Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu

14.2.2008, Jan Vítek, recenze
Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu
Dnes se podíváme na nadílku nejnovějších VGA chladičů od Thermalright, Thermaltake a Zalman. Testovat budeme na grafické kartě s čipem NVIDIA GeForce 8800 Ultra, tudíž kompatibilita s řadou GeForce 8800 je společným faktorem všech čtyřech modelů.
Na závěr si můžeme shrnout vlastnosti testovaných chladičů. Nejdříve Thermalright HR-03 Plus podal ty nejlepší výsledky co se týče výkonu chlazení, avšak nelíbila se mi jeho instalace, kde jsem se musel potýkat s nekvalitně provedenými součástkami, což vyústilo v utržení jednoho ze šroubků. Větším problémem jsou ale vysoké prostorové nároky. A nakonec tento chladič měl také sám o sobě nejvyšší cenu, přičemž si k němu musíte pořídit také ventilátor.



Chladič Thermaltake DuOrb nepřekvapil snad v žádném směru. Už od pohledu má tento chladič oproti ostatním malou účinnou plochu, což nezachránily ani dva ventilátory. Kvůli jejich vyšším otáčkám také není zrovna nejtišší a osobně vůbec nevidím důvod, proč by si jej někdo měl pořizovat místo originálního chladiče karet GeForce 8800.



Třetím je Thermaltake TMG ND5, coby nejlevnější model v testu. Ten se výkonnostně také příliš nepředvedl, ale jednak není přímo určen pro verzi Ultra a potom také využívá podstatně nižší otáčky než jeho příbuzný. Výhodou tedy je také tišší provoz, ale není problém nastavit nižší otáčky také u originálního modelu.



A nakonec je tu modře podsvícený Zalman VF1000-LED, jenž stojí stejně jako DuOrb, ale pro karty řady GeForce 8800 si dle výrobce musíte pořídit také pasiv ZM-RHS88 a jeho cena mi nepřišla zrovna lidová (viz níže). A co se týče dosažených teplot, pak ty dle mého názoru rozhodně ani při nejvyšších otáčkách neospravedlňují takovou investici.




Ceny chladičů s DPH:
  • Thermalright HR-03 Plus - 1136,-
  • Thermaltake DuOrb - 922,-
  • Thermaltake TMG ND5 - 816,-
  • Zalman VF1000-LED - 920,-
  • Zalman ZM-RHS88 - 760,-

Můj názor tedy je, že opravdu se nevyplatí koupě ani jednoho modelu. Díky nízkým teplotám se sice ospravedlnil právě Thermalright HR-03 Plus, ale jeho nároky na prostor jsou obrovské a pořizovací cena také není nejnižší. Pokud potřebujete dosáhnout nižších teplot vhodných k přetaktování karet, asi nejlepším řešením je vodní blok a příslušný vodní okruh, ale to není řešení pro každého. Ve výsledku je tedy vidět, že NVIDIA má na svých GeForce 8800 kvalitní chladiče, které jsou v klidovém režimu tiché a v zátěži sice hlučí o něco více, ale koho to bude v zápalu hry zajímat.


Za poskytnutí všech VGA chladičů děkujeme společnosti TNTrade s.r.o.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Finally, let's summarize the facts about the tested coolers. First, Thermalright HR-03 Plus performed as the best, considering its cooling capabilities, but there were also many things to dislike. At first, I had to fight with some poorly made small parts, which resulted in a broken screw. A bigger problem is that the cooler needs much space and last, the price also isn't low and we also have to buy an additional 92mm fan.

Thermaltake DuOrb cooler was in no way surprising. Even at the first sight, this model has only small active surface and that can't be remedied by two fans. Because of their rather high RPMs, it is also not the quietest one and personally, I can see no reason to buy DuOrb in order to replace GeForce 8800s stock cooler with it.

Third cooler, Thermaltake TMG ND5, is the least expensive in this test. It also by far isn't the most powerful one, but this cooler is not directly compatible with GeForce 8800 Ultra. The advantage is low noise fan in contrast with DuOrb.

And last, Zalman VF1000-LED costs the same as DuOrb, but for graphics cards with GPU GeForce 8800 you'll need also ZM-RHS88 passive cooler and this one certainly is not cheap. And considering the overall results, my opinion is that investing such a sum of money cannot be justified.

According to me, none of these models are really worth buying. Thermalright HR-03 Plus had some very nice results but its space demands are huge and also purchasing price is not especially low. The only way to reach lower temperatures and occupy no more space than with the original cooler is using a watercooling block, but that is not a solution for everybody. Therefore, it is clear that NVIDIA GeForce 8800s use well designed coolers which are silent in 2D mode. In 3D they are significantly more noisy, but who would care in the heat of the battle.