Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chudý příbuzný?

25.2.2003, Igor Viduna, recenze
Chudý příbuzný?
Značka MSI se již u nás stala synonymem pro atraktivní design i kvalitu. Model KT4V je určen pro levnější řešení. Jde tedy pouze o jakéhosi chudého příbuzného?
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky se již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. Deska se od verze KT4 Ultra liší prakticky jen tím, že nemá konektor RJ45. Jinak je vše na stejném místě. 4x USB 2.0 a výstup zvukové karty je taktéž ochuzen o game-port. A i zde bychom nalezli stejné důvody – nedostatek místa, protože dříve, když se určoval standard ATX, se asi se 4 USB konektory nepočítalo, a proto se musí improvizovat.


Obr.05 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší

Chladič North Bridge je pasivní, takže nebude zbytečně hlučit. Otázkou zůstává jestli není chladič zbytečně malý...


Obr.06 – Trochu pasivně do toho chlazení...

South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0 či ATA133.


Obr.07 – I malý leccos zvládne...

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od MSI čip Realtek ALC650, ten není sice tak vyspělý jako C-Media 8738LX. Přesto však taktéž zvládá 6-kanálový Surround, nedostatky oproti vyspělejšímu řešení jsme už zmínili. (Je možné přikoupit i S-Bracket a získat tak SPDFI výstup.)


Obr.08 – Čip Realtek ALC650

D-Bracket je specialitou desek od MSI. Pro méně znalé je to velmi užitečná pomůcka, protože pomocí LED-diod vás informuje o případných potížích s komponentami, jde však pouze o základní informace. Součástí jsou i dva USB 2.0 porty, z nichž jeden je přelepen nálepkou, která vás varuje, abyste ho nepoužívali, když využíváte Bluetooth. Asi pro případ, kdyby jste si potřebný řadič dokoupili. Deska samotná totiž potřebný konektor má.


Obr.09 – D-Bracket
Pro detail klikněte myší

Závěrem vás zase jistě potěšíme fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.10 – No, comment... :-)
Pro detail klikněte myší

Deska má ale co nabídnout i ladičům výkonu. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-280MHz po 1MHz, napětí procesoru v rozmezí 1,725 – 1,850V (min. 0.025V), napětí pamětí v rozmezí 2,5V - 2,8V (min. 0,1V) a napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 -1,7V (min. 0,1V). Verze BIOSu 1.4.








Obr.11 – Několik fotek BIOSu
Pro detail klidněte myší