Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box

26.12.2007, Jan Vítek, recenze
Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box
Cooler Master má ve svém repertoáru řadu PC periferií a doplňků, mezi něž rovněž patří široký výběr mezi externími boxy pro pevné disky, které nesou společný název X Craft. V dnešním článku se podíváme na verzi X Craft 360, která nabídne místo pro jeden 3,5“ pevný disk s rozhraním Serial ATA.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box
  2. Zkušenosti z provozu a testy
  3. Závěrečné hodnocení
Pokud potřebujete mít svá data neustále s sebou, pak máte možnost si pořídit několik typů záznamových médií, mezi něž se v poslední době zařadila především zařízení s pamětí typu NAND Flash, ale pro větší množství dat se stále pořád více hodí klasické pevné disky, kde máme na výběr především mezi zařízeními využívajícími 2,5“ a 3,5“ modely. Zatímco 2,5“ externí disky mají velmi podstatnou výhodu v možnosti napájení pouze přes USB port, čímž s nimi není třeba tahat napájecí adaptér, ale 3,5“ disky mají zase výhodu v ceně za gigabyte prostoru a větším dosažitelným kapacitám.



Dnešní produkt je určen pro doplnění libovolným 3,5“ pevným diskem s rozhraním Serial ATA. Ten si dovnitř dle oznámení výrobce bude umět nainstalovat každý, ale nepředbíhejme. Nejdříve se podívejme na obal tohoto produktu. X Craft 360 přichází v netradičně zpracované černé krabici, uvnitř níž je v horní části samotný box zabalený už pouze jen do dvou kusů tvrdého plastu. Jeden z nich bohužel při cestě k nám praskl, ale box naštěstí neutrpěl ani škrábanec. Ve spodní části pak máme červenou krabici s veškerým příslušenstvím.

Model
X Craft 360
Rozměry
132 x 211 x 40 mm
Hmotnost
867 g
Materiály
hliník, plast, ocel
HDD
3,5" Serial ATA
Rozhraní boxu
USB 1.1/2.0, eSATA
Podpora OS
Windows 98 / ME / 2000 / XP / Vista
Mac OS 9.3 a vyšší

X Craft 360 je neveliké zařízení s rozměry 132 x 211 x 40 mm a hmotností 867 g. Skládá se především z hliníku, poté také z černého plastu a nakonec se na něm najde i ocelový plech. Pokud se zaměříme na povrchovou úpravu, pak té nechybí na dnešní dobu tolik moderní lesklé provedení, kterýžto povrch se však zašpiní sotva se na něj podíváte. Možná by byla o něco lepší druhá verze, jejíž barvu výrobce označuje jako titanově stříbrnou.



Přední strana boxu jsou v podstatě pouze dvířka, kterými se dovnitř zasunuje pevný disk. Nahoře a dole mají trošku namodralé kousky plastů připomínající trsátka. Dolní má v sobě pouze natřikrát přerušený kruh z průsvitného materiálu, skrz který bude zářit světlo modré LED signalizující nic jiného než práci pevného disku. Horní „trsátko“ můžete zase posunout směrem dolů, čímž se dvířka uvolní a otevřou.



Zadní panel nabídne samozřejmě veškeré konektory pro připojení zařízení k počítači, kam patří rozhraní eSATA, tedy externí Serial ATA konektor a potom rozhraní USB 2.0. Zcela dole se pak nachází šestikolíkový napájecí konektor a zcela nahoře vypínač napájení. Během používání jsem nezaznamenal, že by box při nečinnosti disk vypínal a samotný Cooler Master o této vlastnosti také nemluví.



Box se dá díky dodávanému podstavci umístit nastojato, ale také jej samozřejmě není problém položit naplocho. Z jedné strany má totiž umístěny malé gumové nožky, díky kterým na hladké ploše stolu pevně sedí a nedrnčí. Z vrchní strany boxu je na leštěném hliníkovém panelu již jen vyveden název firmy – Cooler Master. A nakonec zde máme dvě podlouhlé strany boxu, jež se skládají z plastového rámu, do nějž byl zasazen lesklý kovový a perforovaný plech. Skrz ten se tedy bude dovnitř dostávat čerstvý vzduch a na druhé straně by tedy měl vystupovat. K tomu však bude nutné box provozovat v poloze nastojato.



Co se týče zpracování, to mi připadlo velmi pěkné a solidní. Plasty a kov dobře sedí u sebe, box je celkově pevný a rozhodně tedy nevypadá, že by se měl za pár týdnů rozpadnout. Horší je to již s jeho vzhledem. Je to přeci jen zařízení pro přenášení a jako takové by nemělo být náchylné na poškrábání, což by zcela jistě bylo na hladkém až zrcadlovém povrchu ihned vidět.


Příslušenství


Příslušenství je umístěno, jak jsem již řekl, do rozměrné papírové krabice a je poměrně bohaté. Je zde samozřejmě napájecí soustava skládající se ze síťového kabelu s dvoukolíkem a příslušného adaptéru. A mezi kabeláž patří také dva datové – USB 2.0 kabel a eSATA kabel. Nakonec na příslušném obrázku můžete vidět plastový podstavec pro box s gumovými styčnými plochami.



Vedle tohoto příslušenství je uvnitř krabice ještě CD s ovladači, jednoduchý manuál, ale také pěkný plastový box na samostatný 3,5“ pevný disk, jenž svou hodnotu jistě má. Ušmudlaný povrch boxu si budete moci vyčistit dodávaným jemným hadříkem s logem firmy.