Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM 690 II Advanced: prostě trefa

16.3.2010, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM 690 II Advanced: prostě trefa
Dnešní recenze se bude týkat skříně CM 690 II Advanced od společnosti Cooler Master. Již její název napovídá, že se nejedná jen tak o obyčejnou počítačovou skříň, ale o "obohacenou" verzi základního modelu CM 690, který je prodáván s přízviskem PURE.

Pohled dovnitř skříně


Cooler Master CM 690 II Advanced není "děravý" jen na povrchu, ale také uvnitř, ovšem zde je to jen a jen k dobru, protože jde otvory určené pro snadné a uspořádané vedení kabeláže a také pro dobrý přístup k chladiči procesoru i bez demontáže základní desky. Do útrob skříně se dostaneme naprosto klasicky po vysunutí obou bočnic, které drží vždy dvojice přítlačných šroubků. Je nutné vysunout opravdu obě, protože zleva dostaneme přístup k hlavním komponentám a zprava zase ke konektorům pevných disků a SSD.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování interiéru vypadá velmi dobře, v tom se ostatně Cooler Master v posledních letech dost zlepšil a nezačal stagnovat. Rozložení prvků uvnitř je tedy velmi logické, k čemuž patří také směr zasouvání pevných disků konektory napřed, aby měly kabely svůj cíl co nejblíže. A pak také nehrozí, že bychom se o nějaké hrany mohli pořezat, protože co bylo možné ohnout, to také bylo a výjimkou nejsou ani zakulacené hrany, které dále zpevňují konstrukci. Na tento aspekt si tak nemůžeme stěžovat.

Tray základní desky je notně děravý, takže je příhodné, že jej zpevňuje profilování všude, kde je to možné. Pak v něm najdeme řadu otvorů pro vedení kabelů, tedy tři postranní otvory, jeden spodní a pak dva vrchní, které jsou trošku schované pod horním okrajem. Dle mého názoru to Cooler Master trošku přehnal s velikostí bočních otvorů, které v podstatě tvoří jeden dlouhý svislý pruh. Pro protáhnutí kabelů by stačila klidně i poloviční plocha. Budeme tak aspoň mít prostor k širokému využití množství vyražených poutek na trayi a dodávaných plastových stahovatelných pásek, jimiž kabely pořádně upevníme.


- klikněte pro zvětšení -

Když se podíváme do zadní části skříně, pak nás mimo jiné uhodí do očí dva ventilátory - jeden zadní 120mm na 1200 RPM při 17 dBA a jeden vrchní 140mm na taktéž 1400 RPM a při 19 dBA. U ventilátorů si často stěžuju na to, že výrobci jejich napájení realizují pouze pomocí konektoru Peripheral Power, i když desky jsou pro to přímo vybaveny svými třípinovými konektory. To ztěžuje monitorování i regulaci otáček a nutí nás pro ventilátory zbytečně vyhrazovat konektory napájecího zdroje, což dále znepříjemňuje správu kabeláže. Je tedy velmi příhodné, že v tomto případě jsou oba ventilátory napájeny především třípinovým konektorem a až pak mají redukci na Peripheral Power. Výjimkou zde je přední ventilátor, který má pouze konektor připojitelný ke zdroji, protože u něj to výrobce z nějakého důvodu považoval za nutné kvůli možnosti vypnout jeho podsvícení pomocí modrých LED.

Dále tu máme viditelnou pozici napájecího zdroje, již můžeme vybavit dodávaným prachovým filtrem a zdroj lze mimo jiné instalovat také ventilátorem vzhůru. To ale nemá dle mých zkušeností vůbec žádný smysl, a tak je lepší zdroj nainstalovat ventilátorem dolů, aby se staral sám o své vlastní chlazení. Odmění se nám tišším provozem.



Přední část skříně ukazuje své dvě hlavní šachty - horní pro čtyři 5,25" zařízení nebo jedno externí 3,5" zařízení, které můžeme díky dodávané redukční sadě nainstalovat dle libosti. O zajištění mechanik se postarají plastové zámky.

Pevné disky a SSD se instalují z boční sady do své šachty, která pojme až šest 3,5" pevných disků, nebo pět 3,5" a dva 2,5" modely. To díky redukce, kterou si ukážeme dole na této stránce. Horní čtyři pozice jsou aktivně chlazeny pomocí předního 140mm ventilátoru a jak se můžeme pohledem přesvědčit, celá disková šachta byla zpracována s ohledem na vzdušnost, aby se disky nebyly na sebe příliš namačkány a zajistil se snadný průchod vzduchu skrz ně.

Nezapomeneme také poukázat na spodní dvě pozice pro 140mm ventilátory, ale ty výrobce předurčil především pro instalaci výměníku vodního chlazení. Pro to je ale nutné odstranit spodní část diskové šachty a ponechat pouze horní pro dva kusy, protože průduchy vespod viditelně pokračují i pod pozicí disků.



Přední maska lze velmi jednoduše sejmout a stačí ji k tomu uchopit (nejlépe zespoda) a tahem oddělit od zbytku skříně. Osobně jsem byl velmi potěšen při pohledu na zpracování pozice předního ventilátoru, protože u ní výrobce už konečně vypustil naprosto zbytečný a škodlivý rošt a také umožnil, abychom instalovaný ventilátor mohli posunout trošku dolů. V oblasti mechanik nejsou žádné vylamovatelné záslepky a ač to na fotografii není vidět, nezapomnělo se také na jemné prachové filtry u předních průduchů, takže proti zpracování této části nemám absolutně žádné námitky.



To by bylo z interiéru vše a nyní k dodávanému příslušenství.


Příslušenství


Lepenková krabice s příslušenstvím má v sobě především zmíněný modul pro instalaci 80mm ventilátoru pro chlazení grafických karet, k němuž jsem příliš důvěry nepojal. Jeho součástí je také jakýsi trojzubec, jenž se zasune mezi karty, aby se dodržel jejich odstup, což je důležité k zajištění dobrého přísunu vzduchu k jejich chladičům. V tom také vidím jeho největší přínos, protože jinak jistě lepší práci odvede až 140mm boční ventilátor.



Vedle toto tu máme již zmíněný jemný prachový filtr pod pozici napájecího zdroje, sada pro přeměnu jedné 5,25palcové pozice na 3,5palcovou a pak sáček s drobným příslušenstvím jako šroubky, PC speakerem či plastovými stahovatelnými páskami pro zkrocení kabelů.



Nakonec si ukážeme plastový rámeček s instalovanou redukcí pro připevnění až dvou 2,5" pevných disků či spíše SSD. Ta dnes už začínají vystrkovat růžky díky tomu, že jsou dostupná i pro běžné uživatele. Samozřejmě ale ne jako způsob určený primárně pro ukládání dat, ale jako úložiště operačního systému, kde se využije jejich potenciálně velký výkon.