Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF XB: kostka pro kutily

15.1.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF XB: kostka pro kutily
Další ze skříní řady HAF pojala společnost Cooler Master poněkud netradičně. Její model HAF XB můžeme považovat za skříň typu kostka, která však dokáže pojmout i výkonnou sestavu založenou na základní desce ATX plné velikosti. A jak je na tom dále?
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Proces instalace komponent do skříně Cooler Master HAF XB má svou logiku danou jejím provedením. Jako první bychom měli tedy instalovat komponenty do spodní části, čili zdroj a úložná zařízení. Výjimkou je pochopitelně šachta se stanicemi X-dock, k níž je třeba pouze přivést kabely, pokud ji tedy budete chtít využít. Výhodou pak je, že do horní části si pak už jen protáhnete potřebné kabely, čili nejspíše jen hlavní ATX svazek, pomocné EPS +12V a nakonec případně kabely PCIe pro napájení grafiky.




- klikněte pro zvětšení -


Umístit základní desku je pak snazší než v případě instalace do normálního toweru, neboť k ní máme přístup i z boků a není kolem ní vůbec nic, co by bránilo v přístupu. Je to opravdu jiné kafe než v případě Xigmatek Gigas, kde je pozice desky až vespod a uživatel nemá možnost sejmout boční panely.




- klikněte pro zvětšení -


Podívejme se ještě na disk v šuplíku X-dock. Ten má jednoduché provedení, takže disk do něj stačí zacvaknout a zajistit pomocí kovových hrotů a pak jej s šuplíkem zasunout do šachty, kde se bezpečně navede na nastražené konektory.






Chlazení skříně


HAF XB má na jednu stranu dobře vyřešené chlazení hlavní části, což si tedy uživatel případně sám upraví, ovšem spodní komora s disky, mechanikami či SSD už je na tom hůře. Jde ale především o pevné disky ve stanicích X-dock, protože mechaniky a SSD není třeba nějak extra chladit, ovšem v případě disků v plastovém rámečku a úzké komoře je to věc jiná. Jim by slušelo přímé ofukování, ovšem toho se zde nedočkáme, neboť spodní komoru mají větrat pouze dva volitelné 80mm ventilátory a ty jsou umístěny na opačné straně skříně a vzduch k nim bude zcela jistě proudit daleko snazší cestou než skrz úzké šuplíky osazené disky.

Další ventilátory jsou vepředu, a to dva 120mm a 1800RPM modely A12025-18CB-3EN-F1. U nich výrobce udává ve specifikacích manuálu hlučnost 17 dBA, čímž zdatně konkuruje informacím firmy Thermaltake, ale na webových stránkách je již téměř uvěřitelná hodnota 21 dBA. Nicméně je jasné, že dva ventilátory na 1800 RPM budou dělat silný hluk a raději bych zde viděl nějaké pomalejší modely, nebo lépe integrovaný regulátor otáček v předním panelu. Ve stávající podobě bude nutné pro dosažení tichého běhu skříně ventilátory nějak regulovat a pokud to nepůjde přes základní desku, bude si uživatel muset dokoupit nějaké vhodné řešení.

Ovšem nesmím zapomenout výrobce pochválit za tento způsob chlazení hlavní komory. Přední ventilátory mají před sebou jen prachový filtr a za sebou už jen volný prostor, a vzduch má tedy přímou a krátkou cestu k procesorovému chladiči a kartám. Zde se tak lépe než kdekoliv jinde bude hodit věžovitý chladič procesoru s vhodným natočením, které bude odpovídat směru proudění vzduchu od předního panelu. Vzadu pak může, ale nemusí být nápomocen dodatečný 120mm ventilátor. Chladič grafické karty by pak měl mít nejlépe systém přímého vyfukování horkého vzduchu mimo skříň, aby také odpovídal celkovému konceptu. A z tohoto způsobu chlazení se budou těšit i paměťové moduly, které jsou přímo vystaveny jednomu z předních ventilátorů.

Takovéto uspořádání by dle mého názoru naprosto stačilo, ovšem dnes bohužel vládnou cedníkové skříně, a tak máme obě bočnice děravé a vrchní panel ještě víc. Navrch je v něm ještě pozice pro 200mm ventilátor, samozřejmě bez prachového filtru, čímž celkový koncept pozbyl smyslu. Ale je to moderní.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň přišla vybavena dvěma 120mm ventilátory s otáčkami 1800 RPM. My jsme je poněkud uklidnili na otáčky cca 1200 RPM doplnili o až další zadní, což byl 120mm Noctua NF-P12.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, zařídit nám to mohou dle představ výrobce dva zadní 80mm ventilátory. V našem testu jsme je použili, ale byly pro chlazení disku vcelku k ničemu, a to z jednoho prostého důvodu. Ony by sice měly odvádět vzduch především z dolní komory, jenomže ta je s horní propojena velkými průduchy a ta mrška vzduch bude samozřejmě proudit především cestou nejnižšího odporu, čili určitě ne skrz titěrné otvory v rámečku, za nimiž je hned pevný disk. Testovací model HDD tak pracoval při výrazně vyšších teplotách než obvykle (klidně i nad 40 °C), což by jej mohlo při vysoké zátěži a letních teplotách ohrožovat.

Možná že Cooler Master už uvažuje tak, že očekává od uživatele zakoupení SSD pro systém, u nějž není zahřívání důležitým tématem, a pomalého a vysokokapacitního HDD pro data, kde se zase neočekává velké vytížení a spotřeba, čili i zahřívání. Nicméně s chlazením pevných disků na tom tato skříň prostě není zrovna dobře.

Pro chlazení hlavních komponent jsme využili především dva přední ventilátory zpomalené na cca 1200 RPM pomocí zátěžových potenciometrů. Pak byl přidán třetí kousek dozadu (Noctua NF-P12P)


2x přední 120mm ventilátor
CPU
27 °C
47 °C
Chipset
37 °C
56 °C
GPU
58 °C
79 °C


Už se základní výbavou je chlazení u této skříně velmi výkonné, a to očividně díky své jednoduchosti a přímočarosti. Pokud přidáme dozadu ještě jeden ventilátor, teploty se už moc nesníží, však vzduch může ze skříně unikat velmi snadno.


2x přední + 1x zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
46 °C
Chipset
36 °C
55 °C
GPU
58 °C
79 °C


Co se ale stane, když nadbytečné otvory v bočnicích a především ve vrchním panelu zaslepíme? K tomu jsem využil naprosto neprofesionální, ale účinný způsob s využitím papírové lepicí pásky. Poté teploty vzrostly jen nepatrně (cca 1 °C na všech komponentách), takže pokud proděravěné panely zaslepíte důkladně, třeba s využitím zvuk tlumících materiálů, chlazení se příliš nezhorší, ovšem hlučnost by se měla výrazně snížit. Zde je tedy prostor pro další funkční úpravy skříně HAF XB, třeba pomocí dokoupitelného plexiskla, které nahradí vrchní perforovaný panel.