Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i550: Tiskárna nejen do kanceláře

12.8.2003, Igor Viduna, recenze
Canon i550: Tiskárna nejen do kanceláře
Tiskárna i550 je určena pro vyspělé uživatele v domácnostech a v podnicích, kterým poskytuje vysokou a všestrannou výkonnost v monochromatickém, barevném a fotografickém režimu. Tolik nám o svém produktu říká výrobce. My se nyní podíváme, jak se mu podařilo dodržet, co slíbil...
Kapitoly článku:
  1. Canon i550: Tiskárna nejen do kanceláře
  2. Popis a závěrečné hodnocení

Dodávaný software



Tiskárna disponuje spoustou možností, jak nastavit kvalitu výsledného tisku. V ovladačích naleznete spoustu nastavení, na které se nyní blíže podíváme.

V prvním menu ("Hlavní") nastavujeme klasicky kvalitu tisku a požadované médium (tedy typ papíru). Druhé menu ("Vzhled stránky") vám nabízí velikost a orientaci stránky, počet kopií atd. Zajímavá vlastnost je bez-okrajový tisk, který oceníte zejména při tisku fotografií. Zde musíme podotknout, že bez-okrajový tisk při maximální kvalitě je možný pouze na foto-papír (nikoliv na obyčejný). Záložka nazvaná "Razítko" vám umožňuje nastavit si tisk jakéhokoliv nápisu přes výsledný text - např. tajné apod. Můžete si zde také nastavit pozadí za textem (viz. obr.). Čtvrtá záložka vám umožní nastavit si různé efekty při tisku. My jsme některé vyzkoušeli a výsledek vám ukážeme níže. V záložce "Profily" se vám zobrazí aktuální nastavení a defaultní a můžete si zde své (ideální) nastavení uložit pro příště, abyste vše nemuseli dělat znovu. Poslední je klasicky kolonka "Údržba", kde máte k dispozici několik nástrojů (čištění trysek apod.), které vám pomohou udržet tiskárnu "v kondici".






Obr.10 - Nastavení ovladačů
Pro detail klikněte myší


K tiskárně také dostanete software Easy-Photo Print, což není nic jiného, než-li manažer tisku fotek (obrázků). Zde si můžete nastavit kolik jednotlivých obrázků budete tisknou, jesli jich nechcete více na jednu stránku apod.




Obr.11 -Screenshoty Easy-Photo Print
Pro detail klikněte myší


Kvalita tisku



Teoretickou kvalitu i rychlost tisku jsme vám již napsali v tabulce či si ji můžete najít na stránkách o tiskárně. Nás zajímala rychlost i preciznost tisku fotografie při nastavení maximální možné kvality tisku. Jako základ nám posloužila fotka s parametry udaných na obrázku 12. (Po kliknutí se vám testovací foto zobrazí ve zmenšené podobě.)


Obr.12 - Chcete-li vidět testovací obrázek,
klikněte myší


Nyní vám ukážeme výsledky tisku. První dva jsou na foto papíru - oba v maximální možné kvalitě tisku, jeden bez jakýchkoliv efektů, druhý pak se všemi zapnutými (viz. obr. výše). Výsledek porovnejte sami. Obrázky byly scanovány v rozlišení 1200 dpi a zmenšeny. Jinak vám ještě nabízíme ukázky detailů bez úprav. Při porovnávání s originálem myslete na to, že fotka pak ještě prošla scanerem a opětovným zmenšením. My jsem byly s výsledkem spokojeni.


Obr. 13 - Zapnuté efekty až příliš zvýrazňují barvy...
Pro zvětšení klikněte myší.
Pro detaily sem a sem


Nyní vám ještě ukážeme tisk na běžný papír. Oba opět maximální kvalitě - nešel tutdíž zapnout bezokrajový tisk. První bez efektů, druhý se zapnutým efektem "Simulace ilustrace".


Obr. 14 - Kvalita tisku je o poznání horší...
Pro zvětšení klikněte myší.
Pro detail prvního klikněte sem


Rychlost tisku



Málem bychom zapomněli na rychlost tisku. Oba orázky s číslem 13 byly vytištěny prakticky stejně:
  • 3 minuty a 14 (resp.15) sekund.
Tisk fotky na normální papír trval:
  • 2 minuty a 52 sekund.


Životnost kazet



Následující informace pocházejí přímo od výrobce tiskárny, společnosti Canon:
  • BCI-3eBk černá -330 stran při 5% pokrytí
  • BCI-3eC azurová - 470 stran při 5% pokrytí
  • BCI-3eM purpurová - 470 stran při 5% pokrytí
  • BCI-3eY žlutá - 470 stran při 5% pokrytí


Závěr



Tiskárna Canon Buble Jet i550 je určena pro kancelářské a domácí použití, kde se tisknou nejen černobíle dokumenty, ale i barevné obrázky či fotografie. Protože až při tisku fotografií se může naplno ukázat. Kladem je zejména bez-okrajový tisk a program Easy-Photo Print, který vám práci s tiskárnou maximálně zjednoduší. Oceňujeme také systém Single Ink - tedy dělené náplně -, který bude jistě přínosem při tisku velkého množství barevných dokumentů. A to vše tiskárna dokáže za téměř neslyšného chodu, který člověka zvyklého na jehličkové tiskárny či staré "inkoustovky" doslova ohromí. Jako malý nedostatek jsme dříve zmínili malé rozměry zachytávače vytištěných dokumentů, které mohou padat. Ale výraznější vadou na kráse je pak pouze doporučená cena, která je opravdu vysoká. Útěchou vám ale budiž fakt, že se dá sehnat i výrazně levněji, za cenu již poměrně příznivou.


Klady

  • kvalita tisku
  • bezokrajový tisk
  • tichý chod
  • dělené náplně
  • software

Zapory

  • cena
  • malý podavač papíru


Cena: 5490 Kč doporučená koncová včetně DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: Canon CZ s.r.o.