Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chcete modrozubý Compaq ?

16.1.2002, Štěpán Mrázek, recenze
Chcete modrozubý Compaq ?
K recenzi jsme dostali zapůjčen bezesporu nejlépe vybavený kapesní počítač v kategorii Pocket PC. Mimo všech atributů kvalitního kapesního počítače vyniká také designem a integrovaným Bluetooth čipem.
Kapitoly článku:
  1. Chcete modrozubý Compaq ?
  2. Podrobnější pohled…
  3. Závěr a subjektivní srovnání s HP Jornada 568
V závěru se nemohu se ubránit srovnání s Jornadou 568, kterou jsme recenzovali nedávno. Přes své sympatie ke značce Hewlett-Packard a jisté slabosti pro Jornady mi nezbývá než konstatovat: "na tenhle iPAQ prostě nemáš Jornado". V následujících odstavcích se pokusím rozebrat to podrobněji.

Výhody iPAQu H3870

Po stránce designu je rozhodně iPAQ elegantnější, což ovšem nemusí být názor každého, jak sám uznávám. Co je ovšem neoddiskutovatelné je právě onen integrovaný Bluetooth, ona v modrém zubu je "holt" mobilní budoucnost.

V umístění dotykového pera (stylus) zase jednoznačně vede iPAQ, pohodlnější, rychlejší a efektivnější. Jen ta moje technická dušička nějak skvělou postrádá "vychytávku" Visorů, tedy možnost demontáže pera na šroubovák a resetovací hrot. No, on člověk nesmí být moc náročný :o).

Co se týká ochranného obalu, tak ten je také moc "cool". Zvlášť když si vezmu jak často mi padá mobil z ruky (a jak často padá se mnou i mým bikem na matičku zem). Nic takového jsem zatím u HP neviděl.

Řešení připojení napájecího kabelu je zase mnohem vhodnější u HP, kde se konektor připojuje přímo vedle USB portu a není tak nutné vést na stůl zbytečné množství kabelů.

Pozn.: Doufám, že mi příznivci a majitelé kapesních počítačů HP Jornada nepošlou za předchozí řádky pár pěkných virů :o).

Výhody Jornady 568

Oproti Jornadě má však jednu nevýhodu, z mého pohledu docela zásadní. Použitý slot Secure Digital je fajn, ale… Ale pro ve formátu Compact Flash existuje velká spousta zařízení (modemy, LAN karty, a čert ví co ještě). Kdežto pro SD slot zatím vím pouze o SD Bluetooth kartě od Toshiby. Nejlepší by byla kombinace obojího, ale on člověk nesmí být... Jako další výhodu Jornady 568 spatřuji možnost jednoduché výměny baterie, což u iPAQa nelze bez složité demontáže.

Co se týká reproduktoru pak se svým sluchovým nástrojem postrádající hudební cit jsem nepozoroval žádné rozdíly mezi oběma kapesními počítači. Na druhou stranu zase musím přiznat Jornadě body za dodávaná sluchátka, která mi u iPAQa chybí.

Závěr

No a na závěr ještě musím připojit jednu kritiku, myslím si že za cenu tohoto zařízení se firma Compaq mohla obtěžovat přidat český manuál. Mluvím-li zde o ceně musím také podotknout, že tento kapesní počítač je o 2600 Kč (brány rozdíly cen bez DPH) levnější než ona Jornada 568 (která nemá Bluetooth).

Tedy ještě než zde poděkuji za zapůjčení a doplním cenu se zárukou napíšu sem pozitiva a negativa:

+ Design
+ Bluetooth
+ Ochranný kryt
+ Dobrá ergonomie

- Chybějící sluchátka
- Chybějící Compact Flash slot


Cena: 24 880 Kč bez DPH (koncová prodejní cena)
Záruka: 12 měsíců

Cenová nabídka

Zaujal Vás tento kapesní počítač? Uvažujete o jeho koupi? Potom si nechte od redakce nezávazně zaslat aktuální cenovou nabídku.
 
 
Za zapůjčení kapesního počítače k recenzi Compaq iPAQ H3870 děkujeme firmě kapesni-pocitace.cz