Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Live! Cam Optia AF - hi-end na dosah

14.6.2007, Jan Vítek, recenze
Creative Live! Cam Optia AF - hi-end na dosah
V dnešní recenzi se podíváme na nejnovější webovou kamerku z nabídky firmy Creative Labs. Jedná se o Live! Cam Optia AF, jež vyniká vysokým nativním rozlišením 2 megapixely, automatickým zaostřováním a širokou softwarovou výbavou. Důležité však je, jak dokáže své vlastnosti využít v praxi.
Kapitoly článku:
Creative Live! Cam Optia AF není první kamerou s rozlišením 2 Mpix, kterou jsme měli v testu. Tuto premiéru si odbyla již kamerka Microsoft Lifecam NX-6000. Ta je však určena pro použití s notebooky, zatímco dnes testovaná Creative je plně desktopová kamerka, která si nejradši sedne na váš LCD či CRT monitor. Přišla zabalena v celkem originálním balení, kde se pěkně vyjímá za plastovým výliskem v papírové krabici a ta je ještě překryta průhlednou fólií.



Model
Live! Cam Optia AF
Senzor
2 Mpix
Největší rozlišení
1600 x 1200
3200 x 2400 prokládaně
Video
640 x 480 30 FPS
1600 x 1200 5 FPS
Ostření
automatické
Rozhraní
USB 2.0
1,8m kabel
Příslušenství
pouzdro, sluchátka a mikrofon
Min. konfigurace
Pentium 4 1,6 GHz a ekvivalentní
256 MB RAM
500 MB místa na HDD
CD-ROM
USB 1.1
Windows XP SP2
Dop. konfigurace
Pentium D 3 GHz a ekvivalentní
512 MB RAM
USB 2.0

Naštěstí není pro vyjmutí kamery a jejího příslušenství nic složitě stříhat a dovnitř se můžeme dostat celkem snadno. Ukáže se celkem originálně zpracovaný kus hardwaru z různých druhů plastu, avšak kov zde budeme hledat marně. Začneme s podstavcem. Ten se skládá z průhledného plastu, ovšem ten je sám o sobě kluzký a na monitoru či stole by snadno klouzal. Proto byly kontaktní plochy opatřeny přilnavými gumovými povlaky a to na třech místech – na přední a zadní kontaktní ploše a jeden také na rozevíratelné noze z černého plastu. Ta je s průhledným podstavcem vzadu spojena kloubem a v něm se skrývá pružina, takže kamera by měla díky tomu na LCD monitoru pevně sedět.



Ve skutečnosti to však tak jednoduché není. Kamera samozřejmě velmi dobře sedí na rovných plochách a pokud se přitom může přední částí zachytit za hranu monitoru, není problém. Jenomže pokud má váš monitor horní hranu úzkou, řekněme tři centimetry a méně, musíte k bezpečnému umístění použít právě onu černou nohu, která se přitiskne na zadní stranu monitoru. Jenže pokud je ten vzadu zkosený, pak noha i přes svou gumovou plošku sklouzne a kamera pak nemá šanci držet ani když se na hlavu postavíte. To už ji paradoxně daleko lépe umístíte na displej notebooku, jenž je sice velmi úzký, ale zato má zadní stranu rovnou.





Na pravé straně se z podstavce zvedá jedno rameno, do nějž je zapuštěn otočný i ohebný kloub samotného modulu s optikou a snímacím čipem. Tento kloub má velmi dobrý rozsah pohybu, který snad musí stačit každému. Jednak lze kameru pomocí něho natáčet vertikálně v rozsahu 270°. Krajní polohy jsou tedy takové, že buď kamera směřuje přímo dolů, kde je pro ní vyhrazen vykrojený prostor a kde se se slyšitelným cvaknutím zastaví a sama deaktivuje. Nebo ji můžete natočit až dozadu do vodorovné polohy, jak je znázorněno na obrázcích. Příhodné také je, že po otočení objektivu dozadu se obraz automaticky převrátí, aby nebyl vzhůru nohama.



Navíc můžete černý modul v cca +/- 10° rozsahu naklánět v horizontální rovině pro případ, že nekoukáte na monitor zpříma, nebo chcete snímat něco jiného. Takový rozsah se může sice zdát malý, ale vzhledem ke konstrukci kamery a také tomu, že ostatní většinou nenabízí ani to, mi připadá postačující. Na levém konci černého modulu je ještě viditelný kus vyčnívajícího průhledného plastu. Ten při provozu kamery prosvítí integrovaná dioda modrým světlem.



Na modulu najdeme vedle schovaného mikrofonu hlavně a především optický snímač s rozlišením 2 megapixely, jehož čočka byla vybavena automatickým zaostřováním. Celý ‘objektiv’ je obehnán stříbrně zbarveným krytem, ale ten není z broušeného hliníku, jak by se na pohled mohlo zdát, ale opět z plastu. Jak jsem již jednou řekl, kov zde prostě nehledejme, ten je pouze na konci 180cm dlouhého kabelu, který je zakončen feritovým jádrem a USB konektorem. Kabel je navíc vybaven páskem se suchým zipem, aby se mohl snadno smotat a zabalit.



Celkově se mi však kamera svým zpracováním velmi líbila. Solidní podstavec s průhledného plastu a černý lesklý povrch hlavního modulu dodává tomuto produktu příjemný a elegantní vzhled. Jedinou vadou na kráse je v tomto ohledu černá klipsna pro uchycení na LCD.


Příslušenství


Zde se kromě suchého zipu na kabelu bude k přenášení velmi hodit ještě praktická taška z umělého vlákna, již můžete stáhnout provázkem. Vedle kamery se do ní bez problémů vejdou i dodávaná sluchátka – pecky a mikrofon. Nejde o žádný hi-end model, ale pro běžné používání vám postačí, pokud vám ovšem pecky nevadí.



Vedle tohoto veskrze praktického příslušenství zde nesmí chybět manuál i s českou pasáží a CD s ovladači a doprovodným softwarem, na nějž se nyní podíváme.