Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Catalyst 10.6 vs. GeForce 257.21: srovnání ovladačů

18.6.2010, Petr Štefek, recenze
Catalyst 10.6 vs. GeForce 257.21: srovnání ovladačů
V dnešním srovnání ovladačů se podíváme na zbrusu nové GeForce 257.21 pro grafické karty NVIDIA a také Catalyst 10.6 pro ATI Radeony. Jako obvykle vše provedeme na GeForce GTX 275 a Radeonu HD 5850, což jsou karty typické pro novější herní počítače.
Nvidia své ovladače GeForce 257.21 vydala před několika dny a dají se považovat za doporučené ovladače pro karty série GeForce GTX 400, což zahrnuje krom dvou známých modelů také GeForce GTX 465. Ta je ze současné rodiny Nvidia DirectX 11 nejlevnější, ale stále se nejedná o střední mainstream. Naměřený výkonnostní bonus u GeForce GTX 275 byl stěží patrný, ale v průměru by se dalo říct, že tam někde nárůst okolo 1-2% můžeme očekávat.

Podobně to platí i karty GeForce GTX 400 (model GTX 480 otestovali naši západní sousedé z Computerbase a dosáhli poměrně malého výkonového bonusu). I přes deklarování až desítek procent nárůstů v některých hrách je patrné, že se bude jednat o velmi specifické situace (konkrétní level, absence AF nebo SLI). S instalací nových ovladačů samozřejmě neotálejte, neboť řeší i update přidružených aplikací a různých menších problémů.



Catalyst 10.6 jsou po výkonnostní stránce spolu s verzí 10.5 (v rámci měření) jen mírně odlišné od posledních testovaných Catalyst 10.4. Výkonnostní bonus je ale spíše na úrovni chyby měření než reálného přínosu. Největší devizou nových ovladačů je podpora akcelerace HD videa H.264 skrze Adobe Flash Player 10.1, což ocení zejména majitelé notebooků s novou řadou Radeonů a slabších počítačů, které při přehrávání streamovaného videa dostávají značně zabrat a někdy se skutečně nedá ani zdaleka hovořit o plynulosti.



Výkonnostní nárůsty AMD slibuje také (a rovněž ne zrovna malé), ale skutečnost je o poznání horší (Crysis ani World in Conflict nevykazují žádný znatelný nárůst).
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.