Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box

26.12.2007, Jan Vítek, recenze
Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box
Cooler Master má ve svém repertoáru řadu PC periferií a doplňků, mezi něž rovněž patří široký výběr mezi externími boxy pro pevné disky, které nesou společný název X Craft. V dnešním článku se podíváme na verzi X Craft 360, která nabídne místo pro jeden 3,5“ pevný disk s rozhraním Serial ATA.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Instalace pevného disku dovnitř boxu je opravdu velmi snadná záležitost na několik sekund. Vždyť "nejsložitější" z celé operace je zjistit, jakou stranou disk dovnitř zasunout, na což však stačí jeden pohled dovnitř zařízení a máte jasno, kde jsou konektory. X Craft 360 totiž využívá napevno přimontovaných konektorů, na něž si díky své úzké šachtě disk sám navede, avšak je k tomu zapotřebí, aby box stál nejlépe na svých gumových nožkách v poloze naležato. Vše, co musí uživatel tedy učinit, je otevřít dvířka, lehce dovnitř zasunout disk a poté dvířka opět zavřít, čímž se konektory spojí. Při prvním zkoumání jsem si také všiml, že dvířka jsou trošku volná, ale to se instalací disku spravilo díky vzniklému pnutí.



Při pohledu dovnitř boxu si můžete v zadní části všimnout kovového ramene s kolečkem na konci. To je mechanicky svázáno s dvířky, takže pokud otevřete je, vyklopí se i ramínko. Díky tomu se tedy disk nejen snadno instaluje, ale také snadno vyjímá ven, protože je vytlačen onou páčkou.

Softwarová instalace v případě, že máte moderní operační systém, také nevyžaduje téměř žádné zásahy ze strany uživatele. Disk se po připojení ať už pres USB nebo eSATA rozhraní sám přihlásí a nainstaluje (USB Mass Storage), a vy tak budete muset pouze případně disk pouze inicializovat a naformátovat. Vše je tedy připraveno k tomu, abyste jej mohli ihned začít používat, na což jsme ovšem ostatně dnes již u podobných produktů zvyklí.


Testy přenosových rychlostí


Přítomná rozhraní nám toho k testování příliš nenabízí. Vyzkoušet lze snad pouze jen rozhraní USB 2.0, protože při testování pomocí rozhraní eSATA bychom nezkoušeli schopnosti boxu, ale pevného disku a základní desky. Bylo by to v podstatě stejné, jako kdyby se disk napojil přímo na SATA konektory základní desky. Povíme si tedy pouze něco o tom, jak se disk chová připojený přes rozhraní USB 2.0. Box byl zkoušen na následující sestavě:
  • Základní deska Gigabyte 965P-DS3P rev. 3.3
  • CPU Intel Core 2 Duo E4300 Allendale
  • RAM 2x 1024 MB DDR2-800 GeIL GX22GB6400UDC
  • HDD Samsung HD321KJ + Western Digital WD2500KJ
  • Zdroj Enermax Liberty 400W AWT
  • Instalovaný pevný disk: Western Digital WD2000JS-60NCB1 200 GB

Jde tedy především o základní desku, na jejíž USB rozhraní byl napojen. Zkoušel jsem kopírovat velké soubory, při nichž se ukázaly výsledky uvedené v tabulce. Ty se v průběhu dlouhodobého kopírování držely především na těchto hodnotách a občas trošku zakolísaly.

USB 2.0
Upload
Download
25.300 kB/s
28.600 kB/s

Jak je vidět, rychlosti jsou poměrně vyrovnané s tím, že o nějaký ten MB/s má navíc stahování dat z disku. Je také potěšitelné, že zvláště upload není nijak pomalý. Při použití rozhraní SATA (podporuje Hot-Swap) se samozřejmě dočkáme podstatně větších rychlostí v závislosti na typu použitého disku a základní desce. Dále se podíváme na výsledky z testu ATTO Disk Benchmark, které jsou také zajímavé.



ATTO testuje rychlost pomocí zápisu a čtení souborů o velikosti 512 B až 1 MB. Jak je vidět, výkonnost narůstá od minima, cca 1 MB/s a už u 64kB souborů dosahuje svého maxima a společně s tím se zvyšuje odstup rychlostí zápisu a čtení.

Zbývá si něco povědět o náročnosti disku na čas procesoru a teplotách. Při běžném zápisu byl procesor Core 2 Duo (Allendale) taktovaný na 3,2 GHz zatížen pouze 2 - 3 %. A po asi hodinovém kopírování desítek GB dat na disk jsem jej zkusil vyjmout a ihned změřit povrch externím čidlem teploměru. K exaktnímu měření má tato metoda sice daleko, ale alespoň dostaneme rámcovou představu. Teploměr ukázal 39 °C (okolní teplota 22 °C) a na dotyk byl disk poměrně horký, ale rozhodně ještě do prstů nepálil. Škoda jen, že kovový povrch boxu byl spíše vlažný, takže je nabíledni, že kovová konstrukce k přímému chlazení disku příliš neslouží, což je škoda.