Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Live! - nové webkamery pro vaše notebooky

6.11.2007, Jan Vítek, recenze
Creative Live! - nové webkamery pro vaše notebooky
Společnost Creative je známá pro svou produkci různých periférií a mezi ně patří i osobní webkamery, kde má asi největší konkurenci u firem Microsoft a Logitech. Dnes to budou dvě nové webkamery určené pro vaše notebooky - Creative Live! Cam Notebook a Creative Live! Cam Notebook Ultra. My se podíváme, co tyto produkty nabízejí.
Obrazové testy

Nejdříve se podíváme, jak kamera dokázala zachytit naše obvyklé testovací obrazce, které byly vytisknuty na fotografický papír formátu A5. Dále se však podíváme také její schopnosti snímat v interiéru. Kamery Creative Live! Cam Notebook (Ultra) jsem nainstaloval na počítač se systémem Windows XP SP2 v následující konfiguraci:
  • Základní deska Gigabyte 965P-DS3P rev. 3.3
  • CPU Intel Core 2 Duo E4300 Allendale + Noctua NH-U12 + NF-S12-800
  • RAM 2x 1024 MB DDR2-800 GeIL GX22GB6400UDC
  • HDD Samsung HD321KJ + Western Digital WD2500KJ
  • Zdroj Enermax Liberty 400W AWT

Předem si dovolím pár slov k běhu těchto kamer. Byl vcelku bezproblémový, ovládací program nijak nepadal, reagoval rychle a kamery v každém případě správně detekoval. Notebook k vyzkoušení běhu kamer na slabší konfiguraci jsem po ruce bohužel neměl. Obraz kamer byl velmi odlišný už jen z toho důvodu, že verze Ultra má velmi široký úhel záběru - dle specifikací 80°. To jí jednak poskytuje sledovat daleko více dění, ale obraz samotný je soudkovitě zkreslený, což je samozřejmě naprosto normální. Hurá ale na testy.


Live! Cam Notebook


Live! Cam Notebook Ultra

Ostrost obrazu jde u první kamery nastavit objektivem manuálně, ale přesto jsem nedokázal vyladit zcela ostré linky a vše zde bylo zahaleno do mlhy. V druhém případě jde spíše o to, že předloha byla umístěna kvůli širokému záběru kamery příliš blízko, ale aspoň můžeme dobře vidět soudkovitost celého obrazu.


Live! Cam Notebook


Live! Cam Notebook Ultra

Černobílý přechod zvládly obě kamery celkem dobře, ale Ultra měla sytější obraz a méně šumu.


Live! Cam Notebook


Live! Cam Notebook Ultra

U barevného přechodu předvedla lepší barvy také Ultra. Její zelená barva neměla takový modrý nádech a celkově je její obraz jasnější a prokreslenější.


Live! Cam Notebook


Live! Cam Notebook Ultra

To se projevuje i na jemných barevných přechodech, kde je zelená barva snad až moc výrazná. U základní verze se také projevuje rozkostičkovaný obraz, což je nejvíce patrné v dolních dvou pruzích.


Live! Cam Notebook


Live! Cam Notebook Ultra

Na snímku koláže fotografií se již rozdíly tolik neprojevují, jak je celkem běžné, ale přesto tu nějaké jsou. Předně to je čistší obraz kamery Ultra, lepší podání zelené a žluté, ale na druhou stranu je zde vybledlejší červená. Počkejme si ale na reálné scény, které prokáží schopnosti kamer při nepříznivých podmínkách.

Denní osvětlení - protisvětlo



Live! Cam Notebook


Live! Cam Notebook Ultra

Zde se již naplno prokazují kvality kamery Live! Cam Notebook Ultra. Obraz bytového povaleče je celkově čistší, ostřejší a kamera viditelně lépe zvládá snímat i při nepříznivých podmínkách proti světlu.


Slabé osvětlení - žárovka



Live! Cam Notebook - 2 až 5 FPS


Live! Cam Notebook Ultra - 5 FPS

Dále tu máme našeho obvyklého testera v místnosti nepřímo osvětlené 60W žárovkou. Kamera Live! Cam Notebook má sice obraz světlejší, ale opět je více rozostřen a nemá hloubku. Více se mi tedy i tak líbí obraz kamery Live! Cam Notebook Ultra, u níž jsem navíc nezaznamenal, že by se jí obraz trhal, tedy nad rámec obnovovací frekvence 5 Hz. Live! Cam Notebook se však především při pohybu obraz cukal kolikrát klesnul i k 2 Hz.


Velmi slabé osvětlení



Live! Cam Notebook - 5 FPS


Live! Cam Notebook Ultra - 5 FPS

Téměř to samé platí v případě, že byl chobotník osvětlen pouze slabě pomocí monitoru. Zde je ale obraz Ultry už příliš slabý, ale normální verze jej měla na druhou stranu velmi zašumělý. Zasekávání obrazu již u kamery Live! Cam Notebook kupodivu zmizelo.