Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Live! Cam Optia AF - hi-end na dosah

14.6.2007, Jan Vítek, recenze
Creative Live! Cam Optia AF - hi-end na dosah
V dnešní recenzi se podíváme na nejnovější webovou kamerku z nabídky firmy Creative Labs. Jedná se o Live! Cam Optia AF, jež vyniká vysokým nativním rozlišením 2 megapixely, automatickým zaostřováním a širokou softwarovou výbavou. Důležité však je, jak dokáže své vlastnosti využít v praxi.
Kamera Creative Live! Cam Optia AF je velmi kvalitní produkt, což dokazuje již svým zpracováním. Nenajdeme zde sice kovy, ale jinak jsou plasty pevné a kombinace průhledného plastu a lesklého černého těla jinak vypadá velmi pěkně. Také možnosti nastavení objektivu se mi velmi líbily společně s tím, že se dá pohodlně nastavit jednou rukou. Na druhou stranu se mi až tolik nezamlouval podstavec, jenž je kvůli pružné zadní nožce pro některé LCD monitory zcela nevhodný a nedrží na nich.



Softwarové vybavení je velmi bohaté. Najdeme zde širokou škálu aplikací, s nimiž můžeme snímat a zpracovávat fotografie, video a dělat s nimi další věci jako videoprezentace, kalendáře atp. Samozřejmě nemůžeme čekat, že půjde o mocné aplikace, ale spíše o uživatelsky příjemné programy se základními funkcemi.



A co se týče snímání obrazu, tak můžu říci, že jsem se s takovou kvalitou u webových kamer ještě nesetkal, ale výhrady mám stále. Prvním problémem je funkce autofocus, již bych po praktických zkušenostech nejraději vyměnil za manuální ostření. A dále je zde fakt, že kamera sice dosahuje kvalitního snímání při nativním rozlišení 1600 x 1200, ale maximálně při 5 FPS (či 1280 x 960 při 7,5 FPS), což je pro praktické užití velmi málo. Při 800 x 600 již můžete využít 30 FPS, ale obraz pak ztratí na detailnosti a ostrosti. Přesto je ale i tak velmi dobrý. Podle mého názoru tedy za své peníze dostanete adekvátní produkt.


ve vyšších rozlišeních velmi dobrý obraz
automatické ostření nefunguje vždy dobře
na webkameru výborné barevné podání
malá obnovovací frekvence ve vyšších rozlišeních
kvalitní zpracování
podstavec mohl být vyřešen lépe
Cena: cca 2250,- Kč

Za zapůjčení webkamery Creative Live! Cam Optia AF děkujeme firmě Creative



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Webcam Creative Live! Cam Optia AF is a quality product, beginning with its overall appearance and material choice. Even if there are no metal parts used, the plastic body is solid and combination of shiny black body and transparent stand looks very tasteful. I also liked the possibilities of lens positioning, which can be easily done using only one hand. On the other hand, I found that the stand is not able secure the camera on all LCDs, because of its black prop with spring that can easily slip off inclined surfaces.

Software bundle is in this case very rich. You may find a wide range of different applications for taking photos, movies and processing the material further (video presentations, calendars, etc.). Of course, one cannot expect to get powerful software, but rather user friendly programmes with basic functions.

Considering the practical experience and image quality of this webcam, I can say that it is the best I have ever experienced, but still with reservations. The first problem is autofocus function that doesn't always work as anticipated and I would rather use manual focusing. Furthermore, image in native resolution 1600 x 1200 is sharp and overall good, but the maximal framerate you can reach is in this case only 5 FPS (in 1280 x 960 it is 7.5 FPS). In 800 x 600 it is already 30 FPS, but the image you get is not so detailed and sharp as it should be. However, it is still good. In my opinion, Creative Live! Cam Optia AF is a good value for your money.