Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS

25.4.2013, Jan Vítek, recenze
D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS
Dnes se seznámíme s produktem společnosti TerraMaster, a sice s dvoudiskovým NAS serverem F2-NAS prodávaným za rozumnou cenu, jemuž bude dělat soupeře model DNS-320L od firmy D-Link. Uvidíme tedy, kdo koho přemůže nejen v testech výkonu.

TerraMaster F2-NAS

 
Společnost TerraMaster a její produkt je tedy na našem serveru nováčkem, takže si zaslouží zvýšenou pozornost. My si vyzkoušíme jeho celohliníkový NAS box, který může fungovat také jako prostý externí disk s rozhraním USB 3.0.



Zařízení přišlo v jednoduchém černém obalu, z nějž se o něm dozvíme jen pár základních informací, a sice to, že je určeno pro dva disky zapojené v poli RAID a má rozhraní Gb Ethernet a USB 3.0. Na samotném boxu s masivním hliníkovým tělem jsou pak nějaké informační samolepky, které dodávají, že můžeme očekávat i jistou funkci "BITDonwload" (sic), což nepřidá zrovna na dobrém pocitu.

Model
TerraMaster F2-NAS
Procesor
?
Paměť
?
Podpora HDD
2x 3,5" Serial ATA
exFAT
RAI0,RAID1,BIG, CLEAR (volby pro použití s rozhraním USB 3.0)
LAN
1x 10/100/1000 Gigabit Ethernet
USB
1x USB 3.0 pro připojení k počítači
eSATA
-
LED kontrolky
Ikona Odkaz na databázi
Rozměry
215 x 129 x 113 mm
Hmotnost bez disků
1,2 kg (bez disků)
Hluk
?
Spotřeba
< 19 W (za běhu)
< 1 W (standby)
Protokoly, podpora, atp.
Win7/XP/Vista/Linux
UPnP/DLNA digital multimedia server
iTunes Server
klient pro BitTorrent

Výrobce není zrovna sdílný a specifikace, které uvádí, jsou spíše vágní. Nicméně leccos napoví také to, že můžeme očekávat datovou propustnost 50 MB/s při čtení a 30 MB/s při zápisu, a to při komunikaci přes LAN. Box totiž nabízí ještě rozhraní USB 3.0, ovšem to ne pro připojení dalších zařízení, ale pro připojení sebe sama k počítači či snad i jinému zařízení. To je právě důvod, proč toto zařízení podporuje jen exFAT a ne některý z EXT jako v jiných případech. V dalších kapitolách si ale ostatně prozkoumáme instalovaný firmware a zjistíme, co všechno toto zařízení umí a zvládne.

Zpracování NAS serveru TerraMaster F2-NAS je pozoruhodně dobré. Jeho tělo je vyrobeno převážně z hliníku (včetně madla), přičemž čelo a zadní panel jsou pochopitelně plastové a pak tu máme část ze SECC plechu, která tvoří jakousi vnitřní kostru.


- klikněte pro zvětšení -

Vnější hliníková skořepina s pískovaným povrchem je velmi masivní a stejně tak i madlo. Disky jsou našroubované do šuplíků, jejichž hlavní část je rovněž kovová, stejně jako vyklápěcí západka, která by tak měla leccos vydržet. Pro uvolnění šuplíku stačí uvolnit západku nalevo, následně nato se uvolní samotná západka a za tu už stačí jen zatáhnout. Při opětovém zasouvání šuplíku je ale třeba dbát na to, aby se západka svým kratším koncem správně zaklesla, jinak šuplíka nebude sedět správně.



V předním panelu už máme pouze hlavní vypínač a dvě LED kontrolky patřící pevným diskům. Přesuneme se tedy k zadní části, kde můžeme zprvu vidět pouze plastovou nástavbu s ne zrovna vhodně tvarovaným roštem. Tato nástavba lze snadno odšroubovat, ale pak budeme moci pouze nahlédnout na plošný spoj s elektronikou, kde je hlavní čip přelepen prázdnou samolepkou. Pokud bychom chtěli NAS dále rozebírat, bylo by nutné odlepit všechny jeho čtyři gumové nožky, pod nimiž se ukrývají šroubky.


- klikněte pro zvětšení -

My se raději podíváme na zadní porty a tlačítka. Jednak tu máme dva resety, a to do továrního nastavení a pak reset pole RAID, které můžeme nastavit do třech režimů - RAID 0, RAID 1 a BIG, čili jeden velký oddíl z obou disků. Manuál ale říká, že tento ovladač nemáme používat, neboť RAID bude nastaven softwarově. Pak tu je nezbytný RJ-45 pro LAN, USB port a napájecí konektor.



Schránka tohoto NAS tedy vypadá dobře, alespoň vzhledem k pořizovací částce a my můžeme jen doufat, že nás nezklame ani v ostatních ohledech.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je poměrně široké. Zahrnuje jednak napájecí adaptér s výkonem 48 W (12 V / 4 A) a nezbytným "eurokabelem", dále i kabely pro rozhraní LAN a USB 3.0.



Distributor nám k tomuto produktu dodá také CD se softwarem, podrobný manuál v češtině, pak tu je originální manuál, dále tu byly jakési dva příčníky pro vyztužení šuplíků, které ale před instalacé disků z těchto šuplíků odstraníme (NAS přišel již vybavený dvěma disky), pak tu máme dvě samolepky, jimiž si můžeme označit disky, abychom je případně neprohodil, a nakonec získáme malý šroubováček.