Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.2.2010, Jan Vítek, recenze
Značka CM Storm společnosti Cooler Master začíná čím dál více vystrkovat růžky, a tak nyní přinášíme další recenzi produktu nesoucího její logo. Je jím moderní počítačová skříň s názvem Scout, jenž navozuje dojem mobility. Co dalšího ale její koupí získáme?
badnickname (1) | 9.1.201316:00
Ono je hezké že dají zdroj dolů a tím vylepší jeho chlazení, ale jaksi pozapomněli podobně změnit uspořádání přední strany skříně, a tak když dáme do PC velkou GPU, která sahá až do blízkosti 5,25 nebo 3,5 pozic, tak jaksi díky tomu, že třeba v této skříni, ale i v jiných, je plné dno nejspodnější 5,25 pozice, jaksi utěsníme prosto, kterým může proudit studený vzduch od předního větráku k chladiči CPU.
Krásně je to vidět na testech teplot této skříně, kdy má CPU víc, když je puštěný zadní a horní větrák, než když je puštěný jen vrchní, to je protože předtím chladič CPU nasával zadní dírou přes větrák a pak musel nasávat už ohřátý vzduch, který jde přes GPU a HDD.
Je naprostá BLBOST nacpat desku nahoru a pak tam naplácat 5 5,25 pozic u skříně se zdrojem dole prostě bude muset 1 maximálně 2 5,25 stačit ­(2 má třeba fractal define mini u kterého je nad grafikou víc než polovina předního větráku­) a pro stavbu zbývajících budou muset výrobci skříní vymyslet nějaký kit, který si kupující následně domontuje sám, dle toho kolik jakých pozic bude chtít ve skříni mít. Úplně nejlepší by bylo, kdyby to takto bylo u všech dražších skříní pro všechny přední přihrádky.
Kdybych si koupil tuhle skřín tak první věc kterou udělám, bude vyházení záslepek 5.25 pozic číslo 2 až 5 a instalace filtru a větráku místo nich. Plus možná i vyříznutí těhc plechů, do kterých se tam ty mechaniky upevnují, pokud by nebyly dostatečně perforované. A pak možná že i zalepení horní zadní díry aby nenarušovala proudění vzduchu. Věřím tomu, že by pak vznikl dokonalý vzduchový tunel a chlazení by se radikálně zlepšilo i při minimálních otáčkách větráků a tím minimální hlučnosti.
Jenže to by chtělo aby se konstruktéři skříní zamysleli a změnili i přední část skříně. Ono totiž nestačí jen od sebe opisovat a dávat zdroj dolů, taky by to chtělo pochopit proč tam ten zdroj někdo začal dávat a co to obnáší pro konstrukci zbytku skříně.
Odpovědět0  0
Roman Z. | 4.10.201216:10
recenze na 2 veci. Abych tam dal kartu Radeon 7970 od Asusu ktera ma 28cm tak bych musel odbrousit aspon 5mm kose na disky.
Nechapu vyrobce ze skrin vylozene pro nadupany hracsky sestavy udela tak malou. A to se delaj urcite i delsi karty ­(a zcela jste byly i v r 2010 kdy byla aktualni tahle recenze­).

Skoda ze se tohle dozvim az po tom co si ji koupim.

Odpovědět0  0
eric.sword | 10.2.20108:47
Ja som mal CM Scout­-a ale na tej case mi vadilo malo miesta na komponenty­(grafika,vtedy som mal GTX 260,tam som jui daval kolmo:­-­),CPU cooler bol blizko fanu­-u,tak to je pravda,teraz mam CM HAF 932,tak to je uz case,absolutna pecka,vo vnutri sa nemusim bat nicoho,mam tam 2x XFX 5870,i7 965,Watercool,1000w psu,cable managment jednoducho nadhera.Scout bol pre mna sklamanie,odporucam radsej si kupit HAF 932 alebo Antec 1200­(to bola moja prva case,takisto pecka,ale nie je toolless)
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 5.2.20108:49
Nebylo by lepsi kdyby zdroj byl natoceny tak aby ventilator odsaval vzduch z casu, tak jak je tomu bylo vzdy? Take natoceni chladice CPU je podivne ­- zvlaste kdyz je ventilator na boku a stejne tak nahore. kdyz uz je chladic natoceny tak aby foukal nahoru ,k cemu je tam dalsi vetracek z boku. Chapu, ze to asi supluje ten FAN z PSU...ale zbytecne. Za to u grafiky by natoceni PSU pomohlo k odsavani tepleho vzduchu. CM je vzdy na pul cesty...
Odpovědět0  0
nagger (60) | 5.2.201010:04
nebylo ­- zdroje se přesunuly dolů z důvodu jejich tižšího chodu ­- nenasávají teplý vzduch z pc a tedy chladí jen sami sebe ­(přidělat ho opačně samozřejmě jde ­- ale je to nesmysl­)
natočení CPU chladiče je vysvětleno v textu ­- nejdřív čti, potom diskutuj
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 5.2.201010:40
Tak vzhledem k tomu, ze soucastky ve zdroji snesou pomerne velkou teplotu a 12CM ventilator zdroje nefrci na 3000 otackach, tak hluku je diskutabilni,protoze to vzdy snadno prehluci GK. Zvlaste kdyz uz na grafickou kartu fouka vzduch ohrivany o HDD. Myslim, ze by bylo super kdyby to recenzent zkusil aby jsme meli potvrzene co je lepsi. Takze ano ­- zdroj chladi jen sam sebe ale vzhledem k vlastnostem si myslim, ze se uspesne uchladi i teplejsim vzduchem ze skrine a zaroven tak odcerpa teplo.
Natoceni chladice CPU v textu neni vysvetleno ­- je tam okomentovano. Proto o tom diskutuju, protoze je to v teto skrini jasny nesmysl a zbytecnost.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 5.2.201010:14
A já myslel, že když se o natočení chladiče CPU zmíním v textu o instalaci + v závěrečné kapitole + to dám do tabulky výhod a nevýhod, že to bude stačit.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 5.2.201011:03
Ale pane Vítku, ja nic o vasem komentari nerikam, pouze na to tema dal rozvadim diskusi. Rozhodne vas musim pochvalit za vase postrehy a za to, ze vase recenze se, sice pomalu alepresto zlepsuji. Hlavni dik je v teto recenzi za to, ze jste zkusil merit teplotu CPU pri zapojeni vsech ventilatoru a prokazal tak, ze takove reseni je spatne. Jeste kdyby jste zkusil co by udelalo s teplotou pootoceni PSU tak aby odsavalo teplotu ze vnitr skrine, tak by to bylo velice zajimave. Treba si na to vzpomenete v dalsi recenzi a prokazete tim jake reseni je lepsi.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 5.2.201012:15
O pootočení zdroje píšu snad v každé recenzi ­(i zde­) skříně, která to dovoluje, že to nemá cenu. Zkoušel jsem to několikrát, abych zjistil, že rozdíly v teplotách nebyly v ani jednom případě měřitelné. Další odvod vzduchu ze skříně, a navíc tak slabý, jako má zdroj, je grafické kartě k ničemu a o ostatních komponentách nemluvě. Tady už záleží na lepším přísunu čerstvého vzduchu a nejlépe od bočnice.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 5.2.201014:20
V tom pripade omluva. Zkousel jste take jestli ma na teplotu vzduchu uvnitr skrine vliv, pokud predni FAN zene vzduch pres teple disky? Tzn. pokud je vyhodne resit chlazeni HDD bocnim vetrackem ­(napr.kdyz je sachta pro HDD otocena o 90°­), tak aby vzduch foukal pres HDD ven a ne dovnitr.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 5.2.201014:31
Nijak zvlášť nezkoušel. Ale tohle řešení ­(chlazení HDD bočním ventilátorem­) mají některé Chieftecy s otočenými šachtami a dle mě jde o nejlepší způsob právě kvůli žádnému ohřevu vzduchu postupujícího dále do skříně.
.
A i když je ve skříni s otočenou šachtou třeba jen jeden disk, i tehdy je proud vzduchu od předního ventilátoru tak rozbitý samotnou konstrukcí skříně, že dalším komponentám už nepomáhá.
.
Záleží ale samozřejmě i na tom, jestli tu jsou další otvory pro nabírání vzduchu a kde jsou.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 5.2.201014:59
Chiefteca jsem mel presne na mysli ­(skoro dokonale ­- jen vedeni kabelaze by mohlo byt lepsi­). Nicmene tam je porad PSU vedle chladice CPU ­- zajimalo by me jestli ventilator PSU narusuje proudeni vzduchu pres chladic CPU stejne jak dokazalo vase mereni v teto recenzi. Nicmene kdyby byl pouzity chladic foukajici na desku, tak se da rict, ze je toto rozlozeni lepsi i kdyz ne tak ucine, jako kdyz fouka rovnou ven.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.