Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM 690 II Advanced: prostě trefa

16.3.2010, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM 690 II Advanced: prostě trefa
Dnešní recenze se bude týkat skříně CM 690 II Advanced od společnosti Cooler Master. Již její název napovídá, že se nejedná jen tak o obyčejnou počítačovou skříň, ale o "obohacenou" verzi základního modelu CM 690, který je prodáván s přízviskem PURE.

Instalace


O instalaci komponent se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W
Již předem mohu říci, že s instalací komponent do této skříně jsme neměli žádný problém, takže byste neměli žádný zjistit ani vy, i když stát se může cokoliv. Kolem základní desky je ale místo i pro rozměrné chladiče, jako třeba náš Noctua NH-U12P, který se vejde i vedle horního ventilátoru. Jenomže je pravda, že tento ventilátor nemá zrovna příznivý vliv na chlazení procesoru, protože vysává vzduch směrem vzhůru, zatímco chladič jej posílá dozadu k zadnímu 120mm ventilátoru. Pak by bylo možné ještě chladič otočit, aby posílal vzduch pro změnu nahoru.

Ponechat oba ventilátory v provozu by se vyplatilo při použití klasického chladiče, který fouká kolmo na základní desku, po čemž se vzduch rozvádí do všech stran, ovšem toto dejme tomu směrově řízené chlazení potřebuje odpovídající polohu skříňových ventilátorů a ne bezhlavou instalaci.


- klikněte pro zvětšení -

Pro uspořádané vedení kabelů je tu dostatek možností, ovšem opět jsem nepochopil, proč i v tomto případě výrobce použil tak přehnaně dlouhé kabely vedoucí od předních tlačítek, diod a portů. Také dva datové kabely SATA jsou nestejně dlouhé a zkrátka je budete muset nějak zkrátit, k čemuž nám Cooler Master naštěstí dodal dostatek plastových pásek. Ty bude velmi vhodné využít tak pro ostatní kabely vedoucí od zdroje, aby se upevnila jejich pozice. My jsme této možnosti nevyužili, protože to nemělo na tak krátkou dobu cenu, takže se nemusíte rozptylovat nad trošku neuspořádanou kabeláží.


- klikněte pro zvětšení -

Celkově tedy nabízí CM 680 II Advanced velmi dobře zpracovaný a prostorný interiér se širokými možnostmi dovolujícími vytvořit si úhledně sestavený počítač.


Teplotní testy


CM 690 II Advanced nám v této skříni nabídl přední 140mm ventilátor s modrým LED podsvícením pro účely chlazení pevných disků, zadní 120mm ventilátor a horní 140mm ventilátor.

Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 - 22 °C.

V samotných testech si vyzkoušíme, jak bude Noctua NH-U12P chladit procesor jednak v klasické poloze namířená na zadní ventilátor a pak otočená o 90 stupňů namířená naopak na horní ventilátor. Ty pak byly dle toho zapnuty či vypnuty, protože již z dřívějších testů máme vyzkoušeno, že zapnutí toho ventilátoru, který nesouhlasí se směrem proudění vzduchu, je spíše škodlivé. A je také jasné, že horní ventilátor bude mít díky své velikosti nad zadním jistou výhodu, protože oba mají stejné základní otáčky.

Zadní ventilátor
CPU
33 °C
49,5 °C
Chipset
38 °C
43 °C
GPU
59 °C
82 °C

Z výsledků prvních dvou testů je patrné, že o lépe je na tom konfigurace s vrchním ventilátorem, ale jde přinejlepším o jednotky stupňů. Ve výsledku si tak v podstatě můžete zvolit způsob chlazení dle vlastních potřeb a nemusíte mít obavy, že byste se nějak výrazně okrádali o chladicí schopnosti skříně.

Vrchní ventilátor
CPU
32 °C
48,5 °C
Chipset
38 °C
42 °C
GPU
58 °C
81 °C

Nakonec si vyzkoušíme, jak k celé věci přispěje instalace bočního ventilátoru namířeného proti grafické kartě. Tím vyvoleným byl Noctua NF-P12 stažený na 1100 RPM, díky nimž šla teplota grafické karty o 2 °C dolů a trošinku si přilepšily i jiné komponenty.
Vrchní ventilátor + boční u VGA
CPU
32 °C
48 °C
Chipset
37 °C
41 °C
GPU
56 °C
79 °C

A co se týče pevného disku, pak tomu dokázal přední ventilátor srazit teplotu o 6 °C, takže se rozhodně vyplatí, protože přes plastové ližiny se příliš tepla do konstrukce skříně neodvede. CM 690 II Advanced toho nabízí daleko více s ohledem na možnosti připojení ventilátorů, ovšem my jsme vyzkoušeli pro naši sestavu to nejlepší a nejlogičtější chlazení a další přidávání ventilátorů by bylo už jen házením hrachu na stěnu.