Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon X-Mark 1: spočítejte to myší

23.12.2010, Jan Vítek, recenze
Canon X-Mark 1: spočítejte to myší
Společnost Canon není zrovna firmou, do jejíhož portfolia by běžně patřily počítačové myši. Snad proto není X-Mark 1 běžnou myší s jediným způsobem použití, ale hned se třemi. Kromě ovládání ukazatele totiž funguje i jako kalkulačka a numerická klávesnice.
Kapitoly článku:
  1. Canon X-Mark 1: spočítejte to myší
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Připojení X-Mark 1 je tedy realizováno pomocí technologie Bluetooth 2.0, takže náš počítač musí být vybaven kompatibilním hardwarem. Připojení probíhá standardně pomocí vyhledání aktivních zařízení s rozhraním Bluetooth a spárování. Poté už po každém zapnutí trvá jen pár sekund (asi pět), než se spojení obnoví, což nepředstavuje problém. Jenomže občas se stane, že když necháme zapnutou myš chvíli stát bez hnutí, trvá jí také pár sekund, než se opět připojí a ukazatel začne reagovat.




Mouse Rate Checker ukazuje na podprůměrnou odezvu, a to i na kancelářskou myš


Jak se tedy X-Mark 1 chová jako myš? Především u testovaného kousku nastal problém s tím, že kvůli nestejně velkým teflonům na stole kýval. K tomu se přidává její tvar a nepřispěje ani hladký a po chvíli kluzký povrch. Při pohybu myší se ukazatel na monitoru choval při připojení k notebooku Asus B80A tak, že se pohybuje nestejnou rychlostí a znatelný je také input lag, tedy zpoždění pohybu. To se naštěstí u druhého notebooku HP Compaq 6720s podstatně zlepšilo včetně zpoždění.

Pokud chceme zařízení použít jako numerickou klávesnici, je třeba ji do tohoto módu přepnout pomocí tlačítka CAL/KP, aby se na displeji rozsvítilo písmeno K. Pak se displej vyprázdní a pokud budeme pomocí klávesnice na myši zadávat čísla či jiné znaky, budou se na něm zobrazovat a posouvat se směrem doleva. Přitom však systém na krátkou dobu vypne hlavní numerickou klávesnici, pokud ji máte připojenou. To ostatně dává smysl a není třeba se tím trápit, když předpokladem pro koupi X-Mark 1 je, že žádnou další numerickou klávesnici nemáte u počítače k dispozici.

A nakonec tu je funkce kalkulačky, která se od předchozího režimu liší pouze v tom, že počítač nereaguje na stisknuté číslice, pokud ovšem nezmáčkneme tlačítko SEND. To obsah displeje najednou pošle do počítače, ať už máme kurzor umístěný v textovém editoru, příkazové řádce nebo jinde.


Závěrečné hodnocení


Hybridní myš Canon X-Mark 1 je bezpochyby originální zařízení snažící se nabídnout funkci bezdrátové počítačové myši, numerické klávesnice a kalkulačky najednou. To je jistě chvályhodné, ale takovéto funkce nejdou skloubit dohromady tak, abychom nemuseli činit kompromisy.

Jako myš se X-Mark nedrží dobře, její připojení přes Bluetooth může někde lagovat, po chvilce nepoužívání se chvíli navazuje a laserový senzor není ideální. Při práci s X-Mark 1 jako s numerickou klávesnicí nás nenadchne, že zařízení snadno klouže po povrchu, což je vhodné u myši, ale u klávesnice je to naopak. Kalkulačka funguje dobře.


Myš, num. klávesnice a kalkulačka v jednom
Nepohodlné, neergonomické
Pro praváky i leváky
Někde lagující připojení, nepřesný senzor
Ikona Odkaz na databázi
Testovaný kus se na rovné ploše kýval
Cena v době testování: cca 900 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Canon X Mark I poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení myši Canon X-Mark 1 Mouse děkujeme firmě Canon




Vývoj ceny testovaného produktu: