Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám

25.2.2008, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám
Skříně Cooler Master testujeme poměrně často, protože má tato firma široké portfolio. Dnes je to model CM 690, který nabízí rozměry Middle Toweru a důraz na chlazení, což dokazuje certifikací NVIDIA SLI Ready a pozicemi až pro 7 velkých ventilátorů.

Instalace


S instalací veškerých komponent nebudeme mít žádné problémy. Jak je vidět, do skříně se pohodlně vejdou Full ATX základní desky a také i dlouhé grafické karty. Poněkud nešťastně nainstalovaný je přední ventilátor, jehož kabel sotva dosáhne na základní desku. Zajímavé je, že tuto chybu dělají téměř všichni výrobci, kteří nám nechávají k dispozici směšně krátké kabely jen proto, že špatně natočí ventilátor.


- klikněte pro zvětšení -

A nyní již k onomu problému, který se týká napájecího zdroje a spodního ventilátoru. Tento problém lze jasně poznat z fotografie - uložení přebytečných kabelů a vlastně i těch zapojených. Jak jsem již řekl, nainstalované plastové vidlice nejsou schopny pevně zajistit kabely a přitom to je třeba, aby tyto neohrožovaly lopatky spodního ventilátoru a neomezovaly průtok vzduchu od něj. Přebytečné kabely mají zase k dispozici jen velmi málo místa mezi zdrojem a ventilátorem a je velmi záhodno je něčím dodatečně upevnit. Ovšem pokud nevyužijeme všechny sloty v základní desce, je možné je ještě také uložit na horní stranu zdroje. Velmi vhodné je tedy z tohoto důvodu využít zdroj s modulární kabeláží a při sestavování dbát na správné vedení kabelů, pokud možno za trayem základní desky. A vůbec nejlepší by bylo vyhodit černé plastové úchyty a nahradit je něčím použitelným.


Teplotní testy


Testy byly prováděny s obvyklou sestavou, která byla doplněna o dvojici ventilátorů Noctua NF-P12, takže maximální počet 120mm modelů se zastavil na pěti. Teplota okolního vzduchu se v průběhu testování držela něco nad 20 °C a o zátěž se postaraly program 3DMark03, Prime95 a h2benchw.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM) + pasta Arctic Cooling MX-2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
  • Ventilátory: Noctua NF-P12

Dle počtu ventilátorů je jasné, že není možné vyzkoušet všechny konfigurace, a tak jsem se snažil vyzkoušet především ty, které mají smysl. Musíme však z něčeho vycházet a to bude stav, kdy byla skříň chlazena pouze zadním ventilátorem (zdroj se stará sám o sebe na chlazení skříně se tak podílí už pouze grafická karta). Dále jsem zkusil zapnout spodní ventilátor, po něm přidal i boční. A nakonec bylo záhodno ještě vyzkoušet, jak se projeví, když tyto dva nasávající ventilátory budou v horní pozici vzduch naopak posílat mimo skříň. Ze zkušeností se skříněmi využívajícími HDD šachtu otočenou o 90° vím, že přední ventilátor dokáže leda ochladit pevné disky (k čemuž je také určen) a na zbytek komponent nemá téměř vliv. Proto se pouze podíváme, jaký má vliv právě na pevný disk a ze zbytku testů jej vyloučíme.


Pouze zadní zapnutý
CPU
30 °C
47,5 °C
Chipset
33 °C
52 °C
GPU
55 °C
75,5 °C

Začínáme tedy s testem, kdy byl zapnutý pouze zadní ventilátor. Ten zajistil celkem průměrné teploty, které samy o sobě stačily na bezproblémové chlazení celé sestavy. Grafická karta ani nebyla donucena příliš zvyšovat své otáčky, což činí až s teplotou nad 80°C.

Zadní + spodní
CPU
29,5 °C
47 °C
Chipset
32 °C
50,5 °C
GPU
54 °C
73 °C

Spodní ventilátor se podepsal především na snížení teploty grafické karty o 2,5 °C. Čipová sada také mohla využít blahodárného proudu čerstvého vzduchu, ale procesor již tolik ne, což je pochopitelné, protože je cesta mezi spodním ventilátorem a chladičem procesoru zahrazena právě grafickou kartou.

Zadní + spodní + boční u procesoru
CPU
30 °C
47,5 °C
Chipset
33,5 °C
51,5 °C
GPU
55 °C
77 °C

Grafická karta tedy měla k dispozici spodní ventilátor a k tomu se ve třetím testu přidal i ventilátor v bočnici naproti procesoru. Ale jak je vidět, vzduch z něj spíše narušil celkové proudění skrz skříň a to nejvíce odnesla překvapivě grafická karta. Teplota procesoru se vrátila k původní hodnotě, což nám říká, že tento systém není zrovna nejvhodnější. A nakonec se podíváme, co se stane, když budeme vzduch ze skříně více vysávat, než vhánět dovnitř.

Zadní + dva vrchní
CPU
27 °C
43,5 °C
Chipset
31 °C
48 °C
GPU
52 °C
70,5 °C

Vrchní dvě pozice byly osazeny dvěma 120mm ventilátory a podívejme se, co nám to udělalo s teplotami. Všechny velmi výrazně klesly, což jasně ukazuje na to, že u této skříně se daleko více vyplatí vyhánět vzduch ven.



Tato skříň jinak využívá stejné ventilátory jako ostatní od Cooler Masteru. Jejich tvar je standardní a zaručuje průměrný průtok vzduchu, který jsem měřil již zde. Hlučnost je jinak adekvátní k 1200 RPM, na nichž tyto ventilátory běží. Jejich motorky jinak pouze slabounce vrčí a pokud nejste vyloženě náročný uživatel, určitě vám tyto ventilátory budou stačit. A pokud jste náročný, tak vás stejně v tomto ohledu asi neuspokojí žádná skříň, tedy leda ty, co se dodávají bez ventilátorů a dávají uživatelům větší volnost. Důležité také je vědět, že hlučnost ventilátorů se v bočních pozicích znásobí a i jeden dokáže začít s ní pořádně vibrovat.