Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chcete půl terabytu?

24.9.2002, redakce SHW, recenze
Chcete půl terabytu?
Dnešní recenze se podívala na zoubek diskovému serveru s kapacitou 480 GB. Pokud si říkáte, že potřebujete pro svoji síť právě takovéto zařízení, stačí jen jeden klik...
Kapitoly článku:
  1. Chcete půl terabytu?
  2. Detailnější pohled
  3. Výsledky krátkých testů

Výsledky testů



Testování bylo pojato ryze uživatelsky.

Prvním provedeným testem bylo srovnání s výkonnou desktopovou sestavou (Windows 2000, Intel Pentium 4 2,4 GHz, 256 MB SDRAM PC256 a pevný disk Maxtor D740X - 6L060J3 (60 GB, 7200 ot./min, Ultra ATA/133) a výkonným serverem (Linux RedHat 7.0, 2x Pentium III 1 GHz, 1 GB SDRAM PC133 ECC, 5x 18 GB SCSI Seagate 10000 ot./min konfigurovaných jako 2x 18 GB v režimu RAID5).

Obě sestavy byly při testech zapojené přes ethernet (100 mbps), stejně jako diskový server Discobolos.

Jako druhý testovací počítač byla použita sestava s procesorem Intel Celeron 800 MHz, 256 MB operační paměti SDRAM PC133 a pevným diskem Western Digital WD200BB. Všechny testy jsme provedli v testovacím programu SiSoft Sandra 2002 (File System Benchmark).


Tab. 2 - Výsledky testu SiSoft Sandra 2002 File System Benchmark

Jako dále jsme testovali ukládání a stahování dat (se zvětšujícím se počtem souborů). Velikost souboru činila 12 MB a v následujících tabulkách můžete vidět jednotlivé přenosové rychlosti pro daný počet souboru a druh operace (ukládání či stahování dat).


Tab. 3 - Ukládání většího množství souborů



Tab. 4 - Stahování většího množství souborů

Posledním provedeným testem byl přenos jednoho extrémně dlouhého souboru na server a zpět. Jednalo se o bitmapu (formát TIFF) o velikosti cca 1525 MB. Ukládání takto velkého souboru trvalo 227,8 s (přenosová rychlost 6,69 MB/s) a stahování ze serveru pak trvalo 249,8 s (přenosová rychlost 6,1 MB/s)


Závěr



Co dobrého Discobolos pro SOHO zákazníka přináší:
  • ihned po připojení do sítě (a skutečně minimální konfiguraci, omezující se na nastavení síťových parametrů) je z hlediska souborového serveru plně k dispozici. Instalace je skutečně tak jednoduchá, že by ji mohl zvládnout kdokoliv kdo má alespoň základní pojem o nastavení TCP/IP parametrů síťového rozhraní
  • uživatel nemusí zakupovat pro jeho provoz žádný další software
  • server není nijak licenčně omezen z hlediska počtu uživatelů
  • možnost snadného zvýšení diskové kapacity přidáním dalších levných IDE disků
  • velmi nízká cena (ve srovnání s dalšími podobně orientovanými produkty) začínající pod 40.000 Kč bez DPH

Co je (podle mého názoru) sporné:
  • Discobolos, až prezentován jako diskové pole, "pošilhává" po rozšiřujících funkcích jako je ftp server, www server, fax server, backup server, mailserver, firewall atd. Ve všech těchto případech (s výjimkou ftp serveru) se však jedná o dodatečné služby, které nelze konfigurovat z jednoduchého a srozumitelného uživatelského rozhraní.
    Pokud výrobce skutečně chce rozšířit standardní Discobolos o zmiňované funkce, čeká jej ještě dlouhá cesta k jednoduchosti, komplexnosti a názornosti podobných produktů jako je např. Winroute a jemu podobné, určených pro platformu Windows
  • Na výrobku je patrná malosériovost výroby (a tomu odpovídající mechanické zpracování)

Cena: 84 900 bez DPH
Záruka: 36 měsíců



Za zapůjčení diskového serveru Discobolos děkujeme společnosti: Holding CoNet s.r.o.



Za zapůjčení pevných disků pro server Discobolos děkujeme společnosti: ProCA s.r.o.



Schéma Discobolos: