Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Obsidian 350D: elegantně s Micro ATX

17.7.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Obsidian 350D: elegantně s Micro ATX
Společnost Corsair je již dlouhá léta známým výrobcem počítačových skříní a jako takový nabízí na výběr mezi mnoha různými typy. My jsme si vyžádali na recenzi menší model Obsidian 350D, jenž by měl dobře posloužit jako základ pro sestavu s deskou Micro ATX.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která však není založena na procesoru Phenom II X6, jejž využíváme pro testy skříní, jež dokáží pojmout základní desky formátu ATX. Využita byla alternativní sestava vybavená sice procesorem s nižší spotřebou, ovšem ten zase měl také k dispozici slabší chladič, aby se rozdíly teplot lépe ukázaly.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: GIGABYTE GA-H57M-USB3 - Intel H57
  • Procesor: Intel Core i5-661
  • Chladič: BOX
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent proběhla naprosto v pořádku, neboť uvnitř je více než dostatek místa i pro moderní a žravé komponenty, které potřebují výkonné chlazení. Na výšku máme pro chladič procesoru 16 cm volného prostoru a v případě grafických karet snad ani omezeni nejsme, neboť k dispozici je v podstatě celá hloubka skříně.




- klikněte pro zvětšení -


Počítačový zdroj si na své místo také dobře sednul a my pak neměli vůbec žádné potíže s tím, aby jeho kabely dosáhly na místo určení. Spíše šlo o to, kam s přebytečnými kusy kabelů, neboť až na EPS kabel měly všechny více než dostatečnou rezervu a kabelový smotanec vedoucí od předního panelu to rozhodně nevylepší. Nicméně stačí si s kabeláží pohrát, využít dodávané pásky pro jejich stažení a především prostor mezi trayem a pravou bočnicí.




- klikněte pro zvětšení -





Chlazení skříně


Corsair Obsidian 350D je v základní podobě vybaven dvěma ventilátory, jež budou zcela jistě stačit pro chlazení téměř jakékoliv sestavy. Zadní 120mm ventilátor se postará o odvod teplého vzduchu od procesoru a pak tu je přední 140mm ventilátor, jenž může zůstat ve své výchozí pozici, z níž bude ovívat především grafickou kartu či karty. Pokud ho posuneme o kus dolů, pak se postará také o chlazení spodní šachty pro dva pevné disky.

Další rozšíření chladicího systému už Corsair nechává na nás. Můžeme si dopředu přidat další 140mm nebo 120mm ventilátor (popřípadě dva 120mm) a stejnou možnost máme i v horním panelu, kam se ovšem vejde také 240mm nebo až 280mm radiátor vodního chlazení.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 23 °C, tedy v pokojové teplotě. Ventilátory byly ponechány na výchozích otáčkách, což v případě předního 140mm modelu znamená 1000 RPM (54 CFM, 20 dBA) a v u zadního 120mm to je 1200 RPM (32,95 CFM, 18 dBA).

Nasnadě byly především dva testy, v nichž jsme rozumně využili možnosti této skříně. Jednak je to vyzkoušení chladicího účinku zadního ventilátoru a pak se přidal také přední, který je ve výhodné poloze před grafickou kartou a směr vzduchu tlačený jeho lopatkami také odpovídá nasměrování procesorového chladiče.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten byl mimo proud vzduchu od předního ventilátoru, což ruku v ruce s tím, že jeho chlazení není plastovým rámečkem zrovna usnadněno, přineslo teplotu 44 °C. Pokud ale byl přední ventilátor posunut před něj, teplota spadla o celýcjh 7 °C. Pokud tedy chcete mít jistotu dobře chlazených disků, doporučoval bych předek osadit dvěma ventilátory. My jsme pro ostatní testy přesunuli přední ventilátor do výchozí polohy, ze které může dobře ovívat především grafickou kartu.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
29 °C
68 °C
Chipset
32 °C
47 °C
GPU
60 °C
83 °C


Jak je jasně patrné z výsledků, přední ventilátor zde rozhodně má smysl, a to především pro grafickou kartu, ale i ostatní komponenty dokáží těžit z čerstvého přísunu vzduchu.


Zadní 120mm + přední 140mm ventilátor
CPU
28 °C
66 °C
Chipset
31 °C
46 °C
GPU
58 °C
80 °C