Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M65 a M95: myší evoluce

2.10.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair M65 a M95: myší evoluce
Před více než rokem jsme vyzkoušeli tehdy horkou novinku, myši Corsair Vengeance M60 a M90, jejichž nástupci dostali označení M65 a M95 a jsou předmětem dnešního článku. Pojďme si je tedy společně prozkoumat a zjistit, co nám tyto další verze nabídnou.

Zkušenosti z provozu


Design obou myší Corsair Vengeance M65 a M95 zůstal stejný jako u Vengeance M60 a M90, takže se ani jejich celkové hodnocení nemůže moc lišit. V obou případech jsme ale dostali lepší senzor Avago ADNS-9800 s velmi vysokým rozlišením 8200 dpi a trošku jinak se chovají také ovladací prvky. Stejný senzor ale také znamená, že obě myši, M65 i M95, se chovají velmi podobně.

Co se týče tlačítek, pak těm hlavním není co vytknout, ovšem pro ostatní to ani tak neplatí, především tedy pro kolečko. To je u M65 tuhé a po stisku se špatně vrací do výchozí polohy, což je jeho největší problém, neboť pak s ním nelze rychle klikat. Kolečko u M95 má naopak otáčení velmi lehké, lehčí je i stisk a zde se také již do výchozí polohy navrátí bez problémů, takže v tomto jednoznačně vede dražší M95. U ní se už také kolečko nevrtělo jako u modelu M90.

Boční tlačítka u myši M65 mají sice dobrý stisk, ovšem červený Sniper Button by mohl být posunutý blíže k uživateli, abychom na něj lépe dosáhli. U myši M95 máme na levém boku celkem devět tlačítek, z nichž dvě nejdále od palce také nejsou moc dobře dosažitelná. Dvě nejblíže k uživateli jsou zase určena pro přepínání profilů, čemuž bych tedy osobně raději vyhradil tlačítka vedle hlavního levého a jejich funkce pro přepínání dpi zase může obstarat jedno tlačítko na hřbetu myši. To si ale ostatně můžete sami nastavit díky doprovodnému softwaru.

V ergonomii jsem preferoval model M90, čili i dnes jasně vede model M95, u nějž je znát zaoblené a plné tělo, přičemž polootevřená konstrukce u M60/M65 je spíše nepříjemná, a to především u zadní části pravého plastového panelu, která je ostrá a dře o část dlaně. Osobně jsem tak neustále přehmatával, jak jsem se snažil najít co nejpohodlnější polohu, kdežto myš M90 jednoduše ihned zapadla do ruky. Jinak mají myši podobný tvar i rozměry a určeny jsou pochopitelně výhradně pro pravoruké uživatele.

Senzor Avago ADNS-9800 u obou myší pracoval velmi spolehlivě, k čemuž velmi napomohly i kvalitní teflony, díky nimž se myši vůbec nezadrhávaly a pohybovaly se na naší podložce velmi hladce (CM Storm Weapon of Choice M4 SSK). Samotný senzor se už několikrát osvědčil, však jej využívá myš CM Storm Sentinel Advance II, nejpíše i Gigabyte Aivia Krypton a jako poslední jsme si s ním zkoušeli Genius Gila. I tyto myši tak nemají žádný problém se sledováním povrchu i ve velké rychlosti a při prudkých pohybech, bez problémů zvládnou pracovat na dřevě, bílém papíru nebo i mírně lesklých materiálech. Zrcadlo sice nezvládne, ale na druhou stranu se chytil i na oblém těle skleničky, což mluví za vše.





V CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence až 910 Hz (v závislosti na rychlosti pohybu)



Závěrečné hodnocení


Herní počítačové myši Corsair Vengeance M65 a M95 můžeme označit za evoluci první generace Corsair Vengeance M60 a M90, které představovaly první pokus této firmy. Největší změnou je použití lepšího senzoru Avago ADNS-9800 s vyšším rozlišením, jenž je velmi kvalitní a v těchto myších pracuje výborně.




- klikněte pro zvětšení -


Pochválit také můžeme kvalitní zpracování a materiály, díky čemuž obě myši vypadají dobře a jistě budou i odolné. Osobně však preferuji model M95 kvůli jeho plnějším tvarům, které neřezají do dlaně a také kvůli lépe zpracovanému kolečku, s nímž má Corsair




- klikněte pro zvětšení -


Obslužný software pak již není nestabilní a nastavení výšky pro reagování senzoru již funguje lépe. Uživatelské rozhraní však mohlo být také vylepšeno, alespoň co se týče přiřazování funkcí tlačítkům, které je zmatené.

Myši Vengeance M65 a M95 jsou tedy vylepšené verze předchozích modelů M60 a M90, přičemž pokud vám nesedly ty, zcela jistě vám nesednou ani tyto. A stejně jako původní verze nejsou vůbec špatnými hardwarovými kousky.
 
 

Plusy


+ kvalitní materiály a zpracování
+ tlačítka s dobrou odezvou
+ kvalitní senzor s vysokým rozlišením a teflony
 
 

Minusy


- zpracování kolečka a ostrá hrana těla (M60)
- boční tlačítka vpředu už jsou těžko dosažitelná (M90)
 

Cena v době testování: cca 1.600 Kč s DPH (M65), 1.950 Kč s DPH (M95)
 
 
Za zapůjčení myší Vengeance M65 a M95 děkujeme Corsairu.

 
 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Gaming computer mice Corsair Vengeance M65 and M95 are evolved version of the Corsair Vengeance M60 a M90, or first generation and also Corsair's first attempt for a gaming mouse. The biggest change is the use of better laser sensor, that is the well-known Avago ADNS-9800 with high resolution. This sensor works very well in both models.

Vengeance M65 and M95 are made of high quality materials, which means they should be sturdy and they sure look good. However, personally I prefer the M95 because of its fully covered body that did not cut into my palm and I also liked its mouse wheel more.

Another good point is that the sofware is no longer unstable and its lift height setting also work better. Still it could be mended in more ways, such as the manner of button assignment which is still a bit confusing.

In conclusion, both tested mice are evolved versions of their direct ancestors, the M60 and M90, so I you did not like them, you will surely not like these. And all the four models are in general fine pieces of hardware.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte myši Corsair Vengeance M65 a M95?
V anketě šlo hlasovat od 2.10.2013 do 30.9.2014. Počet hlasujících: 6
Výborné0 %
Průměrné100 %
Špatné0 %