Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu

20.12.2005, Jan Vítek, recenze
Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu
Rozhodli jsme se otestovat 4 chladiče procesorů, jež svůj výkon zakládají na účinnosti heatpipe, které se v dnešním chlazení komponent už dokonale zabydlely. V testu jsou Thermalright XP90C, Zalman CNPS9500 LED, Scythe Ninja a Thermaltake Tower112 Cu.
Jak je vidět z výsledků, souboj to byl z větší části velmi vyrovnaný a bude tak velmi nesnadné určit vítěze. Pokusím se tedy krátce shrnout dojmy z chování každého chladiče zvlášť.


Thermalright XP90C

Rozměry nejmenší chladič v testu je velmi zajímavou volbou pro ty, kteří si potrpí na klasiku a nemají ve skříni tolik místa. Nabízí velmi slušný výkon i při nízkých otáčkách, snadnou instalaci s výsledným slušným přítlakem a podporu 80 i 92mm ventilátorů. Ty si ale musíte dokoupit sami, takže pořizovací cena není konečná. Navíc, pokud vlastníte desku se socketem 775, je nutné si retenční modul za cca 200 Kč rovněž dokoupit samostatně. Celkově jde ale o výtečný chladič, na kterém jinak nevidím žádné mouchy.

Cena: cca 1400,- Kč s DPH




Zalman CNPS9500 LED

Zalman se s tímto inovovaným výrobkem pochlapil. Díky zajímavému konstrukčnímu řešení a použití velmi tenkých plátků se dosáhlo velké aktivní plochy za cenu malé hmotnosti. Celkový design je podtržen výkonem ještě o chlup větším, než má XP90C. Výhodou také je směr tlačeného vzduchu, jenž je nucen proudit dozadu k vyfukujícím ventilátorům zcela ve shodě se správným prouděním vzduchu v počítačové skříni. Kamenem úrazu je zde ale samotný ventilátor a zvuky z něho se linoucí, jež v opravdu tichém PC nemají co dělat. Je sice možné, že to je zrovna vada testovaného kousku, ale to nevylučuje, že si podobně vadný kus rovněž nepořídíte. Nesmím také zapomenout na výhodu v dodávané kvalitní redukci otáček.

Cena: cca 1750,- Kč s DPH




Scythe Ninja (SCNJ-1000)

Ninja se právem stál výkonnostním králem celého testu, i když jeho panování je vratké a využívá podpory silnějších 120mm ventilátorů. Stejně tak jako XP90C se velmi příjemně instaluje a má slušný přítlak. Díky použití lehkého hliníku se také podařilo maximalizovat aktivní plochu za cenu malé hmotnosti, ale to v sobě také přineslo neskromné nároky na prostor, jenž nemusí vyhovovat všem. Jeho hlavní výhoda v podobě výtečného chlazení při minimální úrovni hluku ale vyvažuje všechny nedostatky a tak se nerozpakuji ho prohlásit za vítěze testu.

Cena: cca 1550,- Kč s DPH



Za svůj výkon a celkové zpracování si tento chladič rozhodně zaslouží ocenění, takže mu udělujeme Trefu Světa Hardware.




ThermalTake Tower112 Cu

Tento chladič sází na brutální hmotnost a aktivní plochu, ale ostatní chladiče nám ukázaly, že to jde i podstatně lépe za použití menší hmotnosti. Středověký způsob uchycení, nutnost užití silného proudu vzduchu za cenu zvýšené hlučnosti a problémy s instalací na některé sockety tento chladič odsouvají na samotný konec v žebříčku testu. Není se co divit, vždyť výrobek je to letitý a tak se nemůžeme divit, že tak dopadl. Spíše se divím, že se vůbec ještě prodává v nezměněné podobě; ThermalTake by jej měl buď nahradit novou revizí, nebo rovnou stáhnout z prodeje. Uživatel má zde daleko vhodnější volbu v podobě XP90C, jenž je po všech stránkách lepší.

Cena: cca 1350,- Kč s DPH




Za poskytnutí chladičů Thermalright XP90C, Zalman CNPS9500 LED, Scythe Ninja
a ventilátorů Papst 3412 N/2GLE a 4412 F/2GL děkujeme firmě JSC-Computers.



Dále děkujeme firmě Ridea distribution za poskytnutí základní desky DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D