Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Choiix Power Fort: mobilní minibaterie

9.11.2010, Jan Vítek, recenze
Choiix Power Fort: mobilní minibaterie
V létě jsme si vyzkoušeli původní cestovní dobíjecí adaptér Choiix Power Fort a nyní přichází řada na jeho menšího bratříčka. Jedná se též o produkt s názvem Power Fort, ovšem s kapacitou baterie 5,5 Wh a ne tak bohatým příslušenstvím, což slibuje nižší cenu.
Kapitoly článku:
  1. Choiix Power Fort: mobilní minibaterie
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Choiix můžeme označit spíše za odnož Cooler Masteru, který ji vytvořil jako vedlejší značku podobně jako CM Storm. My jsme si ji a její nabídku představili v samostatném článku.



Power Fort k nám přišel v originálním balení, které je rozděleno na dvě části. Nahoře za vypouleným a pevným průhledným krytem je umístěn samotný adaptér. V samotné papírové krabici pak máme manuál a příslušenství.



Podívejme se nyní na specifikace nového Power Fort:

Produkt
Choiix Power Fort (1500mAh/5.5Whrs-Black)
Kapacita
1500 mAh / 5,5 Wh
Dobíjení stanice
5 V / 1 A
Výstup
5 V / 1 A
Baterie
Lithium-Polymer
Doba nabíjení
2 až 3 hodiny
Rozměry
110 x 64 x 12 mm
Hmotnost
60 g
Verze
bílá - Power Fort 1500mAh/5.5Whrs-White
černá - Power Fort 1500mAh/5.5Whrs-Black

K dispozici máme 1500 mAh s napětím 5 V a maximálním odběrem 5 W. Tento Power Fort si můžeme zakoupit ve 2 verzích, jež se liší pouze barvou a ne i výbavou, jako tomu je u 10Wh modelu. K tomuto produktu dostaneme kromě nabíječky jen cestovní pouzdro a pak 2 USB kabely mini a micro (jeden pro dobíjení stanice a druhý pro připojené zařízení). Vše přehledně ukazují produktové stránky Choiix.

Dle specifikací jde o trochu menší a výrazně lehčí zařízení v porovnání s 10Wh Power Fort, které jinak nabízí stejný systém napájení, stejný typ baterie a stejný výstupní výkon 5 W. To je asi 2x více, než mají dle specifikací porty USB 2.0, ovšem moderní USB 3.0 jsou na tom daleko lépe a pak tu jsou také u některých základních desek speciální USB porty s vysokým výkonem. Ovšem Power Fort je mobilní zařízení, takže je nelze přirovnávat k desktopovým komponentám.

Co se týče ukrytého potenciálu v podobě kapacity, ta má dle Choiix stačit pro jedno nabití PDA či mobilní herní konzole, pak asi 1,2x u chytrého mobilního telefonu, přičemž podobně tomu je u MP3 přehrávače a sluchátko s Bluetooth budeme moci dobít celkem pětkrát. To jsou ovšem pochopitelně naprosto hrubé odhady, protože nezáleží na typu zařízení, ale kapacitě jeho baterie.


Power Fort a jeho zpracování


Samotné zařízení není větší než normální mobilní telefon a zaujmout nás může také jeho nízká hmotnost. Ostatně se není čemu divit, když obsahuje v podstatě pouze baterii, samozřejmě kromě dalších nezbytností točících se kolem ní. K nám dorazila černá verze, jejíž horní část má na sobě vrstvu z hladkého, lesklého a kouřově zabarveného plastu. Jde tak o jakési černé zaoblené zrcadlo.


- klikněte pro zvětšení -

To má v sobě navíc malé prohnuté tlačítko, s jehož pomocí započneme nabíjení připojeného zařízení a vedle logo Choiix. To má hned nalevo od sebe firemní logo podsvícené pomocí dvojbarevné LED. Ta červenou a zelenou barvou značí zbývající kapacitu, takže je jasné, že dva stavy nám nenapoví zrovna přesně, kolik má Power Fort v sobě ještě šťávy.



Na spodní hranu výrobce umístil oba porty USB, tedy minikonektor pro dobíjení Power Fort a pak normální USB pro připojení dalších zařízení. V samotném rohu vedle minikonektoru je pak ještě očko pro připoutání. Spodní část má tmavě šedou barvu, šikmé vroubkování a změkčený povrch, takže bude dobře sedět na desce stolu. Ze spodního štítku se dozvíme modelové označení, kapacitu baterie i hodnoty proudu a napětí na vstupu a výstupu.

Celkově je zpracování pěkné a tělo adaptéru působí tak, že snese i pár nárazů. Lesklá vrstva však po nějaké době používání asi nebude bez škrábance, i když na to výrobce myslel.


Příslušenství


V dodávaném příslušenství totiž najdeme malý černý cestovní váček, v němž má Power Fort vlastní přihrádku, aby jej při převozu nepoškrábaly vlastní kabely. Ty jsou dva a jde o USB, jež mají na jedné straně velký konektor a na druhé straně mini, respektive mikro konektor. Pro nabíjení dalších zařízení je tedy určen mikrokonektor, takže pokud nám to nevyhovuje, musíme si obstarat vlastní kabely.



Pak zde samozřejmě nechybí několikajazyčný manuál s ilustracemi, v němž je i kapitola v češtině.