Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti

9.11.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti
Společnost Cooler Master nabízí pod svou značkou CM Storm již řadu známých modelů myší, mezi něž se nyní zařadil také model Sentinel Z3RO-G. Jde o herní myš, jejíž účel je patřičně zdůrazněn tím, že k ní dostaneme plnou verzi hry Shattered Horizon.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Herní myši CM Storm Sentinel Z3RO-G a CM Storm Sentinel Advance se od sebe nijak neliší v podstatných vlastnostech, takže i jejich použití by mělo být stejné. Ovšem to není pravda, neboť nová Z3RO-G byla již z hardwarového hlediska dovedena téměř k dokonalosti, alespoň z mého pohledu. Všechna tlačítka, a to včetně kolečka, již totiž mají stejný stisk, takže právě i kolečko se mačká stejně lehce jako hlavní tlačítka. Sice není pětisměrné, ovšem to by při tak lehkém stisku dělalo pouze neplechu.





Stejně tak si nemohu stěžovat na tělo myši a jeho pevnost, použité teflony, díky nimž myš na naší testovací podložce CM Storm Weapon of Choice jezdila velmi lehce a kurzor bylo díky kvalitnímu laserovému senzoru takřka nemožné "utrhnout". Velmi dobrá je také ergonomie, i když to je otázka preferencí jednotlivých uživatelů, kteří nemusí mít rádi velké myši, jež dokáží vyplnit celou dlaň.




- výchozí logo na OLED displeji -

Co se týče funkčnosti přídavných funkcí, pak ke každému tlačítku lze přiřadit jedno makro, celkově pak lze nahrát 6 skriptů, ovšem přibyla funkce Storm Tactics, která nabídne kombinaci tlačítek pro další funkce, na což zřejmě padlo oněch 64 kB palubní paměti navíc. Škoda jen, že pro Storm Tactics výrobce nevyhradil samostatné tlačítko jako u CM Storm Inferno, takže je třeba využít jedno z bočních tlačítek.

Dále potěší možnost přizpůsobení vzhledu myši s využitím různobarevných LED a OLED displeje, přičemž v případě potřeby není problém veškeré LED osvětlení deaktivovat. Škoda jen, že vlastní loga pro displej jsou omezena rozlišením 32 x 32 pixelů a zbytek v každém případě pak zabírají informace o nastaveném rozlišení dpi, zatímco hlavní logo hry Shattered Horizon se roztahuje přes celý displej. Dle dvou utilit není problém ani s dotazovací frekvencí, která skutečně dosahuje 1000 Hz, i když se v případě potřeby pochopitelně mění, stejně jako u jiných myší.




v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 930 Hz

A jak se s touto myší hraje? Subjektivně se mi s ní hry ovládaly velmi dobře díky přesnému snímání pohybu, což je ale třeba si předem dobře nastavit. Vhodné je přitom nastavit vysokou hodnotu dpi a nastavit nízkou citlivost, aby nám kurzor nepřelétl obrazovku při sebemenším pohybu. Pak lze ocenit i snadný pohyb po podložce bez zadrhávání, kvalitní tlačítka a v neposlední řadě i funkci Storm Tactics, která se bude hodit třeba ve hře Counter Strike pro nákup na začátku každého kola, i když pro to existují pochopitelně i jiné alternativy, k nimž nebudeme potřebovat kupovat myš za půl druhého tisíce.


Závěrečné hodnocení


CM Storm Sentinel Z3RO-G můžeme považovat za přímého nástupce již testovaného modelu CM Storm Sentinel Advance, jehož je však pouze mírnou evolucí. Z toho vyplývá, že pokud již vlastníte starší model, těžko si budete chtít pořídit nový, neboť z mého pohledu s ním dostanete jen tři nové věci, které nejsou nijak zásadní, aby takový výdaj ospravedlnily. Jde o lépe zpracované kolečko s lehčím stiskem, 64 kB interní paměti navíc spojené s možností ukládat kombinace tlačítek a přiřazovat jim vlastní makra a nakonec tu je plná verze hry Shattered Horizon zdarma.




Ocenění TREFA získává myš CM Storm Sentinel Z3RO-G za kvalitní zpracování, funkčnost,
nabídku hry zdarma, možnosti přizpůsobení vzhledu a nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Pokud ale hledáte třeba náhradu za dosloužilou myš, může být CM Storm Sentinel Z3RO-G tou pravou volbou, neboť nabízí velmi kvalitní zpracování i co se týče ovládacích prvků a ergonomie (pouze pro praváky), kvalitní senzor, efektní podsvícení, informační OLED displej a široké možnosti nastavení, které se nakonec uloží do interní paměti, díky čemuž není třeba na cílový počítač instalovat obslužný software. Ovšem co se týče právě něj, výrobce bohužel neodvedl stoprocentní práci, neboť jsme s ním zažili pár problémů, z nichž některé vyřešilo jejich obejití a některé zase opětovné spuštění aplikace. Nicméně i tak byste měli být schopni si myš nastavit k obrazu svému.

Minulý model si odnesl naše ocenění TREFA a pokud je tento ještě lepší, nevidím důvod, proč bychom je neměli udělit znovu.


Velmi dobré zpracování a pevné tělo
Nedokonalý obslužný software
Dobrá ergonomie a kvalitní senzor
Pouze pro praváky
Možnosti nastavení (Storm Tactics)
Pouze šest skriptů, které lze najednou uložit
Podsvícení a OLED displej
Ikona Odkaz na databázi
Plná verze hry Shattered Horizon
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1 400 Kč s DPH


Za zapůjčení myši CM Storm Sentinel Z3RO-G děkujeme firmě ABACUS




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm Sentinel Z3RO-G may be considered a direct successor to the already tested CM Storm Sentinel Advance; however, it represents just a slight evolution. In consequence, if you already own the old Sentinel, there are not many reasons for buying the new one, because from my point of view it offers just three improvements which are not imporant enough to justify such an expense. Those three include a better wheel with lighter press, extra 64 kB of memory including the possibility to save different combinations of buttons with their own macros and finally there is a full version of the Shattered Horizon PC game.

On the other hand, if you simply need a new gaming mouse to replace the old one, then the CM STorm Sentinel Z3RO-G may me the right choice, since it offers a high-quality design that includes the buttons as well as ergonomics (just for the right-handed), excellent sensor, spectacular LED lighting effects, practical OLED display and also wide setting options which are subsequently saved into the internal memory. Therefore, one does not have to install the Storm Tactic AP Software on the target system. And speaking about the software, I have to say that CM Storm did not do their job flawlessly, because we experienced a few problems. Fortunatelly, none of those were fatal, so the user should be able to set their mouse according to their needs.

The previous model was awarded with our TREFA prize and provided that the new one is even better, I can see no reason not to award it again.