Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu

14.2.2008, Jan Vítek, recenze
Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu
Dnes se podíváme na nadílku nejnovějších VGA chladičů od Thermalright, Thermaltake a Zalman. Testovat budeme na grafické kartě s čipem NVIDIA GeForce 8800 Ultra, tudíž kompatibilita s řadou GeForce 8800 je společným faktorem všech čtyřech modelů.

Zalman VF1000-LED


Společnost Zalman v minulosti přišla s několika inovativními chladiči, které se staly základem pro další pokusy jiných výrobců. Dá se tedy říci, že po mnoho let udával Zalman v oblasti chlazení komponent krok, ale to dnes už tolik neplatí, i když se tato firma i nadále drží v čele oblasti svého zájmu.


Model
Zalman VF1000-LED
Rozměry
160 x 100 x 30 mm
Hmotnost
380 g
Materiál
měď, 4x heatpipe
Ventilátor
80 x 15 mm
2 kuličková ložiska
1400 - 2500 RPM
18 - 28 dBA
Kompatibilita
pro řadu GeForce 8800 je nutný ZM-RHS88
Ikona Odkaz na databázi
nelze nainstalovat na karty Matrox, Radeon 9600/9550, NVIDIA PCX 5xxx, GeForce 7800 GS a AGP verze GeForce 6600

Co se týče VGA chladičů, pak můžeme vzpomenout například na vějířovité modely VF700, jejichž síla tkvěla ve výkonu, jednoduchosti konstrukce i instalace. Jejich nástupcem se stala řada VF900 a modely z ní vycházející, kde Zalman opět použil pro chlazení grafických karet heatpipe, které byly již dříve přibaleny k „sandwichovým“ chladičům ZM80D-HP.



Teď již ale bylo na čase, aby se tato firma vytasila s něčím novým, což je logicky pojmenovaný model VF1000 s označením LED, takže je nad slunce jasné, že si zde užijeme světla z diod (konkrétně modrých). Chladič se dodává v zelené nevysoké krabici, skrz jejíž okno prosvítá celá přední strana chladiče. Na zadní straně se, jak je u této firmy zvykem, dozvíme všechny důležité specifikace, snad až na seznam kompatibilních karet, který je zde ale poněkud dlouhý. Všechny jsou nicméně vypsány zde na webu firmy. Uvnitř je chladič chráněn z obou stran tuhým plastovým výliskem, ale ten se dá jednoduše rozcvaknout a není nutné jej nijak ničit.



Co se týče koncepce tohot Zalmanu, ta není nepodobná dalšímu z dnes testovaných chladičů, HR-03 Plus, jenž byl však na trhu (či alespoň jeho základní verze) podstatně dříve. Máme zde tedy měděnou základnu, jejíž lesk je bez přehánění zrcadlový, jak jsme zvyklí z modelu VF900, a z ní vychází stejným směrem čtveřice heatpipe. Základna je kruhová o průměru 31 mm a heatpipe jsou půlcentimetrové.



Čtveřice heatpipe se pak rozděluje na dvě dvojice a každá míří na opačné strany od ventilátoru, aby se pak mohly napojit na žebra, která jsou dle posuvného měřítka 0,25 – 0,3 mm tlustá (specifikace udávají 0,3 mm) a dodržují celkem pravidelný milimetrový odstup, i když jejich konce byly již trošku deformované, ale toho se u takto měkkého a tenkého kovu nevyhneme a není problém je narovnat.



O průchod vzduchu skrz žebroví a vlastně i celou kartu se stará jeden 80 x 15 mm ventilátor s dvěma kuličkovými ložisky, modrým podsvícením a listy natočenými tak, aby vzduch posílaly hlavně do stran, kudy má proudit. Otáčky může uživatel sám ovládat pomocí dodávaného regulátoru Fan Mate 2. Maximální otáčky tedy jsou 2500 RPM s hlučností 28 dBA a minimální 1400 RPM při 18 dBA. Výrobce u všech těchto hodnot udává toleranci +/- 10 %.




Příslušenství


O dodávaném příslušenství jsem se již zčásti zmínil, ale nyní si je shrneme. Důležitým prvkem je malý černý Fan Mate 2 s regulací otáček pomocí potenciometru a k němu patří také nezbytný šestižilový propojovací kablík. Dále tu máme manuál v angličtině a korejštině a nakonec sáček se všemi drobnými součástkami jako jsou podložky, šroubky, paměťové pasivy a také malou tubu bílé teplovodivé pasty.


Zalman VGA RAM Heatsink ZM-RHS88


K novému VGA chladiči Zalman si můžeme dokoupit také ZM-RHS88. Jde o strukturovaný hliníkový pasiv pro karty řady GeForce 8800, ale to se týká pouze starších modelů GTS, GTX a Ultra.



Pasivy přišly velmi pěkně zabaleny v tuhých pěnových pouzdrech, kde se nemohly ani hnout a byly dobře chráněny proti mechanickému poškození.



Tento pasiv je určen pro chlazení všeho ostatního kromě GPU, tedy paměťových čipů, NVIO čipu a měničů napětí. Dostanete celkem tři kusy - hlavní masiv, jenž je určen pro všechny modely a pak dva vedlejší pasivy pro napájecí oblast, z nichž si vyberete podle modelu své karty. Jeden z nich je určen pro GeForce 8800 GTS a druhý pro GTX a Ultra.



Nakonec v balení dostanete obvyklé drobné příslušenství pro montáž pasivu.




Instalace



Instalace chladiče Zalman začíná umístěním pasivu ZM-RHS88, ale ten je třeba složit. V podstatě ale pouze pomocí šroubků k sobě uchytíme hlavní část a jednu z menších dle typu karty. Poté je třeba z teplovodivých podložek odstranit ochranné fólie a pak již můžeme pasiv přiložit na kartu, prostrčit jeho šroubky skrz montážní otvory a z druhé strany zajistit matičkami.



Tím máme polovinu práce hotovu. Poté si vezmeme hlavní chladič, namažeme GPU teplovodivou pastou, na příslušná místa základny chladiče namontujeme šroubky a stejně jako v předchozím případě chladič přiložíme na kartu a z druhé strany jej zajistíme. Instalace je tedy snadná a přímočará.