Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu

14.2.2008, Jan Vítek, recenze
Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu
Dnes se podíváme na nadílku nejnovějších VGA chladičů od Thermalright, Thermaltake a Zalman. Testovat budeme na grafické kartě s čipem NVIDIA GeForce 8800 Ultra, tudíž kompatibilita s řadou GeForce 8800 je společným faktorem všech čtyřech modelů.

Thermaltake TMG ND5


Druhý z modelů firmy Thermaltake je TMG ND5 (CL-G0099). Jedná se o chladič z kolekce TMG - Thermal Maximum Grade, jenž je určen pro grafické karty NVIDIA GeForce 8800 GTS/GTX. Ultra ve výpisu není, ale chladič na ni musí jít nainstalovat a my aspoň uvidíme, zda na ni bude stačit. Zabalený je klasicky v rozložitelném plastovém obalu, v němž si jej můžeme dobře prohlédnout i bez vybalování. Obal na rozdíl od předchozího přišel bez poškození.


Model
Thermaltake TMG ND5
Rozměry
179,8 x 122,3 x 34,1 mm
Hmotnost
365 g
Materiál
hliník, měď, 4x heatpipe
Ventilátor
80 x 25 mm
1650 RPM
16 dBA
napájení přes Peripheral Power
Kompatibilita
NVIDIA GeForce 8800 GTS/GTX

Co se týče jeho koncepce, pak ta je nám dobře známá. Jde v podstatě pouze o úpravu chladiče TMG ND2. A ten ve své podstatě není nic jiného, než obdobou chladičů Arctic Cooling Accelero X1/X2. Využita je zde rozlehlá a plochá základna skládající se z měděného heatspreaderu a hliníkového zbytku.





Z měděné základny pak souběžně vychází čtyři heatpipe. Ty se po celé výšce chladiče drží těsně u sebe, což me možná trochu škoda, protože kdyby se rozdělily, zasáhly by větší plochu žeber, čímž by se měla zlepšit distribuce tepla. Takto jsou ale vzdálené konce žeber až příliš daleko od nejbližší heatpipe. Hliníkové žebroví zakrývá seshora průhledný plast, jenž zde samozřejmě není kvůli tomu, aby bylo na co dát fešnou samolepku, ale kvůli usměrnění toku vzduchu.





A když už jsme u vzduchu, pak o ten se stará černý radiální ventilátor s velkým množstvím žeber. Ten oplývá rozměry 80 x 25 mm a základními otáčkami 1650 RPM, které nebude stejně jako v předchozím případě snadné regulovat, protože se ventilátor napájí pomocí Peripheral Power konektoru. Udávaná hlučnost je přitom 16 dBA (v Sone to je 0,4). Při těchto otáčkách by TMG ND5 měl být podstatně tišší než předchozí DuOrb. Uvidíme ale, jak to bude s výkonem.




Příslušenství


Mezi příslušenstvím zde najdeme také jen to nejnutnější, což je manuál (který však není ani třeba), dále teplovodivé podložky na ostatní čipy, malé pasivky pro regulátory napětí a samozřejmě také šroubky. Teplovodivá pasta je již aplikována přímo na styčné ploše chladiče, takže v příslušenství není.




Instalace


Díky úzké specializaci tohoto chladiče je instalace dílem okamžiku. Nejdříve samozřejmě po kartě rozmístíme na příslušná místa teplovodivé podložky (paměťové čipy a NVIO) a čtyři hliníkové pasivy (regulátory napětí).



Pak již stačí jen přiložit chladič, slícovat závity s montážními otvory a zajistit chladič pomocí šroubků, na něž nezapomeneme nasunout plastové podložky.