechu nebo Creative. Takové ambice B&W ani nemá. Tyto reproduktory jsou určeny především jako doplněk k dospělým modelům značky a pro fanoušky stylovek. Cena bez mála 15 000 Kč se může zdát přemrštěná, ale musíme si uvědomit, že zde platíme za jistou exkluzivitu.


perfektní výšky
absence výstupu na subwoofer
slušné basy na dané rozměry
omezení USB na 48kHz/16-bit
kvalitní provedení
velmi krátké kabely
velmi návykové na poslech
cena za značku a exkluzivitu
Cena v době testování: cca 14 900 Kč s DPH
 

Za zapůjčení B&W MM-1 děkujeme Studiu Špalíček, které je autorizovaným prodejcem B&W.