Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sniper: pro váš AMD Dragon

3.9.2009, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sniper: pro váš AMD Dragon
Tématem pro dnešní recenzi je model Sniper z AMD Dragon Platform Edition, což je svým vzhledem trochu přerostlý middle tower určený pro herní sestavy. Dle názvu je jasné, že dávat sem karty NVIDIA by bylo trochu schizofrenní, avšak nám jde o skříň samotnou.
Dovnitř skříně CM Storm Sniper AMD Dragon se dostaneme snadno odšroubováním levé bočnice, ale my si sundáme i tu pravou, abychom se podívali na tray základní desky i z druhé strany. Bočnice samotné mají tloušťku 0,8 mm a jsou velmi pevné, takže se nekroutí. Za to může jednak jejich profilování a také mi při pohledu na jejich vnitřní neobarvenou texturu připadlo, že místo klasicky používané oceli SECC výrobce použil pevnější SGCC.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř skříně na nás nečeká žádné překvapení, "pouze" spousta prostoru pro naše komponenty. Dočkáme se množství kabelů vedoucích od přední části skříně, dobrých možností pro správu kabeláže a také bezšroubkového uchycení karet, mechanik i disků. Samotný tray pro základní desku má v sobě dva velké otvory. Jeden nahoře pro snadnou výměnu procesorového chladiče i bez nutnosti vymontování desky a druhý podlouhlý dole pro vyvedení kabelů od zdroje za tray, kde nebudou vadit v proudění vzduchu. A jak už je u lepších skříní Cooler Master zvykem, tray je osazen listem papíru, jenž nám usnadní montáž distančních sloupků, a tedy i základní desky.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně má v sobě naprosto klasický 120mm ventilátor značky Cooler Master, jehož specifikace hovoří o otáčkách 1200 RPM a hlučnosti 17 dBA. Ten je naprosto příhodně napájen nejdříve pomocí třípinového konektoru do základní desky a až pak má k dispozici redukci pro konektor Peripheral Power. Následuje sedm záslepek, z nichž každá má k dispozici svůj vlastní výklopný zámek z tvrdého plastu, ale i závit pro normální šroubky. Na kvalitu těchto zámků se zaměříme v další kapitole. Pak je tu vedle StormGuard pro zajištění vašich periferií a dole pozice zdroje. Ta má pro něj připraveny průduchy, aby si mohl vzduch nabírat zespod skříně, ale možné také je, aby pomáhal s jejím chlazením. To je ale vzhledem k přítomnosti dvou dalších ventilátorů naprosto zbytečné a bude lepší, když se zdroj bude starat o své vlastní chlazení.



Když už jsme u chlazení, pak to lze posílit pomocí spodního ventilátoru, pro nějž je připraven plastový rámeček, do kterého milý ventilátor pouze zacvakneme. To ale bude fungovat pouze pro 140mm modely a 120mm musíme přišroubovat. Horní kulatý 200mm kousek je stejný jako ten vepředu a má bílé průsvitné tělo využívající několika červených světelných diod. Zespoda také není nijak krytý, takže musíme dát pozor na kabely. Pro systém chlazení jsou také určeny dvě dvojice otvorů pro hadičky vodního chlazení. Horní mají průměr 31 mm (bez chlopní) a spodní 21 mm. Ty jsou také vylamovací, ale v příslušenství je k nim přibalen také pár menších chlopní.



Přední část skříně má v sobě zasazeny dva velké koše - jeden horní pro až pět 5,25" zařízení, nebo čtyři 5,25" zařízení a jedno externí 3,5" umístitelné pomocí kovové redukce. Připraveny jsou pro tento účel klasické zámky fungující pomocí stisku středového tlačítka. Dolní koš má také plastové mechanismy, ale zde se pevné disky instalují pomocí plastových rámečků. Do nich disk jednoduše nacvakneme pomocí připravených trnů s měkkým vyložením a celek zasuneme do ližin.



Celkově je skříň i její interiér zpracován velmi kvalitně. Kovový materiál je pevný a na všech vhodných místech zaoblený, čímž nejen chrání naše ruce před pořezáním, ale také dále zpevňuje celkovou konstrukci. V tomto tedy problém není. Spíše bych si dal dobrý pozor na plastové části, jimiž je skříň obehnána a zvláště nahoře by mřížka mohla pod tlakem prasknout, což by majiteli radost neudělalo. Na tuto skříň si tedy sedat není radno.




Příslušenství


Vedle anglického obrázkového materiálu nám CM Storm nabídne malou krabičku s drobným příslušenstvím. Tam jsou nezbytné šroubky, distanční podložky a také zmíněné chlopně a redukce na externí 3,5" zařízení. Vedle toho tu máme ale také několik plastových stahovacích pásků a gumové nalepovací podložky, jimiž můžeme nahradit otočné nohy.