Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BTC DRW 1108IM: lepší než jsme čekali

2.9.2004, Josef Brož, recenze
BTC DRW 1108IM: lepší než jsme čekali
Výrobky společnosti BTC jsme na našem serveru dosud netestovali. Mechaniky BTC proto byly velkou neznámou. Osobně jsem dosud ke značce BTC přistupoval s nedůvěrou, zvláště po zkušenostech s levnou CD-ROM v druhé polovině 90. let. Musím však konstatovat, že na základě redakčních testů, jsem svůj názor v mnoha ohledech změnil.
Kapitoly článku:
  1. BTC DRW 1108IM: lepší než jsme čekali
  2. Testy CDR
  3. Testy DVD
  4. Cenové srovnání a závěr
Mechanika BTC DRW1108IM navazuje na předchozí model DRW1008IM. Nový typ přináší rychlejší zápis na DVD-R a DVD-RW formát. Mechanika pracuje s DVD-ROM médii 12x rychlostně. Zápis a čtení CDR probíhá 40x rychlostí. Přepis CD-RW médií s pomocí P-CAV (Partial-Constant Angular Velocity) zápisu je 24x rychlostní. Kvalitní průběh zápisu zajišťuje 2MB buffer a soubor podpůrných technologií Superlink.




Obr. 1 – BTC DRW1108IM

BTC DRW1108IM podporuje oba konkurenční formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW. Mechanika pracuje rozdílně s ±R a ±RW médii. Čtení DVD±R je 8x rychlostní, čtení DVD±RW „jen“ 6x rychlostní. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 4x. Dle specifikací se průměrné přístupové doby pohybují kolem hodnot 130ms pro CD a 160ms pro DVD. Mechanika podporuje PIO mód 4 / UltraDMA 33. Podrobnější hodnoty najdete v níže uvedených testech.


Obr.2 – Logo BTC


Výbava a design

Vzhled předního panelu lze označit za klasický. Maska obsahuje vlisovaná loga DVD Fora a DVD+RW Aliance. V levém dolním rohu je samolepka upozorňující na stránku, kde můžete updatovat firmware. Čelo výsuvného vozíku je opatřeno protiprachovým těsněním. Maska mechaniky neobsahuje sluchátkový stereo výstup a regulátor hlasitosti. Zajímalo by mne, zda-li vypuštěním zmíněných prvků hodlají výrobci snížit náklady nebo považují-li regulátor hlasitosti za přežitek. Klasický otvor pro nouzové vysunutí média však nechybí .


Obr. 3 – Přední panel

Zadní část mechaniky obsahuje konektory pro IDE rozhraní a napájecí kabel. K dalšímu vybavení patří analogový konektor pro propojení mechaniky se zvukovou kartou, jumpery pro nastavení (Master/Slave/Cable select), nechybí rovněž digitální výstup SPDIF. Zcela vpravo je šest jumperů, které patrně slouží k továrnímu nastavení nebo diagnostice mechaniky.


Obr. 4 – Zadní část

Vybavení a software

Mechaniku jsme k recenzi obdrželi v krabicovém – retailovém balení. K základní výbavě náleží audio kabel, 4 šroubky, dvě média a anglický manuál. Software výbava obsahuje proslulé Nero Burning ROM, dále pak Cyberlink DVD Solution, softwarový komplet skládající se z PowerDVD a PowerProducer.

PowerDVD
PowerDVD je softwarový přehrávač DVD-Videa s podporou Dolby Digital, Dolby Pro Logic II. Mezi funkce programu patří např. zoom, digital zoom, Pan & Scan a vícejazyčné titulky, atd. PowerDVD podporuje úpravu vzhledu pomocí „skinů“. Web výrobce :
http://www.gocyberlink.com/english/products/product_main.jsp?ProdId=28

PowerProducer
Komplexní program, který umožňuje převést Vaše multimediální soubory na DVD. Program má velmi intuitivní ovládání a provede Vás jednotlivými kroky tvorby multimediálního DVD. Výsledek své práce můžete zaznamenat na DVD disk, případně vytvořit SVCD, atd. Více informací naleznete zde.
http://www.gocyberlink.com/english/products/product_main.jsp?ProdId=54&ProdVerId=72

Obsah retail balení:
  • Nero Burning ROM
  • Cyberlink DVD Solution
  • list s manulálem – popis update firmware
  • 4 šroubky
  • audio-kablík

Výbava je v podstatě ještě chudší než u porovnávaného AOpen DRW8800. Jedinou výhodou retailu BTC je aktuálnější verze Nera 6.

Podrobné specifikace BTC DRW1108IM


BTC DRW1108IM
Rozhraní IDEPIO Mode 4, UDMA/33 Mode 2
Vyrovnávací paměťBuffer - 2 MB
Čtení CDR40x CAV
Čtení CDRW24x
Čtení DVD-ROM12x
Čtení DVD±R 8x
Čtení DVD±RW 6x
Zápis CD-R16x, 24x, 32x, 40x CAV
Zápis CD-RW4x, 10x, 16x, 24x P-CAV
Zápis DVD±R2x, 4x, 6x, 8x
Zápis DVD±RW1x, 2x, 4x
Čtení a zápis na média12 a 8 cm
Přístupová doba CD-ROM130 ms
Přístupová doba DVD-ROM160 ms
Výsuvný mechanismustray + protiprachová ochrana
Podporované formáty(DVD+/-R, DVD+/-RW) DVD-ROM, DVD-Video(CD) CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-Extra, CD-I, Mixed-Mode CD, Video CD, Photo CD, CD-TEXT, Bootable CD, CD-R, CD-RW, Multi-Session
Metody zápisuTrack at Once, Disc at Once, Session at Once, Multi-Session, Packet Writing(Variable & Fixed) , Multi-track Reservation
Metody zápisu DVDRandom Access Write, Sequential Write
Rozměry mechaniky145.8 x 41.8 x 193.3 mm
Záruční doba2 roky
Tab. 1 – Specifikace

Technologie

BTC během zápisu využívá soubor technologií SuperLink, které chrání médium před zničením při přerušení datového toku (klasické „podtečení“ bufferu – tzv. buffer underrun). Superlink zároveň funguje jako OPC, optimalizuje zápis v závislosti na kvalitě použitého média. Dalším pomocníkem, který zaručuje kvalitní průběh zápisu je 2 MB buffer.

Výrobce uvádí, že kvalita zápisu úzce souvisí vibracemi. Moderní mechaniky roztáčejí médium do vysokých rychlostí (až 10 000 ot/min), a proto je velmi důležité zamezit chvění přístroje a zajistit tak stabilní průběh zápisu.


Obr. 5 – S.A.N.I. konstrukce

Kostra mechaniky BTC je speciálně upravena. Toto konstrukční řešení snižuje vibrace a zároveň i produkovaný hluk. Speciální konstrukční řešení vývojáři BTC nazvali S.A.N.I. (Sealed Acoustic Noise Isolation System).




Obr. 6 – ochrana B.D.F.P.

Další technologií je B.D.F.P. (Broken Disc Flying Protect). Jak je patrno z názvu, jedná se o ochranu, která zabraňuje poškození počítače nebo zranění uživatele při roztržení nekvalitního média. Kousky „explodujícího“ média se díky speciální konstrukci nedostanou ven z mechaniky.

V.A.S. (Vibration Absorber System) je technologie, která omezuje vibrace. V.A.S se podílí nejen na kvalitnějším zápisu, ale zároveň snižuje produkci hluku. Upřímně řečeno nevšiml jsem si, že by vychvalované “odhlučňující” technologie nějak zvlášť fungovaly. Mechanika je stejně hlučná jako ostatní testované typy (AOpen, LG, atd).