Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtečka paměťových karet Apacer

20.12.2001, Štěpán Mrázek, recenze
Čtečka paměťových karet Apacer
Paměťové karty se používají jak v kapesních počítačích tak i digitálních fotoaparátech, dva poměrně velice rozšířené druhy jsou Compact Flash a Smart Media. Podívali jsme se na duální čtečku, která je schopna pracovat s oběma těmito kartami.
Paměťové karty jsou dnes již poměrně velice běžným artiklem. Nejběžněji se používají v digitálních fotoaparátech či kapesních počítačích, případně ještě v MP3 přehrávačích. Ve všech případech je občas nutné přehrávat data mezi daným zařízením a stolním počítačem a k tomu se nejlépe hodí čtečka paměťových karet.

Jedny z nejběžnějších paměťových karet jsou Compact Flash a Smart Media pro které je také určena čtečka (ona zároveň i zapisuje, ale název zapisovačka zní poněkud divně) Apacer AP-CSCRU10. Dostali jsme ji zapůjčenou zároveň s kartou (jak SM tak i CF) o velikosti 64 MB. Samotná čtečka dorazila v poměrně hezké krabici, ostatně posuďte sami:



Obr. 1 - Krabice se čtečkou paměťových karet a příslušenstvím

Součástí příslušenství je stručný manuál a CD s ovladači. Čtečka samotná je poměrně zajímavá svým vzhledem, rozhodně žádný hranatý kvádr :o). Použité barvy jsou taktéž velice vkusné a rozhodně nikoho neurazí (viz obrázek 2). Čtečka se připojuje přes rozhraní USB, ze kterého je také napájená a není proto nutné k ní připojit jakýkoliv další kabel.

Pozn. Vzhledem k faktu, že se jedná o příslušenství, které je neustále na očích, tak se zaměřuji na vzhled více než u jiného hardwaru.


Obr. 2 - Čtečka paměťových karet Apacer AP-CSCRU10

Pro srovnání velikosti zde uvádím fotografie obou paměťových karet s korunovou mincí. Je vidět, že paměťové karty jsou opravdu velice malé a přenášet množství dat je dnes poměrně snadné.



Obr. 3 - Paměťová karta typu Compact Flash



Obr. 4 - Paměťová karta typu Smart Media

Pozn. Čtečku jsem podrobil i testům v Sandře s oběma paměťovými kartami, ovšem výsledek je téměř totožný. Pro paměťovou kartu Compact Flash je výsledný index 612, pro Smart Media pak 606.

Za optimální bych považoval, kdyby se jeden typ paměťových karet ustálil jako standard a používal se místo diskety, do kapesních počítačů, do digitálních fotoaparátů, etc. Bojím se, že toto ovšem není možné vzhledem k existenci několika různých druhů od různých firem.

Cena: 1 360 Kč s DPH
Záruka: 12 měsíců

Cena 64 MB CF karty: 1 440 Kč
Záruka: 36 měsíců

Cena 64 MB SM karty: 1 360 Kč
Záruka: 36 měsíců

Za zapůjčení čtečky Apacer AP-CSCRU10 a obou paměťových karet děkujeme firmě Czech Karma