Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative FreePoint Travel & FreePoint Travel Mini - Hlodavci na cesty

12.8.2005, Michal Učeň, recenze
Creative FreePoint Travel & FreePoint Travel Mini - Hlodavci na cesty
Kdo by neznal značku Creative a jejich kvalitní produkty zejména z oblasti audio techniky a multimédií. My se tentokrát podíváme na další z produkce této společnosti, kterou jsou bezdrátové myšky určené notebookům a díky malým rozměrům jsou vhodné především “na cesty“.
Kapitoly článku:
  1. Creative FreePoint Travel & FreePoint Travel Mini - Hlodavci na cesty
  2. Creative FreePoint Travel Mini, srovnání, závěr
Přejděme na druhou, menší verzi Travel Mini o rozměrech 9 x 6 x 3,5 cm (nejvyšší hodnoty). Ta se už na první pohled liší zbarvením horního krytu a jinak uspořádanými prvky na spodní straně. Snímač je tentokrát umístěn v přední pravé části, vedle něj je pak umístěno tlačítko reset. Baterie se vkládají podélně a souběžně s nimi je také zdířka na adaptér s tlačítkem eject. Mimořádně zajímavě jsou řešeny teflony, kterých je hned pět. Podobně jako u Travelu jsou dva vepředu a dva po stranách v zadní části, ovšem kulatého tvaru.

Aby byla stabilita myši dostatečně velká, je však ještě jeden teflon na „patce“ myši a to téměř trojúhelníkového tvaru. Na rozdíl od Travelu je spodní část a boky myšky tvořeny z matně černé a neprůhledné umělé hmoty, která je podle mého názoru trochu lépe řešena z hlediska protiskluzu. Skořápka kryjící svrchní stranu je z tmavě šedé metalízy s doplňujícím logem firmy ve světlejšícm odstínu a působí vzhledově lépe než stříbrná u předchozího modelu. Poslední vzhledovou odlišností je již výše zmíněná kontrolka stavu baterie umístěná nad kolečkem mezi tlačítky.










- pro zvětšení klikněte -




Z hlediska praxe a výdrže je materiál dostatečně odolný, tlačítka po delším používání ani nevržou, ani neskřípají. Odolnost teflonů je relativně dobrá, pravděpodobně se při hrubším zacházení neodlepí, problémem může být jejich celkem malá tloušťka, která, ať už jsou ze sebeodolnějšího materiálu, časem podlehne a sedře se až na umělou hmotu „podvozku“ myši.


Bezdrátové spojení


Komunikaci s PC zajišťuje rádiové spojení, které u verze Travel probíhá na frekvenci 27 MHz a u Travel Mini 2,4 GHz. U první zmiňované verze je také zajímavostí vyklápěcí anténka na adaptéru, která u menší verze chybí. Přesto je dosah přibližně stejný a to přibližně něco přes jeden metr. Škoda že nebyla použita modernější technologie bluetooth, u které je dosah o hodně vyšší. Nicméně zaměření myšek na cestování a tedy používání v kombinaci s notebookem nevyžaduje větší vzdálenost.


Snímání


V praxi se myš chová slušně, pokud však překročíte hranici radiového spojení, dá vám to jasně najevo přerušovaným snímáním. Samotný snímač není příliš kvalitní, při prudším pohybu kurzor snadno uskočí, což se však při tomto typu myši dá očekávat a rozhodně pokud jste běžným uživatelem a nehodláte vyhrávat turnaje v PC hrách, tento neduh nepocítíte.










Závěr


Na úplný konec recenze si tedy naposledy oba produkty zvlášť zhodnotíme. Větší verze Creative FreePoint Travel je určena jak pro váš osobní počítač v domácnosti nebo kanceláři, tak pro váš notebook. Rozměry je sice téměř shodná s běžnými myškami, na druhou stranu její tvary zapadnou do brašny přenosného počítače bez problému, nehledě na přiložený obal na přenášení. Zároveň její velikost zaručuje dobré držení i pro uživatele, kteří mají trochu větší ruku. Její doporučená koncová cena činí 699 Kč bez DPH.

Creative FreePoint Travel Mini je od své sestřičky tvarově k nerozeznání, velikost ji však řadí spíše k těm mobilním a také je vhodná pro ty, kteří jsou schopni se smířit s menšími rozměry a trochuu horším držením. Také vyšší cena, která činí 887 Kč bez DPH, je na místě díky trochu lepšímu zpracování a miniaturizaci.

Rozhodně není produktová řada Creative FreePoint Travel určena pro hráče nebo profesionální grafiky, kteří vyžadují precizní přesnost a jiné parametry. Trochu vyšší hmotnost díky bateriím vynahradí pohyb neomezený kabelem. Jako zápor mohu zmínit absenci ovladačů. V konečném důsledku lze však tyto myšky pokládat jako velmi zdařilé a jejich koupí rozhodně svoje finance nevyhodíte oknem.

Myši Creative zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme