Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Live! Cam Optia AF - hi-end na dosah

14.6.2007, Jan Vítek, recenze
Creative Live! Cam Optia AF - hi-end na dosah
V dnešní recenzi se podíváme na nejnovější webovou kamerku z nabídky firmy Creative Labs. Jedná se o Live! Cam Optia AF, jež vyniká vysokým nativním rozlišením 2 megapixely, automatickým zaostřováním a širokou softwarovou výbavou. Důležité však je, jak dokáže své vlastnosti využít v praxi.

Softwarová výbava


I zde je třeba před připojením kamery nutné nejdříve nainstalovat software a kameru připojit, až když jste k tomu vyzváni. Instalace ovladačů je naprosto jasná a přímočará. Software si navíc sám v jejím průběhu vyhledá a aktualizuje software. A že je ho pěkná várka:
  • Live! Cam Manager je tu jako první ‘aplikace‘, pomocí níž pohodlně spouštíte další
  • Creative Live! Cam Center pro organizování kolekcí fotografií, pořizování snímků a zachytávání videí. Součástí jsou také pokročilé funkce jako vzdálené monitorování, detekce pohybu a také pořizování videí složených z jednotlivých snímků pořízených po určitých časových intervalech (time lapse)
  • Live! Cam Console umožňuje nastavovat funkce kamery jako sledování obličeje, zoom a další klasické záležitosti
  • Live! Cam Doodling není žužlání kamery, ale užití realtime efektů v případě video chatování s přáteli
  • Live! Cam FX Creator využijete pro předchozí funkci, pro niž si můžete stvořit vlastní efekty z obrázků a další
  • Creative Photo Manager je tu pro organizaci, editování a sdílení zachycených snímků
  • Creative Photo Calendar vám pomůže vytvořit si vlastní kalendář s použitím přiložených šablon a vlastních snímků
  • muvee autoProducer edituje videa v uživatelsky příjemném prostředí
  • SightSpeed váš počítač přemění ve videotelefon s podporou konferenčních hovorů s až čtyřmi lidmi a umožňuje k e-mailům připojovat videozprávy
  • Orb a OrbSecure1 a váš mobilní telefon s přístupem na Web nebo vzdálené PC vám poskytne příležitost šmírovat si vlastní pokoj, což se může občas hodit
  • Kamera a její software dále dovoluje pracovat s dalšími aplikacemi, jako Skype, Windows Live Messenger, Yahoo Messenger a jinými.

S kamerou lze tedy dělat dle tohoto seznamu psí kusy, ale pochopitelně záleží, jak dobře budou zmíněné aplikace pracovat a jaká budou umožňovat nastavení. Je však nad slunce jasné, že o žádné mocné aplikace nepůjde.



Po připojení kamery od USB slotu na vás automaticky vyskočí okno Live! Cam Manageru, která nabídne spuštění dalších aplikací. Dole v settings si můžete nastavit hlavní možnosti, jako spouštění aplikace při startu systému a přiřazení aplikací dostupným funcím (videochat, organizování záznamů, atd.)


SightSpeed

Jako první je zde volba Video Chat a pod tou se skrývá aplikace SightSpeed – jeden z dalších komunikačních nástrojů. Tam si nejdříve musíte zaregistrovat účet a pak si již můžete užívat komunikace s přáteli přes Internet.






Live! Cam Center

Další volbou je již Capture and Monitor, která spustí Live! Cam Center. V něm nalezneme celkem šest záložek se šesti funkcemi. Jako první je obligátní snímání obrazu a zachytávání statických obrázků. Zde kamera nabízí celkem pět rozlišení – od prokládaných 3200x2400 přes nativní 1600x1200 až po nižší rozlišení 1280x960/640x480/320x240. Nastavit si zde můžete i timer – zpoždení v hodnotách 10/5/3/0 sekund.





V druhé záložce můžete zaznamenávat video v celé řadě rozlišení až po nativní 1600x1200. Sem patří 160x120/176x144/320x240/352x288/640x480/800x600/1280x960. Navíc se zde může nastavit také zpoždění a nakonec i zdroj audia.





Detekce pohybu funguje celkem spolehlivě a jednoduše se nastavuje. Zvolit si zde můžete kromě rozlišení videa také aktivní oblast, v níž se obraz bude zachytávat a především i intenzitu pohybu, při níž se spustí alarm a přednastavená akce – záznam videa či odeslání zaznamenané fotografie na e-mail.





Čtvrtou možností je vzdálené monitorování vašeho pokoje či kanceláře. Tam se pochopitelně také nastaví rozlišení obrazu. Nastavíte si FTP, kam se mají obrázky uploadovat, nebo si na serveru můžete stvořit vlastní stránku. Pak stačí zvolit si interval zachytávání snímků a je hotovo.


S českými znaky si software hlavu nedělá







A nakonec je tu již jen funkce Time Lapse, která vám ze zachycených obrázků v nastavitelném intervalu stvoří video s výchozím framerate 15 FPS. To se hodí, pokud se chcete podívat na zrychlený průběh dne, nebo co dělal váš čtyřnohý miláček v průběhu dne (tedy spíše kde všude se povaloval, zatímco vy jste pracovali). A vše si můžete prohlédnout na poslední záložce - My Recordings, kde se vše může roztřidit do adresářů a rozlišit podle data a času pořízení.




muvee autoProducer

Aplikace pro tvorbu videí, muvee autoProducer, vám nabízí jednoduchý způsob pro tvorbu vlastních videí a jejich střih. Nejdříve si zvolíte video, fotografie a hudbu, či si v průběhu tvorby videa pomocí kamery zaznamenáte nový materiál. Následně si vše upravíte podle vlastních požadavků (aplikujete přednastavené styly, nebo si vytvoříte vlastní), stisknete tlačítko ‘make muvee’ a nakonec si finální produkt uložíte nebo vypálíte na optický disk. Celá aplikace je tedy brána jako jeden velký wizard, takže se nemůžete ztratit.


- klikněte pro zvětšení -


Creative Photo Manager

Creative Photo Manager je v podstatě nástroj pro organizování a správu vašich dat, které jste si pomocí kamery zachytili. Jde v podstatě o obdobu Windows Explorer s několika dalšími funkcemi navíc, jako zoom náhledů, snadné vyhledávání, nebo jednoduchou úpravu snímků.


- klikněte pro zvětšení -


Creative Photo Calendar

A nakonec si ukážeme jednoduchou aplikaci pro tvorbu vlastních kalendářů. Je zde připraveno několik šablon, do nichž jednoduše vložíme nějaké ty fotografie a pak již stačí jen provést pár finálních úprav a můžeme tisknout.


- klikněte pro zvětšení -