Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M65 a M95: myší evoluce

2.10.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair M65 a M95: myší evoluce
Před více než rokem jsme vyzkoušeli tehdy horkou novinku, myši Corsair Vengeance M60 a M90, jejichž nástupci dostali označení M65 a M95 a jsou předmětem dnešního článku. Pojďme si je tedy společně prozkoumat a zjistit, co nám tyto další verze nabídnou.

Corsair Vengeance M95

 
Druhý model, Vengeance M95, je stejně jako v případě Vengeance M90 zaměřen na hry typu MMO-RPG, nebo zkrátka tituly či software, kde se upotřebí jeho 15 programovatelných tlačítek. Z nich je celých devět umístěno na levé straně, čili jsou k dispozici pro palec. A zde bude velmi záležet na jejich rozmístění, neboť bude třeba, abychom to pravé mohli nahmatat i poslepu.





- klikněte pro zvětšení -


Myš přišla ve stejně pojatém obalu jako M65 a i zde se až na použitý senzor dočkáme stejných specifikací jako u předchozího modelu.

Model
Corsair Vengeance M95
Rozměry myši
122 x 73 x 39 mm
Hmotnost myši
154 gramů (bez kabelu)
Tlačítka
15 programovatelných, z toho 9 na boku
Senzor
Avago ADNS-9800 LaserStream
8200 dpi
150 ips
Rozhraní
USB 2.0
dotazovací frekvence 1000Hz/500Hz/250Hz/125Hz
Kompatibilita a ostatní
Windows 7, Windows Vista, Windows XP


Zpracování myši


Myš Corsair Vengeance M95 již nemá tak odvážný design jako M65 s otevřeným pláštěm a je spíše konzervativní. Nezapře ale, že patří do stejné rodiny, a to především díky použitým materiálům - hliníku pro základnu a kombinace hladkého a velmi drsného plastu.





Plášť této myši je tedy již celistvý, takže její tvar nevypadá tak divoce, ovšem to dokáží nahradit různá tlačítka a také LED kontrolky. Také logo firmy Corsair i s jeho plachtami je bíle podsvíceno, zatímco u myši M65 jde pouze o potisk. Pevnost těla této myši je velmi slušná a i když se budete velmi snažit, nenajdete slabý článek, přičemž vše, co má lícovat, také velmi dobře lícuje. Kvalita zpracování obou myší je tedy stejně dobrá jako u předchozí generace.





Dvě hlavní tlačítka se zde chovají stejně jako u M65, takže mají spíše lehčí stisk, ovšem kolečko, až vypadá totožně, se ukázalo ve zcela jiném světle. Nejdříve si všimneme krokování, které je daleko jemnější, tišší a díky němu má kolečko i krátkou setrvačnost. Stisk by pak mohl být také lehčí, ovšem především jde o to, že se kolečko lépe vrací do výchozí polohy, takže s prstem nemusíte tak lomcovat a díky tomu ani nehrozí, že přitom omylem stisknete jedno z hlavních tlačítek.

Pak tu máme další dvě tlačítka, a to na levém okraji hlavního tlačítka. Jejich práce je měnit nastavení dpi, přičemž indikátor tu opět nenajdeme. Jeden tu je, ale slouží pro přepínání profilů a jde o šest malých otvorů v hliníkové "římse" před devíti programovatelnými tlačítky, přičemž například třetí zvolený profil neoznačuje jen třetí rozsvícená kontrolka, což by nebylo vůbec patrné, ale tři rozsvícené kontrolky najednou (odspoda). Ještě že tato tlačítka slouží jen pro přepínání dpi, protože jejich stisk je velmi tuhý a i přes jejich malou plochu tato tuhost závisí na místě stisku.

Osamocené vrchní tlačítko nebude sloužit k přepínání profilů, jak by se mohlo zdát, ale k něčemu jinému. Jeho funkci si však vybereme sami až s využitím doprovodného softwaru.





Devět bočních tlačítek určených pro palec má stejné uspořádání jako u předchozí verze. Ta nejhůře dosažitelná, čili dvojice nejblíže k nám, bude přepínat mezi jednotlivými profily. Nejdostupnější je pak jedno velké tlačítko před nimi, jež může posloužit jako výchozí bod, z nějž budeme moci nahmatat všechna další. To tedy s jistou dávkou cviku, však máme jen jeden palec, hmat a devět tlačítek.





Spodná část myši je vyrobena ze dvou kusů hliníku, a to okolní "podkovy a vnitřní výplně, v níž je také zasazen senzor. Teflony zde pak máme sice jen čtyři, ale zato jsou dva z nich velké, takže jejich celková plocha bude podobná jako u M65.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je stejné jako u Vengeance M65, tedy stručný manuál a informace o záruce ve dvou trojúhelníkových brožurkách.