Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Elite 120 Advanced: miniskříň i pro herní PC

26.7.2012, Jan Vítek, recenze
CM Elite 120 Advanced: miniskříň i pro herní PC
Společnost Cooler Master má momentálně v nabídce dvě počítačové skříně pro základní desky Mini-ITX, z nichž ta s větším potenciálem je rozhodně Elite 120, neboť dokáže pojmout i rozsáhlejší a energeticky náročnější sestavy. Bude tak i předmětem této recenze.
Cooler Master Elite 120 Advanced nám dovolí si vytvořit slušně výkonnou sestavu založenou na základní desce formátu Mini-ITX, do níž můžeme dnes vložit i výkonné čtyřjádrové procesory a v tomto případě i dlouhé dvouslotové grafické karty. Skříň samotná má jednoduchou a díky vzpěrám také velmi pevnou konstrukci, ovšem její design mohl být lepší s ohledem na funkčnost.





Co se týče místa pro komponenty a jejich instalace, pak malé skříně budou mít vždy nevýhodu v nedostatku místa pro uložení kabelů. Cooler Master mohl sám nabídnout kabely od předního panelu s adekvátní délkou, ale i tak největším problémem bude uložení kabelů od napájecího zdroje, jejichž délka pochopitelně není pro takto malou skříň uzpůsobena. Právě proto se nejvíce budou hodit zdroje s modulární kabeláží.

Systém chlazení je zde jednoduchý a spoléhá především na množství průduchů v krytu skříně. Grafická karta si tak může nabírat čerstvý vzduch přímo, ale procesor s maximální výškou chladiče 65 mm má daleko složitější pozici. Nám se vyplatilo otočit zdroj ventilátorem dolů, což samo o sobě stačilo a v době procesorů Ivy Bridge by tak neměl být s chlazením problém. Cooler Master však mohl nabídnout alespoň kvalitní prachové filtry, jenomže je třeba si uvědomit, že tato skříň se prodává již od 1150 Kč s daní a za tyto peníze nemůžeme chtít dokonalý produkt tohoto typu.


Plusy


+ Pevné tělo
+ Místo pro dlouhou kartu a až 3 HDD či více SSD
+ Dobré chlazení, když jsou vybrány vhodné komponenty
 
 

Minusy


- Příliš proděravěný plášť bez prachových filtrů
- Vedení kabelů, ty od I/O panelu jsou moc dlouhé
- Návrh skříně mohl být lepší (místo pro CPU chladič, průduchy, apod.)
 
 
Cena v době testování: cca 1.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Elite 120 Advanced děkujeme firmě ABACUS




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Cooler Master Elite 120 Advanced allows us to use itself as a basis for quite powerful computer that uses a Mini-ITX motherboard that can nowadays carry also modern processors with four cores and in this case also long graphics card with two-slot cooler. The case itself is simple and thanks to various props also very firm; however, its functional design is definitely not the best around.

Considering components and their installation, small cases will always have a great disadvantage - lack of space for cable routing. Still, the cables leading to the front panel could be much shorter, even though that is nothing compared to the PSU cables. Their length is of course not adapted to such small cases, which is why the user should at least choose a modular power supply.

The cooling system is quite straightforward. It counts especially on the perforated case cover which is an advantage for the graphics card that can draw fresh air directly from outside and send hot air right away. On the other hand, CPU cooler with maximum of 65mm of height is in no such good position. In our case it was good enough to use the PSU fan to draw the hot air outside and such approach should suffice. Anyway, Cooler Master could at least offer a few dust filters, but it should be noted that the price of Elite 120 Advanced is as low as 1150 CZK. For such amount noone can expect to get a perfect product of this kind.
Jak hodnotíte skříň Cooler Master Elite 120 Advanced?
V anketě šlo hlasovat od 26.7.2012 do 27.7.2013. Počet hlasujících: 12
Výborná25 %
Průměrná50 %
Špatná25 %