Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Flash Voyager GTR 32GB

7.6.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair Flash Voyager GTR 32GB
Nejnovějším přírůstkem do rodiny USB flash disků Corsair Flash Voyager je model s označením GTR, který stojí nad původními Flash Voyager i modely GT. Do nabídky se GTR zařadil teprve v březnu a slibuje jak vysoké kapacity, tak vysoké přenosové rychlosti.
Kapitoly článku:
  1. Corsair Flash Voyager GTR 32GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení

Výkonnostní testy


Na první stránce jsem hovořil o dvou systémech, na kterých byl Flash Voyager GTR 32 GB zkoušen, stejně jako jeho předchůdce GT 128 GB. Jednak je to desktopový počítač založený na základní desce Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48 + ICH9R) a procesoru Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache). Ten by měl poskytnout dostatečný výkon i kvalitní implementaci pro to, aby flashdisk podal maximální výkon, i když to je otázkou.

A pak to byl notebook řady Asus B80A platformy Intel Centrino (Intel Core 2 Duo 2,1 GHz, 4 GB RAM, Intel GM45 + ICH9-M). Oba systémy využily ale již operační systém Windows 7 v 64bitové verzi.


ATTO Disk Benchmark


První testy ukáží, jak si disk poradí se čtením a zápisem různě velkých souborů. Tato zařízení tradičně pracují pomaleji s menšími soubory a s jejich velikostí se zvětšují i přenosové rychlosti. To můžeme čekat i zde a jako první se ukáže základní deska Gigabyte X48-DQ6 se southbridge ICH9-R.


ATTO Disk Benchmark - Gigabyte X48-DQ6 (ICH9R)


ATTO Disk Benchmark - Asus B80A (ICH9-M)

Jak je z testů znát, v obou případech se výkon flashdisku dostane víceméně na maximum při čtení i zápisu 64kB souborů, což je stejné jako v případě Flash Voyager GT. Toto maximum bylo v minulém testu u zápisu na desce Gigabyte nad 30000 kB/s, kdežto u v tomto testu verze GTR jen jednou mírně přesáhne hodnotu 27000 kB/s. Desktopová sestava zde tedy vychází u testu zápisu lépe, zatímco notebook zase lépe z flash disku čte, ale počkejme si na další test sekvenčního psaní a zápisu.


Sekvenční čtení a zápis


Zde se utkaly stejné počítače v čtení a zápisu asi 1GB souboru. Výsledky byly však v prvním případě u Asusu velmi špatné, protože Total Commander zvládl zapisovat pouze rychlostí cca 4,5 MB/s. Proto nastoupil normální Explorer systému Windows 7, kde se již vše spravilo a přesně to se také projevilo v testu Flash Voyager GT 128 GB.

Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte X48-DQ6 (ICH9R)
Asus B80A (ICH9-M)
Sekvenční čtení
33,20 MB/s
32,66 MB/s
Sekvenční zápis
26,31 MB/s
25,53 MB/s

Výsledky v tomto případě favorizují použití flash disku Voyager GTR 32 GB na základní desce Gigabyte, přičemž se testovalo vícekrát a v různých aplikacích. Pokaždé byl ale výsledek stejný, nebo velmi podobný a průměr z třech měření nám dal hodnoty uvedené v tabulce. Sekvenční zápis i čtení pak bylo pomalejší u Asusu. Je tedy zřejmé, že implementace USB rozhraní a snad i typ OS se znatelně projevuje na celkovém výkonu tohoto i jiných flash disků.

Co se ovšem týče srovnání starší verze GT a novější GTS, pak jsme v podstatě nezaznamenali žádný posun. On ani žádný výrazný být nemůže, protože jsme zde již spíše omezeni použitým rozhraním USB 2.0 a kdo ví, zda by na USB 3.0 tento flash disk nepodal zvláště při čtení lepší výkon. Příští verze řady Flash Voyager by tedy již měla ideálně být kompatibilní s novým rozhraním USB 3.0.

Tvrzení výrobce, že tento disk je schopný dosáhnout rychlostí 34 MB/s a 28 MB/s, se tedy může zakládat na pravdě, ovšem praxe mnohdy ukáže něco jiného, takže informace o výkonu nejsou zrovna jednoznačné.


Závěrečné hodnocení


Corsair Flash Voyager GTR s 32GB přichází při porovnání na serveru heureka.cz s mírně nižší cenou než model Flash Voyager GT se stejnou kapacitou. Při srovnání tohoto flash disku s již testovaným 128GB zástupcem řady GT jsme zaznamenali jen mírné zvýšení přenosových rychlostí, které je ale bezesporu seshora omezované použitým rozhraním USB 2.0.



Otázkou je, jak jsou na tom dnešní modely GT, protože výrobce na svých stránkách udává orientační rychlosti a čtení už pouze pro aktuální řadu GTR, konkrétně 34 a 28 MB/s (čtení a zápis). Z předchozí recenze ale víme, že to u testovaného 128GB disku GT bylo 32 a 28 MB/s, což by odpovídalo, neboť zde jsme zaznamenali mírné zvýšení výkonu.

Tak či tak, pokud se máme dnes rozhodovat mezi flash diskem řady Flash Voyager GTR a diskem GT v kapacitě 32 GB, lepší bude si vybrat novější model GTR. U dalších se již vyplatí sledovat cenu a zkušenosti uživatel, z nichž bychom měli zjistit, jak si dnes modely GT stojí z hlediska výkonu.

Dobrý výkon
Větší rozměry
Voděodolné tělo
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2 300 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech



Graf ceny produktu CORSAIR Voyager GTR 32GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení flashdisku Corsair Flash Voyager GTR 32GB děkujeme firmě Corsair





----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair Flash Voyager GTR in 32GB version comes at this time with a slightly lower price in comparison with Flash Voyager GT version with the same capacity. When comparing the tested drive with already reviewed 128GB model of GT line, we recorded a slight increase of transfer speeds; however, that is still limited from above by USB 2.0 interface.

The question is, how does today's GT line stands with respect to performance. The manufacturer on their site no longer provide an overlook of Voyager GTs' performance. There is just some info about the GTR line that states 34 and 28 MB/s for reading and writing. But from the previous review we know that 128GB GT version's transfer rates were 32 and 28 MB/s, which could apply, since in this review we managed to reach slightly better results.

Anyhow, if one has to decide between flash drive Flash Voyager GTR a GT with 32 GB of capacity, it is convenient to choose GTR. Other capacities have much broader price span, so it would be better to watch it more carefully and also elicit form other users' experience.



Vývoj ceny testovaného produktu: