Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-Sensys LBP3370: laserový plnokrevník

7.4.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Canon i-Sensys LBP3370: laserový plnokrevník
Laserové tiskárny nejnižší třídy nestačí na nároky středně velkých pracovišť. Výrobci tak nabízí i modely střední třídy s vyšším výkonem i měsíční kapacitou a funkcemi, jež levné modely nemají. Dnešní recenze ukáže rozdíl mezi vstupním a středním segmentem.
Kapitoly článku:
  1. Canon i-Sensys LBP3370: laserový plnokrevník
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Tiskárna je dodávána s plnohodnotnou tonerovou kazetou s kapacitou 3000 výtisků. Vedle ní je k dispozici i velkokapacitní kazeta na 7000 výtisků. K dispozici jsou zatím jen doporučené prodejní ceny, takže následující výpočty nákladů na tisk berte jako nejhorší hypotetický scénář.

Toner Cena
Originální toner (kapacita 3000 stran) 2080,- Kč
Originální toner (kapacita 7000 stran) 3680,- Kč

Tonerová kazeta obsahuje i fotoválec, takže o jeho výměnu se nemusíte starat. Neoriginální toner zatím není k dispozici, ale to může být pouze dočasný nedostatek. Přejděme tedy k samotným výpočtům.


Vkládání toneru dokáže provést i neškolený personál, i když správné nasazení do vodicích drážek vyžaduje trochu trpělivosti.


Tonerová kazeta je o malinko větší než bývá zvykem

Vzoreček, který používáme při výpočtu nákladů na výtisk jedné stránky, vypadá následovně (ceny jsou včetně DPH): náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / životnost válce + cena toneru / kapacita toneru

V tomto konkrétním případě to tedy bude: náklady na stránku = 0,17 + 2080 / 3000, respektive 0,17 + 3680 / 7000

Jak již jsem uvedl, válec je zde součástí tonerové kazety, takže ve vzorečku nefiguruje. Při použití kazety s nižší kapacitou vycházejí náklady na 0,86 Kč na stránku, což je částka vcelku průměrná, zajímavější jsou však náklady s kazetou s vyšší výtěžností - zde se dostaneme na výborných 0,70 Kč/strana, čímž jsme o chlup překonali dosavadní rekord při použití originálního toneru - mějte navíc na paměti, že zde vycházíme z doporučených cen, jelikož reálné zatím nemáme z internetových ani jiných obchodů k dispozici. Je tedy velmi reálné předpokládat, že skutečné náklady budou znatelně nižší.

Přejděme k nejzajímavější části recenze - k testům, a nejprve rychlostním. Specifikace tiskárny prozrazují, že nepůjde o žádné ořezávátko, ale uvidíme.

Měřený parametr Hodnota
Zahřívání 10,2 s
Start z pohotovostního režimu 2,6 s
Start z úsporného režimu 3,4 s
Průběžná rychlost 25,4 str./min

...a máme tu dalšího rekordmana. Tiskárně se povedl husarský kousek a překonala všechny rekordy rychlosti, kterých dosáhly dosud testované modely. Rychlost tisku jen nepatrně zaostala za papírovou hodnotou 26 stran za minutu, což je jen asi o stránku víc, než jsme dosud naměřili, ale pozornost si zaslouží především časové údaje - rychlost, s jakou tiskárna reaguje na odeslání tiskové úlohy je naprosto vynikající a ani po zapnutí není třeba téměř vůbec čekat na zahřátí (jen o málo pomalejší je však při startu i model LBP3000). Může za to technologie Canon On-Demand, která zajišťuje fixaci toneru na papíře. Navíc tento systém umožňuje snížení spotřeby tiskárny. Ve výkonnostních testech se tiskárna opravdu předvedla, bude však zajímavé zjistit, jestli rychlost není vykoupena horší kvalitou tisku.

I tentokrát jsem vyzkoušel dva režimy tisku - General a Photos. U režimu Photos jsem si navíc trochu hrál s nastavením jasu a kontrastu (jas jsem snížil o 2 stupně, kontrast o 2 zvýšil), abych dosáhl lepšího podání fotografií.

V prvním testu dopadly oba režimy identicky a navíc výborně. Standardní text byl čitelný již od velikosti 1,5 (tiskárně přecejen chybí fyzické rozlišení 1200 dpi, takže lépe to zkrátka nejde) a výborně se vytiskl i text inverzní - zde byl s přimhouřením oka čitelný ještě text velikosti 2,0 a to se jen tak nevidí. Text zkrátka tiskárně sedí.


Čitelnost textu malých velikostí - General


Čitelnost textu malých velikostí - Photos

Při detailním pohledu na text o velikosti 12 bodů je vidět, že v režimu Photos mají písmena o chlup menší tloušťku, jinak je kvalita vykreslení stejná.

Standardní text - General


Standardní text - Photos

Malého překvapení jsme se dočkali při tisku textu v odstínech šedi - v režimu General ovladač šedé odstíny zcela ignoroval a tiskl všechen text černě. Čitelnost písmen v režimu Photo nijak nevybočuje z obvyklých mezí.


Šedý text - General


Šedý text - Photos

Tisk čárové grafiky dopadl dobře - zdá se, že výrobci již přišli na správný postup, takže v poslední době jen málokterá tiskárna tisk tenkých čar nezvládne. Při porovnání obou režimů se zdá, že v prvním z nich jsou úhlopříčné čáry nepatrně sytější, ale rozdíl je skutečně takřka neznatelný.


Čárová grafika - General



Čárová grafika - Photos

Tisk plynulého přechodu od bílé k černé vykazoval mírné schody v oblasti kolem černé barvy. Rozdíl v přechodech je dán spíše nastavením jasu a kontrastu v ovladačích nežli samotným režimem tisku. Je vidět, že při výchozím nastavení dává tiskárna středně šedým odstínům až zbytečně luxusní prostor, takže lze očekávat, že v těchto odstínech se budou ztrácet detaily kvůli nedostatečnému kontrastu - uvidíme, zda tuto domněnku potvrdí tisk fotografií.
 

Černobílý přechod - General



Černobílý přechod - Photos

A skutečně je tomu tak. I když na naskenovaném výstupu rozdíl není tak zjevný, při prohlížení fotografií na papíře byly výsledky bez úprav jasu a kontrastu velmi žalostné a snímky vůbec nevypadaly dobře. Pokud si s nastavením trochu pohrajeme, lze dosáhnout lepší kvality, ale ani tak nejde o špičku obrazové kvality. Na jednolitějších plochách, jako je obloha, se vyskytuje jakýsi šum, který nelze nijak potlačit.
 

Fotografie - General


Fotografie - Photos

Pozitivem je alespoň takřka naprostá absence proužkování, se kterým se potýká většina levnějších modelů. Do rámečku si však fotografii z tohoto Canonu nejspíš nedáte. Musím říct, že co se týče tisku fotografií, čekal jsem od této tiskárny trochu víc.


Detail - General


Detail - Photos

Co o tiskárně říci závěrem? Společnost Canon připravila zařízení cílené na střední segment trhu, přičemž hlavní důraz kladla na rychlost práce s tiskárnou, ať již jde o samotnou rychlost tisku nebo o svižnost odezvy při odesílání tiskových úloh. Také bohaté možnosti ovládacího panelu tiskárnu posouvají do středního segmentu, mimo dosah levnějších kolegyň, které obvykle disponují maximálně jednou kontrolkou a tlačítkem. Kromě uvedených vlastností a automatického oboustranného tisku však tiskárna nenabízí oproti levnějším modelům příliš mnoho možností navíc. Pochválit můžeme dobrou kvalitu tisku textu, propracované ovladače a možnost nákupu toneru s vyšší kapacitou a různých volitelných doplňků. Naopak horší výsledky podala při tisku fotografií, příliš mnoho dalších nedostatků však není snadné najít.

Co se týče hlučnosti, patří tiskárna mezi hlučnější, ale vzhledem k rychlosti lze tento neduh pochopit, navíc jen těžko ji někdo bude mít doma v pracovničce v koutě obývacího pokoje, kde by její hluk byl nepřijatelný.

Mé doporučení nebo nedoporučení nákupu této tiskárny závisí především na jednom faktoru, a to je prodejní cena. Ta by se měla pohybovat kolem 12 000 vč. DPH, což není zrovna málo, a proto bych doporučil před nákupem prozkoumat nabídku konkurence. Pokud lepší nabídku nenajdete, mohu tiskárnu Canon i-Sensys LBP3370 s klidným svědomím označit za vhodného kandidáta na vaše středně velké pracoviště, kde se o tiskárnu dělí více zaměstnanců.
 

vynikající odezva po zapnutí i v pohotovosti
chybí USB kabel
vestavěný automatický oboustranný tisk
horší kvalita tisku fotografií
nízké náklady na tisk
nezobrazuje stav toneru
rychlý průběžný tisk
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH

 
Za zapůjčení tiskárny Canon i-Sensys LBP3370 děkujeme společnosti Canon.