Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide Air 540: konečně svěží vítr

15.11.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide Air 540: konečně svěží vítr
V záplavě tradičních Middle Towerů se občas objeví zajímavá skříň, kterou je radost prozkoumat. Jednou z takových je Corsair Carbide Air 540 typu kostka (Cube), jež se zaměřuje především na poskytnutí silného chlazení. Jde na to přitom velmi jednoduše.
Corsair Carbide Air 540 je velká a vzdušná skříň, která se vymyká z obvyklého konceptu převažujících Towerů. Díky jejím rozměrům ji můžeme označit za typ Cube, čili kostku, neboť je dostatečně široká na to, aby výrobce mohl v její pravé části za trayem základní desky vytvořit další komoru. Do ní se vejdou nejen čtyři SSD, ale také napájecí zdroj typu ATX a k tomu dvě 5,25" zařízení. Pro pevné disky tu zbyly jen dvě pozice, které jsou umístěny v hlavní komoře a mají k dispozici napevno umístěné konektory SATA, díky nimž je výměna disků velmi snadná a rychlá. Tento koncept má také jednu nevýhodu, a sice svůj velký půdorys.




Ocenění TREFA získává počítačová skříň Corsair Carbide Air 540
za originální a účelné zpracování a důraz na chlazení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Samotná skříň je jednoduše zpracovaná, má pevnou konstrukci i bez nasazených bočnic a byla postavena tak, abychom měli ke všem komponentám dobrý přístup a mohli zajistit silný průtok vzduchu skrz hlavní komoru. K tomu dobře poslouží nejen zcela volný prostor, ale také příkladně zpracované ventilátorové pozice bez tradičních mřížek. Zadní pozice je tak chráněna kulatou mřížkou a přední mají před sebou jen masku skříně a magneticky přichycený prachový filtr. Škoda jen že ten nenajdeme také u spodních průduchů pod pozicemi disků, ačkoliv tam pro něj je připraveno místo.

Další dobrou vlastností této skříně je, že její vrchní a přední ventilátorové pozice mohou být vybaveny až 280mm (nahoře) a 360mm (vpředu) radiátorem, přičemž jistě nebude problém dovnitř vměstnat i samostatnou vodní pumpu a expanzní nádobu. Díky tomu si můžeme vytvořit velmi výkonný systém vodního chlazení, jenž bude celý umístěn v interiéru.





Corsair Carbide Air 540 je tedy velmi vhodnou skříní pro výkonné počítače a jejich majitele, kteří však nemohou chtít využít mnoho pevných disků. Díky své originalitě, důrazu na chlazení a jednoduchému, ale účelnému zpracování, si zaslouží naše ocenění TREFA.


Skříň je vhodná pro:

  • herní a všeobecně výkonné sestavy, ovšem ne s mnoha disky
  • vodní chlazení

Plusy


+ jednoduchá a prostorná
+ vzdušná + zpracování ventilátorových pozic
+ pevná konstrukce
+ rychlá výměna disků díky napevno umístěným konektorům SATA
 
 

Minusy


- jen dvě 3,5" diskové pozice
- průduchy pod disky bez prachového filtru
- zabere větší prostor než skříně Tower
 
 
Za zapůjčení skříně Carbide Series Air 540 děkujeme Corsairu.



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair Carbide Air 540 is a large and airy computer case that was created not to be a simple clone of today's usual Towers. We may call it a Cube, because it is very wide. The additional width was used to create a big space behind the main motherboard tray that serves as a secondary room for up to four SSD, na ATX PSU and also two 5.25" devices. For 3.5" hard drives there are also just two trays and these are located in the bottom of the main chamber and they can use firmly attached SATA connectors. Changing a hard drive is therefore quick as a flash. On the other hand, such concept also has a disadvantage - the case fills quite a lot of space.

The case itself is simple, solid even without its side panels and it also should be noted that the user can access each and every component very easy. Simple design and free space means that it is very easy to maintain strong airflow through the case and now it is the right time to mention the fan mount locations which are perfect in my eyes. There are no restrictive grills, just a round wire grill at the back and front mask with magnetic dust filter. It is a shame that bottom vents under the HDD cages have no filter, even though there is a place for it.

Another good aspect of this case is the support for watercooling. There may be installed up to 280mm radiator into the top and up to 360mm into the front part and it should be no problem to find a place even for a classic water pump with an expansion unit. To put it simply, it is a perfect case for a completely watercooled computer.

Corsair Carbide Air 540 may be very well used for power computers provided that their owners won't need to use many hard drives. It is original, simple, yet very useful and with high cooling potential, so in my opinion it is more than worthy of our TREFA prize.
Jak hodnotíte skříň Corsair Carbide Series Air 540 High Airflow?
V anketě šlo hlasovat od 15.11.2013 do 25.11.2014. Počet hlasujících: 13
Výborná69 %
Průměrná8 %
Špatná23 %