Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box

26.12.2007, Jan Vítek, recenze
Cooler Master X Craft 360 - moderní HDD box
Cooler Master má ve svém repertoáru řadu PC periferií a doplňků, mezi něž rovněž patří široký výběr mezi externími boxy pro pevné disky, které nesou společný název X Craft. V dnešním článku se podíváme na verzi X Craft 360, která nabídne místo pro jeden 3,5“ pevný disk s rozhraním Serial ATA.
Cooler Master X Craft je slušně vypadající produkt, jehož snadné používání ocení především nezkušení uživatelé a také ti, kteří se s něčím takovým prostě nechtějí zlobit. Jako box je díky použitému materiálu dostatečně pevný, ale zároveň bude choulostivý na mechanické poškození a ulpí na něm každé smítko. Díky vnitřnímu kotvícímu mechanismu je instalace disku opravdu záležitostí několika vteřin a stejně tak i vyjmutí a výměna disku. K tomu se hodí i dodávané plastové pouzdro na extra pevný disk.



Přenosové rychlosti přes USB rozhraní jsou standardní a očekávané, takže zde žádné překvapení. Jako hlavní nevýhodu vidím to, že hliníková schránka není přímo využita ke chlazení disku (nejspíše se ustoupilo snazší instalaci), a tak se musíme spoléhat na spodní a horní otvory, skrze něž má vzduch stoupat a disk chladit, což se však neděje zrovna efektivně a při vyšších okolních teplotách by se mohl pěkně zapotit.


Snadná instalace
Potenciálně slabší chlazení disku
Stabilní přenosové rychlosti
Lesklý povrch zvýrazňuje nečistoty
Dobrá výbava
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1730,- Kč s DPH

Za zapůjčení boxu Cooler Master X Craft 360 děkujeme firmě ABACUS COMPUTER


Za zapůjčení pevného disku Western Digital WD2000JS-60NCB1 děkujeme firmě Czech Computer

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Cooler Master X Craft is a neat-looking product which is easy to use and that will be appreciated mainly by inexperienced users or simply those who don't want to have any trouble with new hardware. As a box it is thanks to used materials very solid, but also delicate because of its glossy surface which sets off every bit of dust. Its mechanism for disk installation makes the whole process a matter of a few seconds and it is the same in case of deinstalation or disk change. In that case you'll certainly find the additional plastic case useful.

Transfer speeds via USB interface are standard and expected, so there is no surprise. The main disadvantage, according to me, lies in HDD's cooling, because the outer aluminium shell is not used for these purposes at all, so the disk has to rely on air passing through bottom and top perforation. But this access didn't happen to be as much effective, so in hot environment it may be for your hard drive a bit stressful.