Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Flash Voyager GTR 32GB

7.6.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair Flash Voyager GTR 32GB
Nejnovějším přírůstkem do rodiny USB flash disků Corsair Flash Voyager je model s označením GTR, který stojí nad původními Flash Voyager i modely GT. Do nabídky se GTR zařadil teprve v březnu a slibuje jak vysoké kapacity, tak vysoké přenosové rychlosti.
Kapitoly článku:
  1. Corsair Flash Voyager GTR 32GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Corsair Flash Voyager GTR se svým zpracováním z řady Flash Voyager příliš nevymykají. Také nabídnou gumové tělo odolné proti vodě a také mají křiklavé zbarvení, ovšem již ne červené, ale žluté. Zajimavé je, že v momentální nabídce figurují pouze modely GTR s nejvyšší kapacitou 128 GB a GT mají udávaných pouze maximálně 64 GB. My jsme přitom měli minulý rok disk Flash Voyager GT ve 128GB provedení v testu a ten je v nabídce obchodů také stále uveden.


Nejdříve se ale podívejme na dostupné specifikace:

Model
Corsair Flash Voyager GTR 32GB
Materiál
pryž (voděodolná)
Rozměry
100 x 25,5 x 14 mm
Hmotnost
25 gramů
Kapacita
32 GB
Rozhraní
USB 2.0
NAND flash
buňky typu MLC (Multi-Level Cell)
Čtení (sekvenční)
34 MB/s
Zápis (sekvenční)
28 MB/s

Udávané maximální rychlosti sekvenčního čtení a zápisu tedy skutečně hraničí s možnostmi rozhraní USB 2.0, a to stejně jako u minule testovaného 128GB flash disku Voyager GT a spíše je tu větší problém. Ne každá základní deska či notebook má toto rozhraní implementováno tak dobře, aby tyto rychlosti skutečně byly nabídnuty, ať už je samotný flashdisk zpracován jakkoliv dobře. Kvůli tomu budeme testovat na dvou konfiguracích a výsledky si budeme moci porovnat s předchozím testem verze GT, pokud tedy nebude vadit, že dnes je v testu model se 4x nižší kapacitou.

Corsair také hovoří o tom, že zde využil dva řadiče, které spojily své síly pro poskytnutí maximálního výkonu. Záruční lhůtu pak poskytuje pětiletou.


Zpracování disku


Stejně jako ostatní modely řady Flash Voyager je i GTR celý vyroben z odolné pryže, díky níž se nemusíme bát vystavit jej vlhkosti i vodě. Dodává se ve dvou provedeních, kde záleží na kapacitě. "Nízkokapacitní" 32GB verze se spokojí s úzkým tělem s rozměry 100 x 25,5 x 14 mm a hmotností 25 gramů, zatímco 128GB model má již rozměry 101 x 38,5 x 16,5 mm.



Celé tělo i s krytkou konektoru je vyvedeno v černé a žluté barvě s nápisy v bílé, žluté a červené, takže stejně jako ostatní zástupci řady Flash Voyager hraje "všemi" barvami. Tvar disku je



Osobně mi celkové tělo připadlo zpracované celkem kvalitně. Ovšem na druhou stranu je jeho gumová schránka měkká a pod ní se již dle hmatu nachází PCB s čipy. Kdo ví, co se stane po nějaké době nošení disku po kapsách. Osobně bych si i sázel na to, že se může neustálým namáháním vytvořit v plošném spoji nějaký studený spoj, čímž může být celý disk znehodnocen, ale těžko to říci určitě, to bychom museli flash disk rozříznout a podívat se dovnitř.

Krytka konektoru drží díky přilnavosti materiálu pevně, ale je otázkou, jak tomu bude za delší dobu. Není možné ji ale po zapojení disku nasadit na druhý konec disku, kde je očko pro připevnění disku třeba ke klíčům a také modrá LED kontrolka. Krytku si tedy budete muset hlídat.


Příslušenství


Corsair nám na disku nenabídl žádný software pro zálohování či ochranu dat, a tak se musíme spokojit s hardwarovou výbavou. Tam patří krátký prodlužovací USB kabel a také široké poutko určené na krk.



USB kabel se bude hodit, protože zapojení tak dlouhého zařízení do USB portu, které z něj bude vyčnívat o téměř 10 centimetrů, by se mohlo velmi nevyplatit. Pokud ale budeme opatrní, pak se disk v portu samozřejmě sám udrží.