Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Scout: nejen na lanparty

5.2.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Scout: nejen na lanparty
Značka CM Storm společnosti Cooler Master začíná čím dál více vystrkovat růžky, a tak nyní přinášíme další recenzi produktu nesoucího její logo. Je jím moderní počítačová skříň s názvem Scout, jenž navozuje dojem mobility. Co dalšího ale její koupí získáme?

Instalace


O instalaci komponent se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W
.


- klikněte pro zvětšení -

Instalace komponent do útrob skříně se bohužel neobejde bez problémů. Především, jak je vidět z fotografie, musel být chladič procesoru kvůli hornímu ventilátoru otočen do netradiční pozice. Máme zde na výběr - buď se rozhodnout takto, nebo horní ventilátor vymontovat a chladič otočit do klasické polohy. CM Storm se také snaží poskytnout uživateli dobré možnosti pro správu kabeláže, ovšem toto nebylo příliš domyšleno, protože jednoznačně tu chybí otvory pro protažení kabelů v horní části, což by se hodilo pro napájení základní desky a nahoře umístěných mechanik. Ovšem přesto tu zůstaly malé skulinky, jimiž lze menší kabely protáhnout, což je ale nejlepší učinit ještě před instalací základní desky.

Tyto dva problémy by šly snadno vyřešit, kdyby byla skříň o nějaký ten centimetr vyšší, ale takto tu příliš prostoru nezbývá. Dlouhé grafické karty se však vejdou, i když také natěsno.


- klikněte pro zvětšení -

Pevné disky se instalují konektory napřed, což je ke snadnému přivedení kabelů nejlepší řešení. Můžeme si tak datové SATA kabely sepnout, aby nedělaly neplechu a napájecí kabely od zdroje vést tou nejpřímější cestou. To je z postřehů k instalaci vše a nyní k teplotním testům.


Teplotní testy


CM Storm nám v této skříni nabídl tři ventilátory - jednak dva červeně podsvícené 120mm modely a jeden vrchní 140mm kousek. Všechny jsou bohužel napájené pouze pomocí konektorů Peripheral Power, za což si výrobce pochvalu nevyslouží. A my si také nebudeme moci změřit jejich otáčky. Dokoupit si můžeme ještě dva 120mm ventilátory a vsadit je do bočnice naproti procesoru a grafickým kartám. V našem případě je však ventilátor naproti procesoru vzhledem k typu použitého chladiče zbytečný a spíš i škodlivý. Ventilátor naproti grafické kartě v našem případě smysl má a vám se bude zvláště hodit, jestliže jich provozujete více. Negativem však je, že ventilátory v bočnici budou hlučet daleko více kvůli tvořeným vibracím rezonujícím v plechu, i když zde je situace lepší díky tomu, že jsou umístěny v akrýlátovém okně.

Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C.

Vzhledem k tomu, že chladič musel být umístěn do méně výhodné pozice, kdy jeho ventilátor posílal vzduch vzhůru k hornímu ventilátoru, budeme jako výchozí bod brát teploty se zapnutým tímto ventilátorem. Pak vyzkoušíme, jak se situace změní se zapnutým zadním ventilátorem a nakonec si přidáme boční naproti grafické kartě. Pojďme tedy na to.

Horní ventilátor
CPU
32 °C
49 °C
Chipset
38 °C
43 °C
GPU
58 °C
81 °C

Pokud byl tedy zapnutý i zadní ventilátor, polepšila si grafická karta i čipová sada díky zvýšenému průtoku vzduchu skrz skříň, ovšem na úkor chladiče procesoru. Tomu evidentně rozdělení směru proudění vzduchu nijak zvlášť nesvědčilo.

Horní + zadní ventilátor
CPU
33 °C
50 °C
Chipset
39 °C
42 °C
GPU
57 °C
80 °C

Boční ventilátor (Noctua NF-P12 na 1100 otáček za minutu) naproti grafické kartě prospěl pochopitelně především jí. Pokud se vám tedy grafika přehřívá, pak boční pozice skýtá řešení a její sestřička nahoře se bude hodit i pro procesor, pokud ten tedy využívá normální chladič a ne typ věž.

Horní + boční ventilátor
CPU
33 °C
49 °C
Chipset
38 °C
40 °C
GPU
56 °C
78 °C

A co se týče pevného disku, pak tomu dokázal přední ventilátor srazit teplotu o 7 °C, takže se rozhodně vyplatí, protože přes plastové ližiny se příliš tepla do konstrukce skříně neodvede.