Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-Sensys LBP3370: laserový plnokrevník

7.4.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Canon i-Sensys LBP3370: laserový plnokrevník
Laserové tiskárny nejnižší třídy nestačí na nároky středně velkých pracovišť. Výrobci tak nabízí i modely střední třídy s vyšším výkonem i měsíční kapacitou a funkcemi, jež levné modely nemají. Dnešní recenze ukáže rozdíl mezi vstupním a středním segmentem.
Kapitoly článku:
  1. Canon i-Sensys LBP3370: laserový plnokrevník
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Po řadě testů levnějších tiskáren vstupní a nižší střední třídy se dnes podíváme na zařízení, které svými vlastnosti i cenou již zcela regulérně patří třídy střední. Jde o zcela nový model i-Sensys LBP3370 společnosti Canon, který míří do středně velkých firem a pracovních skupin, a tak se tentokrát zaměříme na odlišnosti od tiskáren vstupního segmentu. Nový model je následníkem LBP3360 a nabízí oproti ní mimo jiné vyšší rychlost tisku.


Tiskárna nebude bodovat v designérských soutěžích, ale to v tomto segmentu ani není cílem

Prvního rozdílu, který tiskárnu odlišuje od zařízení nižší třídy, si všimnete hned po vybalení z krabice - jde o zatím největší laserovku, kterou jsme dosud testovali, nicméně manipulaci s ní stále zvládne jedna osoba - na těle tiskárny jsou dokonce po stranách otvory pro ruce, za které se tiskárna drží při přemisťování a hmotnost zařízení je přiměřená. Vzhled není nijak extravagantní a vcelku zapadá mezi ostatní zařízení výrobce. Okrytování je tvořeno dnes oblíbenou kombinací světle a tmavě šedého plastu, na čelní straně doplňovaného jen jednoduchým logem a označením modelu.


Zásobník papíru je zcela skrytý uvnitř tiskárny - u tiskáren nižší třídy bývá volně přístupný

Ve spodní části tiskárny je ukryt zásobník papíru s kapacitou 250 listů (k tiskárně lze navíc volitelně dokoupit i další zásobník se stejnou kapacitou). Nad ním se nachází kryt uzavírající prostor pro tonerovou kazetu. Vrchní část zařízení pak tvoří výstupní zásobník (s kapacitou 125 listů) a na pravé straně bohatý ovládací panel včetně bíle podsvětleného jednořádkového alfanumerického displeje. Na tom se zobrazují zprávy o provozním stavu tiskárny, ale také položky nabídky, jelikož řadu funkcí tiskárny lze nastavit přímo z ovládacího panelu.


Ovládací panel disponuje hned čtyřmi tlačítky a čtyřsměrným ovládacím prvkem.

Přesuňme se nyní na zadní stranu tiskárny. Najdeme zde obligátní napájecí zdířku a dvě možnosti propojení - USB a (v pracovních skupinách jistě užitečnější) ethernetový port. Jinak je tato část tiskárny téměř celá zakrytovaná otvíratelnými plastovými dvířky s větracími mřížkami umožňujícími přístup k vnitřním součástem tiskárny při pravidelné údržbě. Ventilátor zajišťující chlazení přístroje je ukryt v pravé bočnici (je vidět na snímku výše). Tato pravá strana tiskárny navíc ukrývá síťový vypínač.


Ve spodní části zadní strany tiskárny vidíme schovaný šuplík vstupního podavače

Tiskárna k nám do redakce nedorazila v prodejním balení, ale pouze s vypáleným CD s ovladači a nezbytnými kabely pro připojení. Jako běžný zákazník v krabici vedle samotné tiskárny najdete stručnou příručku, podrobný návod k použití v elektronické podobě a tonerovou kazetu 715. USB kabel chybí, dle informací výrobce záměrně, neboť jej v případě potřeby zajistí prodejce. Navíc primární použití tiskárny lze předpokládat spíše v síťovém prostředí.

Jednou z velmi užitečných funkcí, které se při tisku v kanceláři hodí, je automatický oboustranný tisk, který do jisté míry ospravedlňuje vyšší cenu zařízení a potvrzuje zařazení tiskárny do střední třídy. Další parametry a vlastnosti shrnuje jako obvykle následující tabulka.

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku 26 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení 15 000 stran*
Rozlišení tisku 600 x 600 dpi
Procesor 333 MHz
Tiskové jazyky UFRII, PCL 5e, PCL 6
Gramáž médií ? g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 250/125 listů
Datová rozhraní USB 2.0 High-speed, Ethernet
Instalovaná paměť/možnost rozšíření 64 MB/?
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) ? W / 403 W / 9 W / ~5 W**
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu) max. 55 dBA / hladina okolního hluku
Rozměry (š x v x h) 399,7 x 267 x 378,6 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 12,2 kg
* výrobce uvádí pouze maximální předpokládané zatížení.
** dále je uvedena spotřeba 8 W v pohotovostním režimu s vypnutým displejem

Výkonnostní parametry slibují zajímavé rychlosti. Uvidíme, zda je tiskárna potvrdí v testech, ale nejdříve se jako obvykle podíváme na prostředí ovladačů.