Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Choiix Power Fort: dobíjení na cestách

23.6.2010, Jan Vítek, recenze
Choiix Power Fort: dobíjení na cestách
Pokud vás často na cestách trápí nízká výdrž GPS navigace či mobilního telefonu, který není kde dobít, máte dvě možnosti. Buď si pořídíte do zásoby další baterie, což vždy není možné, nebo si pořídíte třeba Choiix Power Fort, mobilní dobíjecí stanici.
Kapitoly článku:
  1. Choiix Power Fort: dobíjení na cestách
  2. Testy a závěrečné hodnocení

Testy


Použití Choiix Power Fort je velmi snadné. Napoprvé je nutné ho zapojit do sítě či počítače a nechat nabíjet aspoň 8 hodin. Po tomto prvotním nabití, či "naformování", již bude stačit nabíjet po dobu 3-4 hodin. Power Fort nám sám řekne, kdy má dost, a to pomocí 4 modrých LED, které jsou skryté pod průsvitným tělem vedle tlačítka pro zapnutí svítilny.

Ty udávají úroveň nabití pomocí svícení či blikání, avšak to je jiné při nabíjení adaptéru a jiné při jeho vybíjení. V prvním případě čtveřice diod oznamuje nabití v rozmezí 0 - 15 %, 15 - 45 %, 45 - 70 % a 70 - 95 %. Při vyšší úrovni nabití přestane poslední dioda blikat a rozsvítí se nastálo stejně jako ostatní. A při vybíjení všechny LED blikají, takže úrovně jsou čtyři: 100 - 85 %, 85 - 55 %, 55 - 25 % a pod 25 %.

Tlačítko na povrchu Power Fort může sloužit i pro zběžnou indikaci úrovně nabití integrované baterie. Pokud jej jednou krátce stiskneme, modré LED nám na 5 sekund ukáží, jak na tom zařízení je. Pokud ale chceme využít svítilnu, je nutné toto tlačítko stisknout dlouze a dvakrát. Máme také ověřeno, že svítilna funguje i s připojeným a právě dobíjeným zařízením.

Co tedy můžeme pomocí Power Fort dobíjet či napájet? V podstatě vše, čemu stačí 5 V a 1 A, ovšem problémy mohou nastat s kabely. Choiix nám dodává pouze jeden kabel pro napájení dalších zařízení, a ten má konektor Micro USB. To nám mohlo samo o sobě dobře posloužit pro napájení a nabíjení kapesního multimediálního přehrávače Creative ZEN X-Fi 2. Ale např. u herní konzole Sony PSP-3004 jsme narazili na to, že ta přes svůj USB konektor napájet nejde a využívá malý kulatý konektor, k němuž je zapotřebí příslušný kabel. Ten jsme nakonec sehnali z nabídky GameWare.

Největší problém, na nějž můžeme narazit, se tedy skrývá ve spojení Power Fort a nabíjeného zařízení. To si musíte pohlídat sami. Nyní se podívejme, kolikrát se nám podařilo pomocí Power Fort dobít zmíněnou dvojici zařízení. U přehrávače Creative ZEN X-Fi 2 vyvstal problém, že se po připojení USB portu do napájení sám zapnul a stále při nabíjení ponechával aktivní displej, na němž ukazoval stav. Displej pak samozřejmě celkem zbytečně spotřebovával cennou energii, což u dobíjení ze sítě tak nevadí, ale baterii nabíječky to nadměrně vyčerpávalo.

Choiix Power Fort - dobíjení zařízení
Creative ZEN X-Fi 2
2,5x
Sony PSP-3004
> 2x

ZEN X-Fi 2 se nám tedy podařilo pomocí Power Fort dobít asi 2,5krát. Sony PSP-3004 byla dobita na plnou kapacitu také dvakrát a při třetím dobíjení už stačil Power Fort dodávat energii jen několik minut, než jemu samému došla šťáva.


Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli, jak užitečná dokáže být 2700mAh mobilní dobíjecí stanice Choiix Power Fort ve verzi Black Advanced. Její funkcí je napájení či dobíjení připojených zařízení, která využívají primárně rozhraní USB, a tudíž se dobíjí napětím 5 V, které přes dané rozhraní dále poskytuje.

V našem testu byla schopna alespoň dvakrát plně dobít kapesní herní konzoli či multimediální přehrávač, což může být na cestách velmi prospěšné. Navíc se dočkáme přidané hodnoty v podobě integrované LED svítilny a ve verzi advanced také sady 4 síťových konektorů pro síťový adaptér a rovněž i adaptéru do auta.



Existuje ale mnoho zařízení napájených pomocí vlastní baterie a zdaleka ne všechna se dají dobíjet přes port USB. Proto je třeba se nejdříve ujistit, zda vám bude Power Fort skutečně fungovat a případně si budete muset dokoupit příslušný kabel nebo redukci, což byl i náš případ s konzolí Sony PSP-3004.

Choiix pochopitelně nemůže ve výbavě dodávat všechny myslitelné konektory, a tak se omezuje pouze na USB ve formě mini a micro. Kompatibilita je tedy největší nevýhodou Power Fort a i když to není jeho chyba, stále by přišla vhod možnost si od Choiix přikoupit potřebné kabely se speciálními konektory.

Mobilita
Napájecí kabel pouze pro mini/micro USB
LED svítilna
Ikona Odkaz na databázi
Adaptér do autozapalovače (verze advanced)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1300 Kč (42 GBP)



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Nabíječka CHOIIX Power Fort 10Whrs poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení adaptéru Choiix Power Fort děkujeme společnosti Cooler Master




Za zapůjčení přehrávače Creative ZEN X-Fi 2 děkujeme společnosti Czech Computer





-------------------------------- English translation of the conclusion --------------------------------

Today we have examined the qualities of 2700mAh mobile power station Choiix Power Fort in Black Advanced version. Its main purpose is feeding or charging various devices which are able to use USB interface, and therefor also 5V voltage. In our tests we managed to charge a mobile game console Sony PSP-3004 and player Creative ZEN X-Fi 2 at least twice, so the station can be well used on travels or simply anywhere else, where are no power points. Moreover, the device also offers additional functionality through integrated LED lamp and in Advanced version are also 4 different plugs and car charger.

However, there are many different mobile devices which use their own rechargeable batteries and by far not all of them can be powered by USB. Therefore, one has to make sure that their Power Fort will work and possibly buy a special cable, like we had to do in order to use the Sony PSP-3004. Of course, Choiix simply cannot sell Power Fort together with all possible cables or reductions, so there are just cables with USB mini and micro. Compatibility is the Power Fort's greatest handicap and even if it is not its fault, Choiix could offer the possibility to purchase some extra cables for the most used devices.



Vývoj ceny testovaného produktu: